MikkoAhola

Ihmiskauppalukujen taustat näyttävät alkavan paljastua

Yle ja Kansan uutiset antavat valaistusta siihen, miten Suomessakin on tavattu ihmiskaupan uhreja, joista Biaudet, naistoimittajat, feministit ja muut maahanmuuttokriitiset naiset meitä jatkuvasti varoittavat.

Uutisointien mukaan maassamme ovat lisääntyneet seksuaaliperäisen ihmiskaupan uhrit, joiden asioita hoidetaan nyt Joutsenon vastaanottoyksikössä. Näitä seksuaaliperäisen ihmiskaupan uhreja on ollut vuodessa 16.

Kuitenkin uutista lukiessa hyvin valaiseva lause on siinä, että nämä uhrit, nigerialaiset naiset, ovat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi Välimeren maissa.

Tietenkin herättää ihmettelyä ja kummeksuntaa se, että miksi nämä Välimeren maissa, Italiassa, Espanjassa ja ehkä Kreikassa ihmiskaupan uhreiksi joutuneet naiset sitten tulevat hakemaan apua Suomeen ja Joutsenon vastaanottoyksikköön?

Mikäköhän tässä voisi olla syy? Miksi paperiton siirtolainen hakeutuu Joutsenoon apua hakemaan?

No, toisaalta tässä on se hyvä puoli, että kun nämä nigerialaisnaiset voivat saada ihmiskaupan uhreina Suomesta laillisen oleskeluluvan, asunnon ja sosiaalutukea, niin he jäävät tänne asumaan, ja ennen pitkää heistä varmaan tulee kumppaneita suomalaisille miehille. Ja mikä iloisinta, niin kun sana leviää Välimeren maihin hyvästä kohtelusta ihmiskaupan uhreille, niin voimme saada tänne enemmäkin naissiirtolaisia. Italiassa arvioidaan olevan 650 000 paperitonta siirtolaista ja Espanjassa noin miljoona. Ja puolet näistä ovat naisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pekka Salo

"Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on esitetty nigerialaisia vuoden 2006 kesäkuusta lähtien kaikkiaan 52."

Ilmeisesti Norjassa ovat markkinat alkaneet kyllästyä ja ensimmäiset kokeilijat ovat tulleet Suomeen. Norjassahan on valtavasti myös nigerialaisia enemmän tai vähemmän ihmiskaupan uhreja.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Dublin-II sopimus

Neuvoston asetus (EY) N:o 343/2003, annettu 18 päivänä helmikuuta 2003, niiden perusteiden ja menettelyjen vahvistamisesta, joiden mukaisesti määritetään kolmannen maan kansalaisen johonkin jäsenvaltioon jättämän turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa oleva jäsenvaltio.

Tämän sopimuksen perusteella näillä naisilla ei olisi sijaa tässä majatalossa.

Vai sovelletaanko näihin ihmisiin jotain muuta säädöspykälää?

Kyseessä on kuitenkin ryhmä, jonka kompetenssi on jossain aivan muualla kuin teollisuuden tai kaupan tarpeissa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kyse ei ole turvapaikasta, vaan olekeluluvasta, joka myönnetään ihmiskaupan uhrille.
Paperittomills siirtolaisilla on ongelmana se, että jos he kääntyvät poliisin puoleen, jos he joutuvat rikoksen uhriksi, niin poliisi voi samassa yhteydessä karkottaa siirtolaisen takaisin kotimaahansa. Niinpä laittomat siirtolaiset eivät käänny poliisin puoleen. Ainoa poikkeus on, että ihmiskaupan uhria ei karkoiteta, jos hän kääntyy poliisin puoleen

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Tässähän vaikuttaa olevan kyse tällaisesta RAHANPESUun rinnasteisesta ilmiöstä: Ensin toimitaan rikollisessa maailmassa, jonka jälkeen tuossa maailmassa ansaittu sijoitetaan laillisen yhteiskuntajärjestyksen mukaisiin rakenteisiin.

Tavallinen kuviohan rahanpesussa on se, että esim. huumekaupalla netotut rahat sijoitetaan "normaalin" liiketoiminnan käynnistämiseksi tai ostetaan omistuksia olemassaolevista firmoista. Näiden normaalien firmaomistusten kautta firmojen tuottama raha on sitten sitä pestyä/laillista rahaa.

Tässä ihmiskaupaksi kutsutussa asetelmassa ensin ansaitaan uhristatus laittomalla toiminnalla, jonka jälkeen ollaan oikeutettuja niihin etuihin, joihin tietyn uhristatuksen omaavat ovat oikeutettuja yhteiskunnan laillisten rakenteiden puitteissa.

A.A. Remes

Onko nämä nyt niitä kuuluisia mustia dollareita todellisessa muodossaan, tosin Mattila osti paperidollareita.

Jonas Hellgren

Nigerialaisia ei kannata syytellä. He vain tekevät parhaansa pärjätäkseen kuten kaikki muutkin. Jos joku tarjoaa ilmaista rahaa ja tukea, on tyhmää olla ottamatta sitä vastaan. Syyllisiä ovat typerät virkahenkilöt jotka uskovat/haluavat uskoa kaikkea sontaa mitä heille valehdellaan, ja vielä typerämmät lainlaatijat jotka tuollaisia norsunreikiä lakeihinsa ja sopimuksiinsa jättävät.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Jonas Hellgren:
"Nigerialaisia ei kannata syytellä. He vain tekevät parhaansa pärjätäkseen kuten kaikki muutkin"

Ei rikolliseen toimintaa koskaan kannata noin suhtautua. Ei vaikka rikollinen olisi kotoisin Nigeriasta.

Rikollinenhan käy aina sinun ja minun kukkarolla ja huonontaan monella muullakin tavalla, kuin rahallisesti, meidän kaikkien yhteisten pelisääntöjen mukaan elävien hyvän elämän edellytyksiä.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Ainahan yksi näkökulma/asenne rikollisiin tekoihin voisi olla tuo "he vain tekevät parhaansa pärjätäkseen". Tuo on vain kovin hedelmätön näkökulma. Missä on tuolloin yksilön vastuu teoistaan?

Sanonnan mukaa "sääli on sairautta". Minun mielestäni sääli ei ole lainkaan sairautta. Sen sijaa, jos joku oikeasti suhtautuu rikoksentekijöihin (vaikka sitten nigerialaisiin sellaisiin) asenteella, "he vain tekevät parhaansa pärjätäkseen", niin silloin ollaan jo hyvin lähellä sairauden kaltaista olotilaa. Minne on tuolloin kadonnut muiden ihmisten näkökulmien huomiointi? Eikö niillä ole mitään merkitystä siinä tilanteessa, jossa joku "vain tekee parhaansa pärjätäkseen"?

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Mikko Ahola:
"Suomessakin on tavattu ihmiskaupan uhreja, joista Biaudet, naistoimittajat, feministit ja muut maahanmuuttokriitiset naiset meitä jatkuvasti varoittavat."

Olennainen kysymys tässä yhteydessä on, mitä nämä aiheesta puhuneet tahot ovat puheillaan tarkoittaneet. Sitä pitäisi heiltä viimeistään nyt kysyä. Tätäkö, mikä nyt on käynyt ilmi, vai jotain muuta.

Kummassakin tapauksessa, sikäli kun nämä aiheesta puhuneet tahot eivät aiemmin ole puheissaan yksilöineet sitä, keitä heidän mielestään ovat nämä "Suomessakin tavatut ihmiskaupan uhrit", kyse on joko vailla todellista tietoa aiheesta puhumisesta tai sitten kyse on tarkoituksellisesta todellisten asiantilojen pimittämisestä (eivät ole tuoneet esille sitä, että seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole tapahtunut Suomessa).

Kyllä ottaa kupoliin tämä asetelma. Miksi kunnon kriittistä journalismia, joka valoittaisi ja selvittäisi asioiden taustoja, tai sitä että tiettyjen tahojen puheet ovat olleet höttöä, ei ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset