MikkoAhola

Pilvenpolttajaäiditkö lapsia hoitamaan?

Kannabiksen laillistamisesta on puhuttu yksipuolisesti äijänäkökulmasta. On pohdittu mm. sitä, tappelevatko miehet enemmän pilvessä, vai vähentääkö pöyssyttely miestappoja. On myös verrattu kannabiksen vaaroja viinan vaaroihin, kun kaikesta Suomessa juodusta viinasta miehet juovat vielä tänäkin päivänä 80%.

Alkoholiin verrattuna kannabiksen laillistaminen toisi päihteiden käytön paremmin naisten elämänpiiriin. Alkoholin käyttö ja lihan ja pihvien syönti yhdistetään länsimaisissa kulttuureissa miehekkyyteen, mutta marisätkien poltto mielletään myös hyvin naisellisena toimintana. Tilastot myös tukevat tätä. Yleensä tutkimuksissa luvut menevät niin, että kun miehistä kannabista käyttää säännöllisesti 35 %, niin naisilla vastaava luku on 20 – 25 %. Tämä miesten ja naisten suhde on siis aivan toista, kuin alkoholin käytössä, jossa miehet ovat aivan eri luokkaa naisiin verrattuna.

Kannabiksen laillistamista eri maissa ajavat etupäässä miehet, eli laillistamisaktivismi on äijähommaa, mutta esimerkiksi julkkisnaiset, kuten tyttäriemme ihailemat Lady Gaga ja Rihanna ovat tulleet julkisesti ulos kaapista, ja kertoneet rakkaudestaan ruohoon. http://norml-uk.org/2013/08/why-are-women-under-represented-cannabis-com...

Mutta kuka hoitaa pienet avuttomat ja viattomat lapset tulevaisuudessa. Pilviäiditkö? Leikkiikö lapsi itku silmässä lattialla, kun äiti poissaolevana vetelee haikuja jointistaan? Antavatko päiväkodin työntekijät lapsen sitä hakemaan tulleelle äidille, jos tämä hymyilee aivan sen näköisenä, kuin olisi juuri poltellut kunnon paukut? Miten käy lapsille, jos neljäsosa äideistä käyttää kannabista säännöllisesti?

Naiset käyttävät alkoholia miehiä vähemmän, ja meillä on voimakkaista kulttuurisia sääntöjä, joiden mukaan känninen äiti ei ole sovelias lapsen hoitoon. Mutta miten voidaan kontrolloida sitä, kuinka paljon äiti käyttää kannabista, sillä se ei näy ulospäin niin selvästi, kuin alkoholin käyttö. Äidin päihteettömyyttä vaativa sosiaalinen kontrolli ei ehkä toimi niin hyvin, kuin alkoholin ollessa kyseessä?

Kannabiksen laillistamista ei pitäisi arvioida vain äijänäkökulmasta, vaan pitäisi miettiä myös naisten ja lasten asemaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Mitäs tuosta. Yhteiskunta retkahtaa muutenkin Vihreillä arvoilla. Kyynistä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No tupakin aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa joka vuorokausi noin 16 ihmistä. Elikkä luokitellaan tai ei huumeeksi, niin vaarallista tuntuu olevan. Tupakin aiheuttamien sairauksien hoito tulee myös veronmaksajille erittäin kalliiksi.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kirjoituksessasi oletat, että myös lastaan hoitavista äideistä neljäsosa, tai jopa kaikki, olisi pilvessä jatkuvasti, mikä ei tietenkään ole millään tasolla perusteltu oletus. Toisekseen tunnut olettavan, että nimenomaan äidit hoitavat lapsia, mutta miehet eivät ollenkaan.

Koko kirjoituksesi rakentuu tekaistujen ongelmien ympärille. Äidit voivat polttaa kannabiksensa silloin, kun ovat lastenhoidosta vapaalla, aivan niin kuin suurin osa äideistä tekee myös alkoholin kanssa. Ehkäpä isä hoitaa lasta illan, kun äiti käy ystäviensä kanssa vähän tuulettumassa jointin ääressä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tämän huolen jaan kanssasi, Mikko! Ja mietin sitäkin, miksi ihmisten pitää yhä enemmän ja enemmän huumata itseänsä? Minusta sitä sietäisi miettiä. Salvador Dalilta kysyttiin kerran, käyttääkö hän huumeita. "En käytä", hän sanoi, "minä olen huume". Kyllä tää elämä on aika kovaa huumetta.

Petrik Halinen

Maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä. Niitä jotka haluavat tehdä, ja niitä jotka haluavat päättää, mitä muut saavat tehdä. Minun mielestäni jälkimmäisen ryhmän voisi vaikka ampua.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No miksi ns. laillinen tupakin poltto on hyväksyttävämpää, vaikka sen tiedetään olevan paljon epäterveellisempää. Vai onko peräti niin, että kun on laillista, niin sitä ei osata pitääkään huumeena, vaikka se sitä on?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Ei tupakkaa luokitella huumeeksi.

Petrik Halinen

Onko huumeet kielletty siksi, että ne ovat vaarallisia, vai vaarallisia siksi, että ne on kielletty? Jos tupakka luokiteltaisiin huumeeksi, viittaisitko siihenkin vaarallisena?

Demokraatit eivät vieläkään pysty puhumaan kieltolaista puolueettomasti. Se on asia, jossa valtion kontrolli ja valvonta epäonnistui täydellisesti ja kääntyi itseään vastaan. Kun valtion auktoriteetti kyseenalaistetaan, se on elämää suurempi asia tietyille ihmisille.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Kuten jo on nostettukin esiin, pössyttelyn voi varsin hyvin jättää tilanteisiin, kun ei ole lapsensa hoidosta vastuussa. Toisaalta olisi sinisilmäistä ajatella, etteikö sellaisiakin tapauksia ole, jotka käyttäisivät lastensa läsnäollessa, aivan kuten alkoholiakin käytetään.

Kuinka pössyttely vaikuttaisi lapsenhoitoon? Se lie kovin yksilöllistä. Toiset kykenevät hoitamaan lapsiaan tuhannen kännissäkin, toisilta kun se ei onnistu yhdenkään viinilasin jälkeen. Saman voidaan olettaa pitävän paikkaansa kannabiksen osalta. Yksilölliset vaikutustavat olisi opittava itse huomaamaan ja toteamaan, että mikäli ei pienessäkään pössyssä kykene huolehtimaan lapsestaan, on se täysin jätettävä pois ollessaan lapsesta vastuussa. Jos pieni iltarentoutuminen jointin kanssa onnistuu siten, että lasta on mahdollista hoitaa hätätilankin tullen, ei ongelmaa varsinaisesti voida sanoa olevan.

Suuremman ongelman näen siinä pitkäaikaisessa ja säännöllisessä käytössä - Aivan kuten alkoholissakin. Molemmat päihteet vaikuttavat jossain määrin tapaan toimia ja ajatella, eikä pieni lapsi ymmärrä, miksi vanhemman tapa toimia muuttuu. Jossain vaiheessa sen voi huomata, että aina kun ruskea pullo tai lasinen bongi on käynyt vanhemman suulla, käytös muuttuu. Surullista on, että liian usein vanhemman käytös rentoutuu käytön myötä, ja näin siirtyy se positiivinen kuva päihteenkäytöstä. Tätä ei voi suosia tapahtuvan, vaikka sitä jo eritoten alkoholin kanssa tapahtuukin.

Onneksi yhä useammat vanhemmat pitävät päihteenkäyttönsä poissa lasten silmistä eivätkä ole lastensa kanssa vaikutuksen alaisena. Tähän tulisi kannustaa enemmänkin, mutta yhä vaikeampia riippuvuuksia hankkinut kansakuntamme ei pysty helposti järjestämään itselleen riittävästi aikaa pois lasten luota tyydyttääkseen halujaan.

Tällä hetkellä oleva kansalaisaloite kannabiksen dekriminalisoinnista on kuitenkin tarpeellinen myös "pössyäideille". Syy piilee siinä, että päihdevalintana se on kuitenkin kohtalaisen maltillinen vaihtoehto, vaikka päihteiden käyttöä lasten nähden ei koskaan voi suositellakaan. Rikollisen aseman tähden vanhemmat voivat osoittaa vakavaa vihamielisyyttä lastansa kohtaan, mikäli tämä näkee pössyttelyn tapahtuvan - "Tästä ei sitten kerrota, tai muuten...". Laillistaminen on vielä kaukana, ehkä sietää ollakin, mutta rikollisleimasta pössytteljälle kohtuuttoman paljon haittaa, olipa kyseessä perheetön yksilö tai pienen lapsen vanhempi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Taas kirjoitus joka perustuu tunteeseen ja pelkoon. Tunnen naisia,äitejä jotka pilveä käyttävät. Ja ongelmia ei ole, lapset on heilllä aina etusijalla kaikessa.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Tuskin kukaan pilvipäissään lapsia hoitaisi, jos ei nyt jo sitä tee kännipäissään. On lapsellista ajatella, että jos kannabis laillistettaisiin, niin kaikki olisivat sen jälkeen pilvessä. Eihän täällä suurin osa ole koko aikaa kännissäkään.

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

Äijät eivät hoida lapsia, joten äijät saavat kännätä.

Ämmät hoitavat lapsia, joten ämmät eivät saa polttaa pilveä.

Yksinkertaista :D

Sanoihan sheriffi Arpaiokin, että jos kannabis laillistetaan, niin sitten ovat kaikki pilvessä autoa ajaessaan ja kirurgit pilvessä tehdessään leikkauksia.

Koska jos pilvi on laillista, sitä ei rajoiteta mitenkään koskaan vaan jaellaan ilmaiseksi kadulla lapsille ja naisille.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kannabis ei kehitä aggressiivisuutta, alkoholi kyllä. Epäonnistut vertailemaan näiden päihteiden vaikutuksia vaikka kovasti yrität. Todellisuudessa kannabista on äidit nauttineet tuhansia vuosia, ja vain viisikymmentä viimeistä se on ollut äideiltä kiellettyä.

Jamaicalla tehdyt tutkimukset osoittaa että "kannabisäitien" lapset on vähintään yhtä terveitä kuin muualla maailmassa.

Eri asia jos kuvioon vedetään mukaan yhteiskunnallinen tilanne - eli köyhyys -, mikä ajaa holhoojat yleensä holtittomaan päihteidenkäyttöön yhtään päihteitään terveysvaikutuksien perusteella valikoimatta.

Toimituksen poiminnat