MikkoAhola

Susanna Huovisen alkoholipolitiikka on oikeistolaista

Usein naispoliitikoilla on paha tapa salakuljettaa oikeistolaista ideologiaa työväenpuolueisiin. Niin tänäänkin SDP:n ministerillä Susanna Huovisella. Oikeistolaisen ja vasemmistolaisen politiikan suurin ideologinen ero on siinä, että oikeisto näkee ratkaisuna yhteiskunnan ongelmiin poliisien lisäämisen, kurin ja rangaistuksien koventamisen. Vasemmisto taas näkee ratkaisuna yhteiskunnan ongelmiin ihmisten elinolojen parantamisen ja tätä kautta parempien valinnanmahdollisuuksien tuomisen kansalaisille.

Alkoholin saannin rajoittaminen on tyypillisesti oikeistolaista kuripolitiikkaa. Alkoholismin katsotaan johtuvan ihmisten synnynnäisestä pahuudesta, ja kansa pitää kovalla kurilla pitää erossa pahoista taipumuksistaan ja pakottaa raittiuteen. Tämä on samanlainen ajattelutapa oikeistolaisen työttömyysnäkemyksen kanssa. Työttömyys johtuu ihmisten omasta laiskuudesta, ja työttömyys poistuu keppiä käyttämällä ja kansalaisten tukia leikkaamalla. Vasemmiston naispoliitikot salakuljettavat tämän oikeistolaisen ideologian usein työväenpuolueisiin siten, että miesten käyttäytyminen nähdään vääränlaisena.

Vasemmistolainen alkoholipolitiikka taas lähtisi siitä, että ihmisille on luotava mahdollisuudet elää hyvää elämää ilman alkoholin käyttöä. Tämä voidaan toteuttaa siten, että ihmisillä on hyvät mahdollisuudet muuhunkin elämänsisältöön, kuin juomiseen. Sekä tutkimukset että elämänkokemuksemme osoittaa, että jos elämä käytetään mielekkääseen työntekoon, niin ryyppäämiseen jää vain vähän aikaa ja tarvetta. Tilastot osoittavat, että vapaa-ajan lisääntyminen lisää eniten alkoholinkäyttöä. Parasta alkoholipolitiikkaa olisi siis se, että ihmisille järjestetään töitä, jolloin elämä keskittyy työn ympärille, eikä pullon kallisteluun.

Tiedetään myös kokemuksesta, että perhe-elämä on hyvä suoja alkoholin liikakäyttöä vastaan. Avioelämä ja parin löytäminen ovat tietenkin paljolti yksityisasioita, mutta tiedetään esimerkiksi Laasasen kirjoituksista, että miesten heikko asema työelämässä estää pariutumisen ja jättää miehet sinkuiksi. Työttömän miehen on esimerkiksi hyvin vaikea löytää itselleen naisystävää, koska naiset karttavat parinvalinnassaan työttömiä ja pienituloisia miehiä. Tätä osoittavat tilastotkin: alhaisimman tuloviidenneksen miehistä 43 % elää ilman naista, kun taas vastaavan ylimmän tuloluokan miehistä ilman naista elää vain 2 % Suomessa. Me tiedämme, että maassamme on runsaasti viinaa juova pienituloisten sinkkumiesten joukko, joka ei kelpaa naisille puolisoiksi.

Viinan juonti on vain yksi keino hankkia sisältöä ja tyydytystä elämään. Alkoholismi syntyy, kun ihmisen aivot oppivat, että alkoholin juominen vapauttaa dopamiinia aivoissa, joka tuntuu hyvältä. Saman dopamiinin vapautumisen voi hankkia myös monilla muilla tavoilla elämässä. Aina, kun joku toiminta tuntuu hyvältä ja tuottaa mielihyvää, niin aivoissamme vapautuu dopamiinia. Siksi paras keino suojautua alkoholismilta onkin hankkia elämäänsä muita mielihyvää tuottavia sisältöjä, kuin alkoholin tai muiden päihteiden nauttiminen. Näin valtaosa meistä suomalaisista tekeekin. Mutta jos yksilöllä ei ole elämässään muita mahdollisuuksia hankkia mielihyvän kokemuksia, varsinkin taloudellisesta tilanteesta johtuen, niin alkoholi jää lähes ainoaksi vaihtoehdoksi hakea nautintoa ja mielihyvää elämäänsä.

Esimerkiksi Ruotsissa on havaittu selvää pudotusta nuorten alkoholin kulutuksessa. Tämä selittyy sillä, että nuoret käyttävät niin paljon aikaa sosiaalisessa mediassa, että juomiseen ei jää aikaa eikä tarvetta. Alkoholin käyttö onkin merkki siitä, että ihmisillä ei ole muuta mielekästä tekemistä alkoholin käytön sijaan.

Oikeistolaista alkoholipolitiikkaa on poliisien, kieltojen ja rajoitusten politiikka. Vasemmistolaista alkoholipolitiikkaa olisi huolehtia siitä, että ihmisillä, etenkin miehillä, ovat mahdollisuudet hyvään elämään. Työ, perhe ja riittävä elintaso, siinä vaihtoehto viinanhuuruiselle elämälle. Työväenpuolueiden tulisikin keskittyä rajoitusten ja poliisitoimien sijaan luomaan suomalaiselle miehelle hyvät vaihtoehdot elää mielekkäästi ja onnellisesti ilman alkoholia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Harri Lahtinen

Vasemmistolaisessa ajattelutavassa jos olet köyhä, laiska, juoppo ym. ym. niin se on aina jongun toisen vika ja syy. ps. Suomessa nuorten humalahakuinen juominen on lisääntynyt mutta myös se on lisääntynyt että ei juoda laisinkaan.

Martti Laines

"Suomessa nuorten humalahakuinen juominen on lisääntynyt "

En usko, että ainakaan 70-luvulta lähtien. Millä aikavälillä uskot väitteeseesi? Lähde?

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Suomessa nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt jo vuosien ajan ja sama kehitys jatkuu.

"Nuorten raittius on lisääntynyt ja humalajuominen on vähentynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana. Myös olutta, viiniä ja väkeviä juomia nuoret kokeilevat vanhempina kuin aikaisemmat ikäryhmät. Oluen juonnin aloitusikä on noussut huomattavasti vuodesta 1995 vuoteen 2007."

Tässä lähde:
http://www.thl.fi/fi_FI/web/neuvoa-antavat-fi/mite...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuo alkoholipolitiikka, josta avaus kertoo, on oikeistolaista. Eri asia on, mitä Susanna Huovinen on oikeasti sanonut ja tarkoittanut. Ilta-Sanomat repäisi aika rajun tulkinnan lausahduksesta "Tämäkin keskustelu täytyy tässä samassa yhteydessä käydä".

Huovinenhan puhui kuitenkin kokonaisuudistuksesta, johon sisältyisi myös vanhentuneiden säädösten purkamista. Lausunnon suomalaisten alkoholinhintojen alhaisuudesta hän olisi kyllä voinut jättää antamatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset