MikkoAhola

Venäläinen naistarkka-ampuja Ljudmila Pavlitšenko

  • Людмила Михайлівна Павліченко
    Людмила Михайлівна Павліченко

Ljudmila Mihailivna Pavlitšenko opiskeli historiaa Odessan yliopistossa ja harjoitteli tarkka-ammuntaa jo ennen sotaa. Neuvostoliitossa toimi erityisiä kansalaisjärjestöjen sotilasoppilaitoksia, tarkka-ampujien kouluja, joissa annettiin 3 – 6 kk kestävä sotilaallinen tarkka-ampujan koulutus. Erikoiskoulujen tarkoitus oli antaa sotilaskoulutusta ilman, että koulutettava jätti työelämän. Näin naisten oli mahdollista saada tarkka-ampujan koulutus, ilman, että hän oli tavallisena asevelvollisena puna-armeijassa. Näihin kouluihin otettiin myös naisia, ja Neuvostoliitossa oli sodan aikana kymmeniä tuhansia koulutettuja nais-tarkka-ampujia. Neuvostoliittolaisilla oli hyviä kokemuksia naisista tarkka-ampujina taistelutehtävissä.

 Sodan sytyttyä Pavlitšenko haki vapaaehtoisena puna-armeijaan. Hänelle ehdotettiin ensin sairaanhoitajan tehtäviä, mutta hän halusi taistelutehtäviin.  Taisteluihin Pavlitšenko osallistui ensin Odessassa ja sitten Krimillä Sevastopolin puolustustaisteluun.

Pavlitšenkolle kertyi sodan aikana 309 varmistettua tappoa.  Odessan taisteluissa 187 tappoa, ja Sevastopolissa loput. Tilastojen mukaan hän on tappavin naistarkka-ampuja kautta aikain.

Syksyllä 1942 Pavlitšenkolle annettiin tehtäväksi eliminoida saksalaisten pahin tarkka-ampuja. Pitkän ja vaikean operaation jälkeen hänen onnistui lopulta ampua tämä saksalainen tarkka-ampuja, jonka henkilökohtaisesta sotapäiväkirjasta löytyi 500 ”kaatoa”, suurelta osin Ranskan rintamalta.

Pavlitšenko haavoittui kranaattitulesta Sevastopolin taisteluissa ja evakuoitiin sieltä sukellusveneellä. Tämän jälkeen hän ei enää osallistunut taistelutehtäviin, vaan siirtyi kouluttamaan ja edustamaan maataan, ja vieraili Neuvostoliiton sodanaikaisena edustajana mm. USA:ssa ja Kanadassa.

Moskovassa kertoi ajastaan Sevastopolissa: Kun kuljin kaduilla, niin poikalapsilla oli tapana kysellä: ”Montako tapoit eilen”.

”Kerran jouduin vastaamaan heille, että en ollut muutamaa päivään onnistunut tappamaan ketään”.

”Huono juttu”, vastasivat pojat pettyneenä. Ja yksi heistä, kaikkein pienin sanoi surullisena: ”Tosi huono juttu, fasisteja pitää tappaa jokaisen päivänä”.  

Pavlitšenko kertoi tunteistaan tappamisen takana, ja hän kertoi vihan olevan tärkein motivoija hänen toimilleen. Alussa hän tunsi vihaa vain sen vuoksi, että hitleristit olivat tulleet riistämään heiltä rauhan, mutta kun hän törmäsi saksalaissotilaiden siviiliväestöön, naisiin ja lapsiin kohdistamaan äärimmäiseen raakuuteen, hän halusi kanavoida vihansa fasistien tappamiseen, ja tappamiseen vielä tehokkaalla tavalla.

Lähteitä: http://airaces.narod.ru/snipers/w1/pavlichn.htm

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ljudmila_Pavlit%C5%A1enko

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Häyhään on vielä ero paljon...
Simuna vieläpä hoiti hommansa ajalla 30.11.39- 3.3-40 kunnes haavoittui. Loppusaldo +500 kun ei päässyt enää jatkosotaan rintamalle...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ja vielä pystykorvalla ampui, ilman kiikaritähtäintä, jota yleensä pidetään tarkka-ampujan kiväärin perustunnusmerkkinä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tuossa on sivu, jossa on venäläisten kokoamaa tilastoa toisen maailmansodan tarkka-ampujista.

http://wio.ru/galgrnd/sniper/sniper.htm

Sivun mukaan yli tuhat nais-tarkka-ampujaa tappoi varmistetusta yli 12 000 vihollista itärintaman taisteluissa.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Sujuvasti venakot voittaa tilaston ja Höyhälle "sovellettu hakaristi" nimen eteen...

Pjotr Hadermann Vastaus kommenttiin #4

Se on Suomen ilmavoimien tunnus. Se on käytössä edelleen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola Vastaus kommenttiin #5

Toisen maailmansodan päättyessä vuonna 1945 liittoutuneiden valvontakomission kehotuksesta hakarististä luovuttiin. Tilalle otettiin nykyään käytössä olevat valko-sini-valkoinen kansallisuustunnus, ilmavoimien tunnuksessa kultainen kotka ja lentomerkissä uudistettu ilmavoimien tunnus lisättynä vaakasiivillä. Ilmavoimien joukko-osastojen lipuissa ja kunniamerkeissä esiintyy kuitenkin edelleen musta hakaristi.

Sixten Korhonen

Naisten sankaruus on jäänyt vähäiselle huomiolle.
Kun joku äiti sai tungettua kaksi tytärtään 4v ja 2v ulos saunan, johon kylän naiset ja lapset oli teljetty ennen tappamista, ikkunasta suåmen lapissa,
sankarillinen naispartisaani esti uhkaavan imperialismin teurastamalla tytöt ohrapeltoon pistimellä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tämä blogi venäläisestä nais-tarkka-ampujasta on kirjoitettu sen keskustelun pohjalta, jota syntyi keskustelusta naisten asevelvollisuudesta, ja mm. perussuomalaisen Jussi Niinistön kommentista, jonka mukaan armeija on miehinen paikka.

Blogin tarkoitus on valoittaa, että myös naiset voivat toimia kylmäverisinä sotilaina. Ainakin venäläiset naiset.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jokainen voi osallistua - ja pitää osallistua maanpuolustukseen.
Joskus luin jostakin artikkelista kuinka II maailmansodan aikaan Hollannissa jollakin mummolla oli oma vuoro kuunnella BBC:n lähetyksiä ja kirjata ylös mitä siellä kerrottiin. Mummo oli yli 80-vuotias.
Kaikille riittää tehtäviä jopa rauhan aikaan, mutta meidän vallanpitäjät eivät sitä ymmärrä.

Henry

Lauri Korhonen

Sillä onko nainen hyvä ampumaan tai kyvykäs sotilaana ei ole juurikaan tekemistä sen kanssa millainen paikka armeija on.

Naiset ovat tappaneet kautta historian. Myös sodissa. Ei silläkään ole mitään tekemistä sen kanssa millainen armeija on paikkana. Todistaapahan vain että naisetkin voivat tappaa lajitovereitaan siinä kuin miehetkin.

Tunnen tiedän useita naisia joiden turvallisen aseenkäsittelyn taidot sekä ampujan kyvyt peittoavat keskivertomiehen - jopa keskivertoa paremman miehen - mennen tullen. Tälläkään seikalla ei ole mitään tekemistä sen kanssa millainen armeija on paikkana.

Armeijan tehtävät edellyttävät muitakin taitoja kuin tappaminen. Kannattaa muistaa jos riittävän paha paikka tulee jokaisen kynnelle kykenevän kyvyille löytyy kyllä käyttöä oli mitä sukupuolta tahansa. Armeijan käynyt tahi ei.

Muista oikea konteksti.

Pekka Salo

Merkittävä nainen Neuvostoliiton voiton varmistajana. Toivottavasti sai kunniamerkit ja muut tilpehöörit ansioidensa mukaan. Vai joutuiko hänkin gulagiin?

Häyhä sai Talvisodassa melkoisen rekordin. Hänen uransa loppui, kun häntä ammuttiin räjähtävällä luodilla. Ne olivat tietenkin kiellettyjä Haagin sopimuksessa, mutta Neuvostoliitto ei välittänyt siitä.

Talvisodassa osa upseeritappioista selittyy sillä, että he pitivät ns. rähinäremmiä ja olivat oivia maaleja. Jatkosodassa jotkut upseerit jopa peittivät kaluunansa (esim. Ehnrooth). Miten on nyt? Onko tässä peruste siihen tapaan, että arvomerkki on edessä rinnan päällä napeissa?

Jussi Nättinen

Kuvan perusteella komea nainen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

En tiedä, mistä Aholan linkki on peräisin, mutta luvut lienevät lainattu Pravdasta. (siitä alkuperäisestä)

Venäläisillä on kautta aikojen ollut muutenkin suuri tarve vetää kotiinpäin, mitä tulee erilaisiin tilastoihin. Poikkeuksena tästä on kaikkien sotahistoriaa tuntevien tietämä Saksan vuoden 1943 operaatio Zitadelle.

Venäläiset ovat omassa historiassaan tuplanneet, elleivät jopa triplanneet saksalaisten panssarivoimat kuuluisassa Kurskin taistelussa.

Toisaalta; venäläiset hävittäjä-ässät jäivät jopa suomalaisässien perään pudotustilastoissa.

Venäläiseen propagandaan kuului julkaista ylisuuria tappolukuja vastustajan moraalin horjuttamiseksi. Simo Häyhän kohdalla todetakoon, että kaadettavaa riitti. Mihin "simuna" olisikaan yltänyt, jos olisi saanut jatkaa toimintaansa myös jatkosodassa.

