MikkoAhola

Kuuma hellesää lisää selvästi väkivaltariollisuutta

Kriminologiassa on tutkittu jo pitkään sään vaikutusta rikollisuuteen. Tämän päivän lämpötilat alkavat olla juuri siinä kohdassa, jolloin väkivaltarikoksia tapahtuisi eniten. 27 – 32 Celsiusastetta näyttäisi tilastojen mukaan olevan väkivaltaisin lämpötila. Jos ilma muuttuu tästä kuumemmaksi, niin rikokset alkavat jälleen vähenemään. Vaikutus on melko selkeä: Dallasissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että kuuma ilma nosti väkivaltarikosten määrää kolmanneksen.

Säätilan vaikutuksesta rikollisuuteen kiinnostuttiin, kun Amerikassa huomattiin pahimpien mellakoiden usein sattuvan yhteen helleaallon kanssa. Pian kuitenkin huomattiin, että myös väkivaltarikollisuus nousi selvästi lämpötilan noustessa. Pahoinpitelyt, murhat ja raiskaukset lisääntyivät ilman lämmetessä, mutta samalla myös muun lainen rikollisuus nousi. Lähde

Ilmiötä on selitetty sillä, että kuumuus vaikuttaa ihmisiin siten, että heidän pinnansa palaa helpommin. Tällöin etenkin impulsiiviset rikokset lisääntyisivät.

Toinen selitys sään ja kuumuuden vaikutuksille on mahdollisesti se, että kuumalla ilmalla ihmiset lähtevät ulos kodeistaan, ja yleensä kodeista poistumisen on todettu selvästi lisäävän rikollisuutta.

Toisaalta myös parisuhdeväkivalta kodeissa lisääntyy kuumilla ilmoilla, joten pelkkä kodista poistuminen julkisille paikoille toisten ihmisten joukkoon ei ehkä selitä kuumuuden vaikutusta rikostilastoihin.

Suomessa asiaa varmasti monimutkaistaisi se, että meillä helteet sattuvat keskeiseen lomakauteen. Lomilla ja kuumilla ilmoilla suomalaisilla on myös tapana käyttää alkoholia enemmän ja luottaa olueen nesteytyksessä. Alkoholi taas lisää selvästi väkivaltarikollisuutta. Ja etenkin se, että jos alkoholia juodaan useana päivänä peräkkäin, niin siitä tuleva olo ei enää olekaan iloinen hiprakka, vaan usein alhaiseen verensokeriin ja pitkittyneeseen juomiseen liittyvä raivokkuus.

En nyt tässä yritä antaa tekosyytä, että helteen vuoksi voisitte puhtain omatunnoin hakata aviomiestänne tai vaimoanne. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kuumuus voi kiristää hermoja, ja yrittää siitä huolimatta pitää pää kylmänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ainakaan minä en jaksa näillä keleillä nyrkkiä edes kohottaa, saati sitten sillä toista lyödä. Ei niin, että tekisin niin vilpoisammalla sen herkemmin, mutta silloin ehkä jaksaisin. Tällä helteellä ei pysty.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minulla ainakin on hermot olleet kireällä. Ei jaksa nyt säätämistä.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Islannissa varmaankin on siksi niin vähän rikollisuutta ja rauhallista muutenkin kun siellä kesälläkään keskilämpötila ei kohoa yli +15 Celsius-asteen ;-) :-D

(vähän huumoria tunnelman keventäjäksi) :-)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset