MikkoAhola

Tutuu siltä, että Sini Saarela herättää mediakateutta

Suhteeton närkästys Sini Saarela-casen ympärillä vaikuttaa minusta enemmän kateuden herättämältä tunnereaktiolta, kuin aidolta huolelta laillisuudesta. Media on nostanut Sini Saarelan ennen näkemättömään suosioon, ja tehnyt hänestä vuoden 2013 sankarin. Kaikki tämä vain sillä, että vähän meni kiipeilemään öljynporaustornille.

Kateellinen voi olla kaikenlaisista asioista, ja se, että joku tuntuu saavan medialta loputtomasti suitsutusta kyseenalaisin ansioin, herättää varmasti kateuden tunteita niissä ihmisissä, jotka itse haluavat esiintyä mediassa. Voimakkaimman kateuden herättää yksilö, joka on suhteellisen samanlainen tai samantasoinen oman itsensä kanssa. Sini Saarelahan on 'naapurin tyttö', joka lähes yllättäen nousi julkisuuden loistoon. Jos jotain kestopoliitikkoa kehutaan lehdessä, niin se ei herätä kateutta, sillä paljon itseään yläpuolella olevia ei useinkaan kadehdita. Kateus kohdistuu omalla tasolla ja itseään seuraavalla tasolla oleviin ihmisiin.

Kateuden tunnetta on pohjimmiltaan mahdotonta erottaa oikeudenmukaisuuden tunteesta, sillä kateus merkitsee pohjimmiltaan sitä, että joku toinen saa ilman kunnon oikeutusta enemmän, kuin mitä itse saa. Jos äiti ostaa toiselle lapselle näkkileivä ja toiselle jäätelöannoksen, niin näkkileivän saanut on kateellinen, mutta oiketetusti kateellinen, sillä sisarta kohdellaan perustetta paremmin.

Uutislähtystön otsikoihin ja etusivuille voi päästä nykyisin monilla eri tavoin, ja on oikeutettuakin närkästyä, jos asiallisesti yhteisiä asioita pakertava ihminen jää huomiotta, ja sitten otsikoihin päästään kepulikonstein. Mennään rikkomaan jääkiekkomailalla pari ikkunaa, ja koko Suomi kohisee kaksi viikkoa - mitä järkeä. Tai riisutaan paita ja rintaliivit, ja tissejä esitellen rääytään iskulauseita, ja sitten saavutetaan maailmanlaajuinen mediajulkisuus, niin kuin Femenin tapauksessa. Tai ajellaan vähän kumiveneellä ja kiipeillään korkeille paikoille, ja media on polvillaan edessäsi.

Mutta tällaista tämä nykyisin on. Elämme julkisuustaloudessa ja median lumeyhteiskunnassa.

Parasta kuitenkin sopeuta, sillä oman kateuden liiallinen esiin tuominen on energian tuhlausta ja herättää muissa lähinnä sääliä.

Kateuden tunteelle on kaksi ratkaisua. 1. Pyrit tuhoamaan toisen ihmisen onnen, jota kadehdit. 2. Suivaannut, ja työskentelet itse kaksi kertaa kovemmin, saadaksesi saman, kuin kadehtimasi ihminen.

Perussuomalaistenkin kannattaisi miettiä sitä, keskittyykö haukkumaan niitä poliittisia ryhmiä, jotka osaavat kaikenlaisilla tempauksilla varastaa median ykkösaseman, vai kannattaisiko energia käyttää siihen, että itse kehittelisi joitain vastaavia mediatempauksia. Perussuomalaiset nuoret voisivast perustaa erillisen duudson-jaoston, joka ideoisi samanlaisia epäsovinnaisia mediatempauksia, joilla muut ryhmät nykyisin iskevät median uutisnälkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Vallan erimieltä kyllä olen. Itseäni kyllä lähinnä ärsyttää se, että Saarelasta ollaan sankaria tekemässä. Ollaanko menossa siihen vanhaan ajatukseen, että tarkoitus pyhittää keinot. Jos, niin pitäisi sitten joidenkin viisaiden laatia luettelo asioista, jotka sallivat voimassaolevien lakien rikkomisen. Johtaa kyllä anarkiaan tuollainen ajatus.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Voi olla, että anarkian uhka on monilla mielessä. Nytkin vuodenvaihteessa kaksi USA:n osavaltiota laillistaa marihuanan myynnin ja käytön, kuten Uruquayn valtiokin.

Martti Laines

Pääosin samaa mieltä.

Kuitenkin esim YLE:ssä saa taivas pudota niskaan, ennenkuin sen poliittiselle agendalle sopimattomia tapahtumia aletaan uutisoimaan yhtä laajasti, positiivisesti ja näyttävästi kuin case-Saarelaa.