Tarkka-ampujien tilastot ovat muutenkin "mitä ovat." Rasti merkittiin useimmiten ampujan itsensä kertoman mukaan, koska "spottereiden" käyttäminen ei ollut yleistä vielä WW2:n aikana.

Tarkkuusammunta, tai ammunta ylipäätään ei katso sukupuolta. Onhan esim. naisia poliiseina ja myös heillä on oltava valmius aseen käyttämiseen siinä kuin miehilläkin.

Tarkka-ammunta sopii naisille siinäkin mielessä, että se ei ole fyysisesti niin vaativaa kuin muu rintamataistelu. Lisäksi se on ns. yksilötoimintaa.

Mies ja nainen rinta rinnan rintamalla on taas täysin toimimaton yhtälö. Tälläistä toimintaa ei myöskään psykofysiologisista syistä harrasteta edes Israelin armeijassa, vaikka maassa onkin naisten yleinen asevelvollisuus.

Sixten Korhonen

Avaatko noita psykofysiologisia syitä, jotka pätevät sotilaallisissa taistelutilanteissa muttei poliisioperaatioissa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Venäläiset tarkka-ampujat omaksuivat nopeasti kahden tarkka-ampujan mallin, jossa ampujat toimivat pareina. Toinen hoiti tarkkailun ja etsinnän, ja toinen ampui. Parimenetelmä osoittautui yksinäistä ampujaa huomattavasti tehokkaammaksi.

Sixten Korhonen

Nykyaikaisessa tarkkaammunnassa, jossa kohde on 1,5 km päässä, korostuu parin merkitys tuulen mittauksessa jne. Kivääriä tärkeämpää on ammusten tasalaatuisuus ja siinä SAKO on maailman huippua. Tietääkseni toimittaa USAlle. Kymmenen laukausta omenan kokoiseen nippuun kilometristä.

Pjotr Hadermann

''Blogin tarkoitus on valoittaa, että myös naiset voivat toimia kylmäverisinä sotilaina. Ainakin venäläiset naiset.''

Kokonsa puolesta suominainen vastaa kevyttä hyökkäysvaunua.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Voi olla, että noin 40 kiloa painava aasialaisnainen ei aivan suomalaississiä vastaa tehokkuudeltaan taistelukentällä. Vaikeuksia voisi tulla mm. 40 kilon varustuksen kantamisessa 70 kilometrin marssilla ja toisaalta raskaampien tykkien ammusten lataamisessa. Neuvostoarmeijassa tarkka-ampujan koulutksen loppuhuipentuma oli 70 kilometrin marssi täyspakkauksessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4yspakkaus

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Onko kukaan nähnyt elokuvan "Vihollinen porteilla?"
Se kertoo kuuluisasta venäläisestä tarkka-ampujasta Vasili Zaitsevista. Hän joutui kissa-hiiri-leikkisille erään naziupseerin kanssa joka myös osasi käyttää kivääriä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ei ollut kuin 6 minuutin traileri elokuvasta Youtubessa

http://youtu.be/ufM4DKXK_0A

Venäläisiä sotaelokuvia on paljon kokonaisina versioina Youtubessa. Tämä elokvua on amerikkalainen, niin sitä ei ainakaan vielä ole tullut ilmaiskatseluun.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Vähintään puolet on omia sen venakon kaadoista.En luota pätkääkään venäläisten ilmoittamiin tilastoihin.

Pekka Salo

"Onko kukaan nähnyt elokuvan "Vihollinen porteilla?"

Kertooko elokuva Stalingradin taistelusta ja kahdesta tarkka-ampujasta: venäläinen versus saksalainen? Muistamani elokuva on amerikkalainen eikä ihan lälly.

Tuota näytettin elokuvateattereissa ja ainakin kerran tekevisiossa.

Jyrki Koskinen

"Syksyllä 1942 Pavlitšenkolle annettiin tehtäväksi eliminoida saksalaisten pahin tarkka-ampuja. Pitkän ja vaikean operaation jälkeen hänen onnistui lopulta ampua tämä saksalainen tarkka-ampuja, jonka henkilökohtaisesta sotapäiväkirjasta löytyi 500 ”kaatoa”, suurelta osin Ranskan rintamalta."

Ainoa vika em. tarinassa on että saksalaisilla EI ollut sellaista sniperia, joka olisi tappanut 500 vihollista. Saksalaisten snipereiden ykkösmies oli Matthäus Hetzenauer 345 kaadollaan.Hetzenauer kuoli v.2004,
joten hän ei millään voinut olla tämä saksalainen sniper.Mielestäni
tämä on tyypillinen (lue: liioiteltu)sota-ajan kertomus neuvostoarmeijan
urotöistä.

Pavlitšenko oli toki tehokas sniper, mutta silloinen media yleensäkin paisutteli snipereiden (esim. Surkov) tappolukuja nostaakseen puna-armeijan taistelumoraalia. Simo Häyhä on todistetusti kaikkien aikojen
tehokkain tarkka-ampuja 542 kaadollaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset