MikkoAhola

Sipilän yhteiskuntasopimus. 200 tuntia vähemmän aikaa lapsille

  • Sipilä vaalityössä
    Sipilä vaalityössä

Pieni lapsi joutuisi puoli tuntia pidempään painamaan kasvonsa päiväkodin ikkunaa vasten hänen odottaessaan, koska se isä tai äiti tulee hakemaan hänet kotiin. Pienelle lapselle puoli tuntia voi tuntua ikuisuudelta. Jos työaikaa nostetaan 100 tunnilla vuodessa, niin tyypillisessä lapsiperheessä tämä merkitsee sitä, että lapsi saa viettää vuodessa 100 tuntia vähemmän aikaa äitinsä, ja 100 tuntia vähemmän aikaa isänsä kanssa. Yhteensä lapsi menettää 200 tuntia yhdessä vietettyä aikaa rakkaiden vanhempiensa kanssa vuodessa.

Vanhempien kanssa menetetyn ajan lapsi viettäisi päiväkodissa, joiden lapsiryhmiä nyt suurennetaan. Lisäkustannuksia tästä ei kuitenkaan kunnille ilmeisesti tulisi, sillä päiväkotien henkilökunnan työaika pitenisi sekin yhteiskuntasopimuksen mukaan puolella tunnilla. Ehkä päiväkodin henkilökunta jaksaisi keskittyä lapsiin puoli tuntia lisää? Ehkä ei enää loppupäivästä jaksaisi niin intensiivisesti herkistyä ryhmän lasten yksilöllisille tarpeille?

Entä kouluikäiset lapset? He joutuisivat olemaan puoli tuntia pidempään koulun jälkeen yksin odottaen vanhempien kotiinpaluuta.

Ei tässä Sipilän yhteiskuntasopimuksessa ainakaan lapsia ole otettu mukaan neuvottelukumppaniksi. Ei ehkä edes lapsiperheitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Työajan pidentämisen voi hyvin aloittaa pekkasten poistamisella. Silloin normipäivä päiväkodissa on tasan yhtä pitkä kuin nytkin.

Ja monet lapset viihtyvät päiväkodissa ihan hyvin, litistämättä nokkaansa ikkunaan.

Myös pitää huomioida, että lapsienkin etu on se, että talous rullaa ja vanhemmilla on vastedeskin varaa huolehtia lapsen hyvinvoinnista. Esittämäsi logiikan mukaan työaika pitäisi lyhentää nollaan, niin ei koskaan tarvitsisi istua ikkunassa odottamassa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Monissa maissa pienten lasten vanhemmat tekevät lyhyempää työpäivää ja osa-aikatyötä lasten ollessa pieniä. Tämä olisi lasten kannalta parempi ratkaisu, kuin se, että lapsen äiti ja isä raatavat iltamyöhään uraputkissaan.

Esimerkiksi Juhana Vartiainen aina ihailee Ruotsin korkeaa työllisyysastetta, mutta unohtaa mainita, että etenkin naiset tekevät Ruotsissa usein osa-aikatyötä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Työpäivän efektiivinen pituus on Ruotsissa suurempi kuin Suomessa, johtuen useammista ja pitemmistä kaffepauseista. Osa-aikaiset ovat tietysti erikseen.

En edelleenkään katso, että esille ottamasi aspekti olisi olennainen tässä kysymyksessä. Nyt ei vain ole varaa pehmoilulle.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola Vastaus kommenttiin #3

Pienet lapset vaan tarvitsevat juuri pehmoilua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Tulemme siis takaisin siihen, että työaika pitäisi minimoida.

Kaikella on kohtuutensa eikä missään ole sanottu, että juuri nykyinen työaika olisi se optimi ottaen huomioon lasten tarvitseman pehmoilun ja talouselämän tarpeet, jotta vanhemmilla olisi varaa huolehtia lastensa hyvinvoinnista. Pehmoilua se on sekin.

Pekkaset pois, niin PK-yritysten toimintaedellytykset paranevat oleellisesti.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola Vastaus kommenttiin #5

Pekkaset ovat vain osassa työehtosopimuksia. Kaikilla aloilla ei ole 40 tunnin työviikkoa, ja siten ei pekkasia, eli virallisesti työajan lyhennysvapaita.

Useissa työehtosopimuksissa säännöllinen työaika on kuitenkin tätä lyhyempi, esimerkiksi 7,5 tai 7,25 tuntia vuorokaudessa ja 37,5 tai 36,25 tuntia viikossa, eikä näiden sopimusten perusteella kerry pekkasia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

No siinä tapauksessahan ehdottamani pekkasten poistaminen toisi entistä vähemmän ongelmia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Yleensä ihan periaatteesta vastustan kaikkia tasa-arvokysymyksiä, mutta tässä kohtaa asiaa kannattaa tarkastella myös tasa-arvon näkökulmasta. Koska Suomessa naiset ja miehet käyvät yhtä lailla töissä, juuri lasten takia pakollisen työajan pitäisi olla molemmilla lyhyt. Vai pitäisikö naisten työaikaa lakisääteisesti lyhentää 20 prosenttia kun se eurokin on vain 80 senttiä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kysymys on prioriteeteista. 25-44 -vuotias suomalainen katsoo televisiota keskimäärin 2,5 tuntia päivässä. Josko siitä Salkkareiden toljotuksesta irtoaisi lisäaikaa lapsille?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pienet lapset pitäisi saada ottaa mukaan työpaikalle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ennen päivähoitojärjestelyjä Arvo Ylppö lanseerasi 30-luvulla joillekin Tampereen tehtaille tuollaisen järjestelyn, kun huomasi, että paljon nuoria naisia oli tulitikkutehtaalla. Hän sai aikaiseksi tehtaiden viereen vauvojen hoitolan, jossa naiset kävivät työn lomassa imettämässä lapsiaan.

Petteri Hiienkoski

Päiväkodeissa lastentarhanopettajat tekevät yleensä vuorotyötä. Muistaakseni 38,39 tuntia viikossa tai jotain sinne päin.

Toimituksen poiminnat