Siten pelkästään teot eivät ole arvokkaita uutisina, pitää olla 'oikeaa' ideologiaa promotoivia tekoja.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ahdas suomalaiskansallinen nationalismi tässä kiinnitää huomiota. Sini Saarela ei liene pyrkinyt esiintymään Suomen Tasavallan edustajana, Suomen ”pienenä suurlähettiläänä”, kuten Kekkonen opetti. Saarela edustaa omaa, epänationalistista kansalaisjärjestöään. Kuitenkin juuri hänestä puhutaan, koska hän on suomalainen. Kapteeni Pete Willcoxista, joka oli jo Rainbow Warriorin kapateeni, ei puhuta mitään, se ja asia eivät kiinnosta, kun kyseessä ei ole suomalainen. Kaikki ihmiset eivät suinkaan kadehdi ”julkisuuden loistoa”, tai edes koe iltapäivälehtien huomiota loistoksi.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jep. Paitsi Sini Saarela ei ole saanut ainoastaan perussuomalaiset kateelliseksi vaan myös monet muut setämiehet pois tolaltaa.

Freudilaisittain voisi sanoa, että Saarelalla on nyt fallos hallussa, koska hänen on onnistunut pro-aktiivisesti ottamaan aloite haltuun ja setämiehet on kastroitu. Setämiehet kykenevät ovat nyt re-aktiivisia Saarelan ja Greenpeacen esiinottamaan poliittiseen agendan edessä. Saarela esimerkiksi päättää mistä herra Tossavainen ja muut setämiehet kirjoittavat jne.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Melanie Kleinin kateutta korostava psykoanalyyttinen näkemys kuitenkin painottuu esioidipaaliseen vaiheeseen, eli lapsen kehitysvaiheeseen, jossa kastraatioahdistus ei ole vielä aktualisoitunut. Kleinin kuvaama kateus on puhtaimmillaan hyvin arkaaista, lapsen kateutta äidin rintaa kohtaan, joka ruokkii lasta.

Kateutta yhteiskunnallisen ilmiönä on perusteellisesti käsitellyt Kleiniläinen psykoanalyytikko Joseph H. Berke jonka erinomainen teos Pahan voima on ilmestynyt myös suomeksi (Otava 1988).

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kastraatiosta tuli mieleen, että suuri kastraatio poliittiselle eliitille olisi ydinvoimalan sulkeminen. Tietenkin öljynporaustormi on myös valtava energianlähde, ja sen sulkeminen voisi olla kuin kastraatio Putinille ja hänen joukoilleen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Freudilaisittain voisi sanoa, että Saarelalla on nyt fallos hallussa"

Turha tähän on Freudia mukaan vetää kun kyse on median luomuksesta. Saarela olisi hiljaa haudattu jos media ei olisi tietoisesti tehyt hänestä jonkin sortin idolia joka sopii hyvin hallituksen hajoita ja hallitse agendalle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Media kosiskelee klikkauksia ja Sini Saarela saa niitä.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

No niin setänieminen, en provosoitunut setäiästäni huolimatta. Mutta kun tuli eteen niin kiva setäleikki että halusin vähän jatkaa. Ja nyt taisi mennä provokaatioyritys suoraan setäniemisen ytimeen, kun noin setättää. Onkohan isänieminen pistänyt pikkuniemisen poikasena kuriin, kun vieläkin provottaa sun setämäisensetämäisesti Olisi tainnut mielellään setäniemistellä itse siellä lautan reunalla, mutta kun pupu ei ole vieläkään pudonnut pöksyistä, kun niin setättää jne.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

M.A.>Kateellinen voi olla kaikenlaisista asioista, ja se, että joku tuntuu saavan medialta loputtomasti suitsutusta kyseenalaisin ansioin, herättää varmasti kateuden tunteita niissä ihmisissä, jotka itse haluavat esiintyä mediassa.

--
"Kateuden tunnetta on pohjimmiltaan mahdotonta erottaa oikeudenmukaisuuden tunteesta,"
--
"....ajellaan vähän kumiveneellä ja kiipeillään korkeille paikoille, ja media on polvillaan edessäsi."

ooooooooo

Nämä kannattaa alleviivata.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Saarelan tapauksessa ei kysymys ole yhtään sen ihmeellisemmästä kuin "suomalainen pulassa ulkomailla" -ilmiöstä. Edellinen esimerkki oli Atte ja Leila Kalevan kohtalo, jota tosin jouduttiin junailemaan mahdollisimman hiljaisesti. Ja kuka muistaa Risto Vahasen ja Seppo Fräntin; kyllä uutisia riitti ihan ilman Greenpeace-kytkentääkin.

"Tee kaikista asioista henkilökysymyksiä" oli Urpo Lahtisenkin ohjenuorana, ja arktisen ympäristötyön personointi Sini Saarelaan on kuin suoraan oppikirjasta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

T.K.>....kuka muistaa Risto Vahasen ja Seppo Fräntin.

oooooooo

On muistissa. Eikö vielä ollut niin että heitä oli varoitettu menemästä tietyille alueille .....

Uutiset tarvitsevat "kasvot", eiköhän tämä "face book" ole samaa.

Toimituksen poiminnat