MikkoAhola

Raiskaustapaukset osoittavat – feministit oikeassa

  • Raiskaukset vaihtelevat eri kulttuureissa (Wikimedia Commons)
    Raiskaukset vaihtelevat eri kulttuureissa (Wikimedia Commons)

Tekeekö ihminen rikoksen riippuu lähinnä kahdesta asiasta: sukupuolesta ja iästä. Jos olet mies ja nuori, niin olet suurimmalla todennäköisyydellä rikollinen. Tämä selittää myös raiskaukset, ja suurin syy siihen, että turvapaikanhakijat ovat nyt syyllistyneet raiskauksiin johtuu nimenomaan siitä, että turvapaikanhakijat ovat valtaosaltaan nuoria miehiä.

Tämä ei kuitenkaan selitä kokonaan sitä, miksi maahanmuuttajat ovat yliedustettuina raiskaustilastoissa. Jos vakioidaan ikä ja sukupuoli ja sosiaalinen asema, niin silti maahanmuuttajat ovat jonkin verran yliedustettuna raiskaustilastoissa. Tämä johtuu kulttuurieroista. Maahanmuuttajat tulevat kulttuureista, joissa suhtautuminen raiskauksiin on sallivampaa. Tai ehkä salliva sana on huono, ja olisi parempi puhua siitä, että suhtautuminen raiskauksiin on vähemmän tuomittavaa.

Mutta miten tämä kulttuuriero raiskausten määrässä sitten osoittaa, että feministit ovat oikeassa? Kulttuurien väliset erot raiskausten määrästä osoittavat, että kyse on yhteiskunnallisesta ilmiöstä. Yhteiskunta säätelee sitä, kuinka pahana ja tuomittavana tekona raiskausta pidetään. Toisissa yhteiskunnissa sosiaalinen paine pidättäytyä raiskaamasta on suurempi, kuin toisissa. Mutta koska eroja on kulttuurien välillä, niin miksi suomalainen kulttuuri ei voisi muuttua sellaiseksi, että suhtautuminen raiskauksiin olisi vielä nykyistä tuomitsevampaa. Eli myös kantasuomalaisten tekemien raiskausten määrä olisi pienempi, jos yhteiskuntamme suhtautuisi raiskauksiin nykyistäkin kielteisemmin.

Vastaväitteenä voi tietenkin esittää, että suomalaiset miehethän jo suhtautuvat kielteisesti raiskauksiin. Näin onkin, mutta suomalaiset miehet suhtautuvat raiskauksiin tietyllä voimakkuudella kielteisesti. Meidän suomalaisten miesten on vaikea ajatella, että voisimme suhtautua raiskauksiin vielä kielteisemmin, sillä olemme oman kulttuurimme vankeja ja pidämme omaa raiskauskielteisyyttä juuri oikeantasoisena kielteisenä asennoitumisena. Pitäisi asettua yhteiskunnan ulkopuolelle, ja nähdä, että suhtautuminen raiskauksiin voisi olla vieläkin kielteisempää.

Etenkin suomalaiset voisivat suhtautua kielteisemmin sammuneiden naisten raiskaamisiin, sillä tilastojen mukaan suomalaisista raiskauksista valtaosa on juuri tällaisia raiskauksia.

Feministit ovat siis oikeassa siinä, että yhteiskunnan asenteita pitäisi kehittää entistä kielteisemmiksi raiskauksille. Samalla tietenkin huomataan, että perussuomalaiset ovat hekin samoin perustein oikeassa, koska väittävät, että kulttuurien välillä on eroja raiskauksen tuomitsemisen voimakkuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Vankeutta tehokkaampi rankaisumuoto saattaisi olla häpäistä miehen miehuus/kunnia jollakin tavalla. En tiedä sopiiko se sitten länsimaiseen oikeusjärjestelmään.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Osaatko kertoa miksi ei sovi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #8

Ymmärrän asian niin että oikeusvaltion idea on että päästään häpeä- ja kunniakulttuureihin liittyvästä mielivallasta ja rikollisia sekä väkivaltaisia tapoja ylläpitävästä systeemistä. Naisten seksuaalisuuden häpeän piiriin laittaminen on osa raiskauskulttuuria. Lisää kunnia- ja häpeätaakkaa ei ole muuta kuin asian pahentamista. Mutta tekijöitä pitää tutkia ja ottaa niistä tiedoista vaarin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Häpeä lisääntyy, kun yhteiskunnassa eri yhteyksissä tuomitaan raiskaukset julkisessa puheessa. Tuomioiden koventamisen vaatimukset ovat esimerkki siitä, miten tekoa paheksutaan. Jos on tapahtunut raiskaus, niin sen tekijän tuomitseminen ihmisten puheissa johtaa siihen, että ihmiset itsekin alkavat tuomita voimakkaammin raiskaukset, ja kun he sisäistävät tämän tuomitsemisen, niin heille muodostuu sisäinen este itse raiskata ketään.

Kun rangaistuksia kovennetaan, niin koventamisen rikollisuutta ehkäisevä vaikutus ei perustu pelotevaikutukseen, vaan siihen, että yhteiskunnan jäsenet tuomitsevat kyseisen rikoksen entistä ankarammin, ja tämä johtaa yleiseen moraalin kehittymiseen tiukemmaksi kyseistä rikosta kohtaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kosketus on kieltä ja ruumiillista vuorovaikutusta. Väkivalta alkaa aina siitä missä kielellinen (sis myös nonverbaalisen kielen) loppuu.
Seksuaaliset yllykkeet ovat mukana kaikessa tilallisessa yhdessäolossa (niitä voi olla myös vaikka ollaan eri tiloissa).
Seksuaalisen kanssakäymisen ja muun tilan jakamisen välillä ei ole mitään selvää rajaa.
Raiskaus on ekstreemi ilmaus huonolle vuorovaikutukselle, mutta aina vain jäävuoren (hyvä sana tässä yhteydessä) huippu.
Huonolle vuorovaikutukselle on erilaisia syitä.
Jos häpeällä saadaan katkaistua jäävuoren korkein huippu ei olla saavutettu juuri mitään. Iso massa jäävuorta on ja kököttää kaikkien elämää pilaamassa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #12

Onko sinulla mielessäsi, millainen kulttuuri meidän tulisi rakentaa ja keinoja, kuinka tuohon tavoitekulttuuriin päästään tämän teeman tiimoilta?

Onko mielestäsi eri maiden kulttuureilla eroja? Voiko mielestäsi olla mahdollista, että jonkin yhteiskunnan kulttuurissa suhtautuminen esim. raiskaukseen on keskimäärin vähemmän tuomitsevaa kuin toisissa kulttuureissa? Ilmenemismuotoina ovat diskurssi ja teot.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

onhan eri kulttuureissa eroja ja varmasti sinäkin olet niihin törmännyt. Myös yhteiskuntaluokissa jms on eroja sekä maalais- kaupunkilaisakselilla.
Seksuaalimyönteinen kulttuuri on mahdollisempaa tiettyjen varallisuus ja vapausnormien vallitessa. Ruotsissa on ollut projeksti missä ollaan tehty paljon seksuaalisuuden samanvertaistamiselle yhteiskuntaluokasta riippumatta. eli koko kansalle on haluttu tarjota sitä mahdollisuutta sensualismiin joka ennen oli vain yläluokan privileegio. Kulttuuri siellä on muutenkin painottanut hyviä tapoja, ystävällisyyttä, valoisuutta ja niin edelleen. Ero Suomeen on huikea. Naisten ei siellä tarvitse olla ylisuorittajia eikä miesten tukahduttaa sosiaalisuuttaan. Se lyö läpi kaikessa jokaisessa eleessä ja äänenpainossa ja itse kielen ilmauksissa. Suomessa sanotaan sopu tilaa antaa, ruotsiksi se on finns det hjärterum så finns det sjärterum. Tässä on siis kysymys kulttuurista ja kulttuurin ohjaamisesta.
Teknisiä ongelmia jatkan uudessa kommentissa

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #15

Hmm.. tuota en tiennyt, että suomalaiseen kulttuurin piirre on, että naisten täytyy olla ylisuoriutujia. Korostuuko tämä kulttuuriominaisuus Suomea enemmän itäblokin maissa ja Venäjällä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

Mulla kaatui tietokone. Vastaan vähän katkonaisesti ja lyhyesti kännykästä. Venäjästä en paljon tiedä. Suhtautuminen seksiin vaikuttaa lämpimämmältä kuin täällä.
Multa katosi pitkä sepustus jonka sisältö kai oli että lasten kaltoinkohtelu on syy huonoon seksiin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #12

Esim. mielestäni Suomessa suhtautuminen humalahakuiseen juomiseen on suopeampi kuin vaikkapa Ranskassa. Minusta tämä on negatiivinen puoli suomalaisessa kulttuurissa. Kovassa kännissä sikailu ja räyhääminen hyväksytään hiukan hymyillen, kun jossain toisessa kulttuurissa siitä seuraisi kovempi häpeä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Lainsäädännön harmonisointipyrkimys EU:n tasolla voi hankaloittaa ko. rangaistusten kovennushanketta. Toisaalta harmonisointi maahanmuuttajien lähtömaakulttuurien lain ja käytänteiden suuntaan voisi tuoda mielenkiintoisen rikasteen moniarvoglobalisaatioon, ja ainakin näkökulmanlaajennuksen erään toisen naisblogistin esittämässä teoreettishypoteettisessa tilanteessa. Voi nimittäin olla, että jos kantasuomalainen mies raiskaisi Suomessa mamunaisen, joka tulee islamin kulttuuripiiristä, täällä ei noudatettaisi lähtömaan shariatulkintaa, vaan tasa-arvoisesti joustaen myös mies kivitettäisiin.

Tästäkin voi nyt seurata fatwa, mutta vilkaiskaapa: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207353-o...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kaikki riippuu kulttuurista. On myös kulttuureja, jossa raiskaus johtaa siihen, että nainen alistuu miehen aviopuolisoksi. Raiskaus on osassa kulttuureja keino hankkia itselleen haluttu nainen vaimoksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pitäiskö lukea ...suhtautuminen raiskauksiin on vähemmän tuomitsevaa.....

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suomessa raiskauksista saa yleensä aika lievän tuomion. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015062719940227_u...

Tietenkin kaikenlaisista vakavista väkivaltarikoksista pitäisi saada nykyistä kovempi tuomio.

Femisistien tavoitteet? Eivät ne ole ainakaan tasa-arvo tai raiskausten vähentäminen. Minusta lähinnä toisen sukupuolen syyllistäminen ja toisen uhriuttaminen, sitä kautta kollektiivinen vallantavoittelu. Se on onnistunut tähän asti loistavasti. Jopa, niin hyvin, että nainen hakkaa, mies soittaa poliisille mies viedään putkaan. Eläköön feminismi ja feministit.

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ko...

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/92627-isa-pakeni-v...

http://yle.fi/uutiset/torkea_perhevakivalta_kohdis...

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Yksi ongelma tässä keskustelussa on seksuaalirikosten monimuotoisuus. Lähden nyt siitä olettamasta että jokainen joka kommenttini lukee on sitä mieltä, että kaikenlainen väkivalta on väärin.

Koskien raiskaus sanaa. Sana voi kattaa allensa lukemattomia erilaisia tekoja. Kyseessä voi olla tuntemattoman ihmisen väkisinmakaaminen paikallisen baarin takana, tai voidan puhua puolison järjestelmällisestä painostuksesta vuosi vuoden jälkeen. On vaikea lumputtaa kaikki teot yhden sanan alle. Se on varmastikin yksi niistä syistä miksi reaktio raiskaustapauksiin voi olla niin erilainen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Raiskaus avioliitossa kriminalisoitiin Suomessa vasta vuonna 1994, kun esimerkiksi Ruotsissa sama tehtiin vuonna 1962. Ylivoimaisesti eniten raiskauksia tapahtuu Intiassa, jossa ajatus avioraiskauksen kieltämisestä on käynyt vasta harvojen mielessä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitä ihmettä.. blogin kuvan mukaan Ruotsissa ja Suomessa raiskataan enemmän kuin Ukrainassa, Algeriassa ja Intiassa. Ruotsi on yhtä tummanpunainen kuin pahimmat maat. Kanada puolestaan on vaalea kuten olisi olettanutkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuvahan kertoo poliisille ilmoitetuista ja oikeuden tutkimista tapauksista 100 000 henkeä kohden. Ruotsissa luotetaan poliisiin enemmän kuin kehitysmaissa.

Absoluuttisina lukuina on arveltu, että puolet maailman raiskauksista tapahtuu Intiassa, mutta pelkkien kyselyjen perusteella on tietysti vaikeampaa sanoa mitään yhtä täsmällistä kuin poliisiraporttien perusteella.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Eikö Kanadassa sitten luoteta poliisiin, vai eikö siellä raiskata?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #20

Kanadassahan ei myöskään murhata tai muuten tapeta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #21

En nyt ihan saa selvää, että tulkitako vastaustasi sarkasmina vai ihan kunnon vastauksena. Onko Kanada todella reilusti Pohjoismaita turvallisempi maa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #20

Tämä ei siis ollut vitsi. Surmatilastot (homicide statistics) ovat rikostilastoista luotettavimpia, koska hyvin harva henkirikos jää yhdessäkään rauhanajan valtiossa ilmoittamatta.

Kanadassa surmia tehdään tasaisesti hieman yli 500 vuodessa, kun asukkaita on yli 35 miljoonaa. Naapurissa Yhdysvalloissa surmia on ollut siinä 12 000 vuodessa (asukkaita 320 miljoonaa), Hondurasissa yli 7 000 vuodessa (asukkaita 8 miljoonaa), Liettuassa 200 vuodessa (asukkaita 3 miljoonaa) ja Suomessa 100 vuodessa. Tanskassa surmia tehdään puolet vähemmän kuin Suomessa eli henkeä kohti jopa vähemmän kuin Kanadassa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #23

Mikä selittää sen, että Kanada on onnistunut raiskausten, tappojen ja murhien vähäisyydessä suhteessa Pohjoismaihin?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #24

No ei tuo ero Pohjoismaihin kummempi ole, mutta muihin Amerikan maihin verrattuna valtava. Ehkä Kanada on kulttuurisesti Pohjoismaa :)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #25

Raiskauksissahan ero Ruotsiin on merkittävä, vaikka luulisi molemmissa maissa poliisiin luotettavan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #26

Vuonna 1992 Kanadassa tehtiin kyselytutkimus, johon valittiin satunnaisotannalla 12 000 naisvastaajaa. Kävi ilmi, että siihen aikaan vain 6% seksuaalisesta väkivallasta ilmoitettiin poliisille.

Ruotsissa raiskausluvut nousivat rajusti, kun laissa ja tilastointiperusteissa termiä "raiskaus" laajennettiin vuonna 2005.

Tosiasia on, että realistinen kansainvälinen vertailu ei seksuaalirikoksissa ole mahdollista sillä tavalla kuin henki- ja omaisuusrikoksissa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #28

Onko Suomessa tehty Ruotsia vastaava lainsäädännön muutos, vai ilmoitetaanko raiskaukset täällä useammin poliisille verrattuna Kanadaan? Suomihan on kuvassa Kanadaa selvästi tummempi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #25

Ehkä Kanadassa säilyy jotain siitä pohjoismaalaisuudesta jota täällä ei enää arvosteta.

Toimituksen poiminnat