MikkoAhola

Suomalaiset säästämään arpajaissäästötileillä?

Arpajaissäästötili toimii niin, että kun talletat rahaa tilille, niin voit voittaa pankin järjestämässä arvonnassa. Et voi menettää rahaa. Voit vain voittaa rahaa. Suomalaiset ovat maailman kärjessä rahapelien pelaamisessa. Tätä suomalaisten pelihimoa voitaisiin hyödyntää, jos haluttaisiin saada suomalaiset säästämään.

Arpajaissäästötilejä on perusteltu mm. sillä, että tällaiset pelaamiseen liittyvät tilit saavat etenkin sellaiset ihmiset säästämään, jotka muuten eivät laittaisi rahojaan säästötilille. Sitten tapauksissa, jossa työttömyyden, sairauden tai muun syyn takia ihminen tarvitsee yllättäen rahaa, niin hänellä on sitä omalla säästötilillään. Jos suomalaisilla olisi pienituloisillakin jonkin verran rahaa säästötilillä, niin tämä vähentäisi tarvetta kääntyä toimeentulotuen puoleen rahantarpeen yllättäessä.

(Tosin, kun meillä Suomessa on tämä sossu, niin itse asiassa pienituloisia kannattaa neuvoa olemaan säästämättä mitään pankkitilille, sillä sossu tarkistaa aina ensin pankkitilit, ja jos siellä on rahaa, niin mitään avustusta ei anneta. Näin tilille säästänyt itse asiassa menettää sen rahasumman, jonka sossu olisi maksanut hänelle tukena ilman pankkitilillä ollutta rahaa.)

Arpajaissäästötilejä on USA:n joissain osavaltioissa ja 12 eri maassa. Lisää tietoa saat googlettamalla Prize-linked savings account.

Suomessakin voitaisiin harkita arpajaissäästötilien sallimista, jotta pienituloisten ja nuorten säästämisinto kasvaisi. Toisaalta kansantaloudellisesti tämä ei olisi viisasta, sillä elämme lamassa, ja lama-aikana ihmisten ei pitäisi säästää, vaan ihmisten pitäisi laittaa kaikki rahansa kulutukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Kari Ahveninen

Mitenkähän minulle tulee tästä mieleen RAY:n/Veikkauksen/Valtion mainos? Säästä tilille, me tiedämme mitä niillä rahoilla teemme?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tuosta tulee mieleen vakuutusyhtiöiden toimintaperiaate: "Antakaa meille rahaa, ja me pidämme ne".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös miltei kaikilla täysi-ikäisillä ole Suomessa "säästötili"? Ongelma on vain siinä, että maailma on muuttunut. Nykyään muovirahan aikana se tili on koko ajan täydessä käytössä omassa lompakossa ja osoittaa useilla kerran kuussa miinussaldoa.

Ennen vanhaan palkka maksettiin työpaikan kassalta ja duunari kiikutti suurimman osan sitten pankkiin, jossa lyötiin leima säästökirjaan. Rahaa käytiin pankin konttorista aukioloaikana sitten korkeintaan kerran viikossa hakemassa arjen menoihin.

Ihmisillä on nykyään siis koko ajan kaikki rahat eli koko likviditeetti pankkitilillä. Niiden pankkitilien olemus on vain muuttunut säästötilistä käyttötiliksi. Aiemmin säästötilillä oli vain se raha, joka sinne oli säästetty.
Kuinka tyhmää olisikaan nykyaikana säästää kolikoita kultapossuun ja kiikuttaa se sitten pankkiin, kun se olisi vain rahan siirtoa lompakosta toiseen.

Toimituksen poiminnat