MikkoAhola

Kokoomuskin luopumassa kirkosta ja uskonnosta

 

Koti, uskonto, isänmaa oli Kokoomuksen tunnuslause takavuosina, ja Karin pilapiirroksissa Kokoomuksen karikatyyri oli kypäräpäinen pappi. Nyt kuitenkin nuorten kokoomukselaisten, kuten Pelkosen, Koulumiehen ja Männistön johdolla myös Kokoomus on tekemässä selkeää pesäeroa kirkkoon ja uskontoon. Suomen evankelis-luterialiseen kirkkoon kuuluu tällä hetkellä noin 76,4 % väestöstä. Pidämme tätä lukemaa itsestään selvänä, mutta kyse on todennäköisesti vain tapajäsenyydestä, joka voi kadota nopeastikin. Jos jokaisen tulisi uudelleen liittyä kirkkoon, niin tiedämme, että Eestin kirkkoihin kuuluu vain noin 10 – 15 % väestöstä, ja luterilaiselle kirkolle jäsenmaksun maksaa vain noin 38 000 jäsentä. Samoin Saksassa entisen Itä-Saksan alueella kirkkoon kuuluu alle 30 % väestöstä.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tekemien kyselytutkimusten mukaan tärkein syy nuorilla kuulua kirkkoon ja maksaa jäsenmaksut on kirkkohäät. Jos kirkkohäät poistuvat, niin kuin nuoret kokoomukselaiset Pelkonen, Männistö ja Koulumies tahtovat, niin on odotettavissa mahdollisesti suurikin romahdus kirkkoveron maksajien jäsenmäärässä. Miksi maksaa jatkuvasti nousevaa kirkollisveroa, kun ei edes saa kirkkohäitä vastineeksi?

Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen merkitsisi sitä, että jos kirkko ei suostu vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, niin se menettää oikeuden vihkiä avioliittoja. Kirkko on siis pakkoraossa, joko hyväksyä homoavioliitot tai menettää vihkimisoikeus. Valtiolliseen lainsäädäntöömme ei sovi järjestely, jossa joku virallinen toimija kieltäytyisi kohtelemasta vihkimisen hakijoista syrjivästi. Vaihtoehtona tällöin olisi, että kaikki kävisivät ensin maistraatissa vihillä, ja sitten hakisivat kirkollisen siunauksen, jolloin kirkkohäät eivät enää olisikaan varsinainen vihkitapahtuma vaan vain epämuodollinen siunaus.

Jos kirkkohäistä haaveilevat tapauskovaiset jättävät kirkon, niin ketä sinne sitten jää?

Vain 7 % kirkon jäsenistä käy kirkossa vähintään kerran kuussa. Näistä noin puolet kuuluu erilaisiin herätysliikkeisiin. Voimakkaimmin edustettuina on viiden herätysliike, eli Päivi Räsäsen herätysliike.

Ylen MOT-ohjelma:

Marko Huhtala:
"Meiän kirkko rakentuu, niin se rakentuu hyvin pitkälle herätysliikkeitten pohjalle. Eli ei meillä kovin vahvaa kirkkoa ole Suomessa, ellei meillä ole herätysliikkeitä. Jos me ajatellaan vaikka jumalanpalvelusta, jos meiän herätysliikeväki ikään kuin putsattais pois kirkosta, niin meiän jumalanpalvelukset voitas lopettaa välittömästi, koska siellä ei olis ku pappi."

Toisin kuin Ruotsissa, Suomessa kirkon sisälle on jäänyt kirjava joukko erilaisia liikkeitä pienistä ryhmistä aina suuriin herätysliikkeisiin asti.

Johanna Korhonen:
"Tää on yksi sellainen tabuasia, josta kirkossa ei oikeastaan saisi puhua, mutta josta pitäisi puhua. Kirkossa on tapana hokea vain, että herätysliikkeet ovat kirkon suola. Mä en tiedä, mitä tämmöinen tarkoittaa, mutta että se ilmeisesti tarkoittaa, että niihin pitäisi suhtautua aina messevästi ja kärsivällisesti puuhaavat ihan mitä tahansa ja opettavat ihan mitä tahansa. Minusta se on väärin ajateltu, koska jos meinataan olla samaa kirkkoa, niin silloin pitää olla kyllä jotenkin avoimesti nämä pelikortit esillä."

 

Suomessa siis kirkkojen toiminnassa ja kirkkovaltuustoissa eri herätysliikkeet ovat vahvasti edustettuina, ja tämä poikkeaa monien muiden maiden kirkoista, joissa herätysliikkeet toimivat kirkon ulkopuolella.

Jos eduskunta hyväksyy tasa-arvoisen avioliittolain, niin kirkko joutuu tilanteeseen, jossa herätysliikkeisiin kuuluvat papit joutuvat vihkimään homopareja uskonnollisen vakaumuksensa vastaisesti. Jos taas kirkko luopuisi vihkimisoikeudestaan, niin herätysliikkeisiin kuulumattomat tapauskovaiset sanoisivat hyvästi kirkon jäsenyydelle. Molemmat vaihtoehdot voivat johtaa kirkon jäsenmäärän romahdukseen ja kirkon tosiasialliseen näivettymiseen. Esitys tasa-arvoisesta avioliitosta voi siis johtaa evankelis-luterilaisen kirkon romahtamiseen Suomessa.

Nuorten kokoomuspolitiikkojen linjaukset siis poikkeavat perinteisestä Kokoomuksen politiikasta, jossa kirkko oli yksi kolmesta puolueen ideologisesta tukijalasta. Muutos Kokoomuksessa on siis tapahtunut. Mutta miksi ei myös Kokoomus muuttuisi, kun Suomi muuttuu myös. Joissakin vuosikymmenissä kansan uskonnollisuus on kadonnut, ja enää 27 % suomalaisista uskoo kirkon opettamaan Jumalaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Kalle Virtanen

Kokoomuksen kirkosta luopuminen on jatkoa isänmaasta luopumisesta. Seuraavaksi lähtee koti.

Kalle Virtanen

Se olisi linjassa kokoomuksen kehityssuunnan kanssa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola Vastaus kommenttiin #3

Vapaus, veljeys, tasa-arvo

Vapaa markkinatalous, hyväveljeys (Himanen), tasa-arvoinen avioliitto.

Matti Palviainen

"Nuorten kokoomuspolitiikkojen linjaukset siis poikkeavat perinteisestä Kokoomuksen politiikasta, jossa kirkko oli yksi kolmesta puolueen ideologisesta tukijalasta. Muutos Kokoomuksessa on siis tapahtunut. Mutta miksi ei myös Kokoomus muuttuisi, kun Suomi muuttuu myös. Joissakin vuosikymmenissä kansan uskonnollisuus on kadonnut, ja enää 27 % suomalaisista uskoo kirkon opettamaan Jumalaan."

Ei uskonnollisuus ole mihinkään kadonnut. Se on on vain muuttanut muotoaan taikauskoksi. Valtaosa kansasta - tai ainakin naiskansasta - uskoo astrologiaan. Puolet suomalaisista uskoo sielunvaellukseen jne.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kokoomus on nykyään työväenpuolue ja Niinistö on työväen presidentti. Kypäräpäinen pappi ei enää kuvaa kokoomuslaista.

Meillä käytävässä keskustelussa unohdetaan toinen kansalliskirkkomme eli ortodoksisuus. Eikö uusi lainsäädäntö voisi olla sellainen, että kummassakin kansalliskirkossa vihityt eivät tarvitse maistraatin "siunausta" liitolleen? Toisaalta onhan meillä myös homoja, jotka haluavat saada kirkollisen vihkimyksen. Pitääkö heidätkin pakottaa vielä maistraattiin?

Homojen vihkiminen taitaa kuitenkin olla kunkin uskontokunnan oma asia. Vihkiikö luterilainen tai ortodoksinen kirkko? Entä eri muslimisuuntaukset, mormonit, siiloan, jehovat ja jne?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kokoomus on romuttanut kypärät jo aikaa sitten.
Kodin tilalla on monikansallinen pääoma.
Uskonto on korvattu maahanmuuttouskonnolla, ilmastonmuutosuskonnolla ja sukupuolineutraaliavioliitto mantralla.

Toimituksen poiminnat