MikkoAhola

Miten lääkkeet voivat loppua Suomesta?

Influenssarokotteet ovat loppumassa Suomesta. Tämä herättää ihmetystä, sillä luulisi lääkkeiden olevan niin keskekeisellä sijalla yhteiskunnassa ja viranomaisten toiminnassa, että emme joutuisi samanlaisiin ei-ole-tilanteisiin, kuin Neuvostoliitossa kaupuoissa vallitsi. Eikä influenssarokote ole ainoa, vaan muistakin lääkkeistä on ollut pulaa ja sairaille on jouduttu tarjoamaan ei-oota.

Lääkkeiden tuotannossa luotamme markkinatalouteen, mutta tämä luottamus näyttää johtavan siihen, että lääkkeistä tule aina välillä pulaa. Tietenkään influenssarokotteita ei kannata tilata ylisuuria määriä, jos on vaarana, että osa niistä sitten jää käyttämättä. Kuitenkin kansalaisten mielissä lääkkeillä on sellainen asema, että viranomaisten tulisi huolehtia siitä, että sairaat saavat aina lääkkeensä. Kansallisella poliittisella tasolla ja EU:n tasolla olisikin ryhdyttävä riittäviin toimiin, jotta lääkepulat eivät pääsisi yllättämään, vaan lääkkeitä olisi aina riittävä määrä. Tätä meidän kansalaisten on vaadittava meidän päättäjiltämme.

Itse onnistuin viimeisten joukoissa saamaan kausi-influenssarokotteen, joskin jouduin hakemaan sen soitteluiden jälkeen kaupungin toiselta puolelta lääkäriasemalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No niin, välillä on törmännyt esim astmalääkkeitä hakiessa siihen, että lääkkeet ovat maahantuojalta loppu kuten myös koko Suomen apteekeista, silloin tulee ehkä hiukka orpo olo. Onneksi osaan varautua ja käyn kuikuilemassa niitä apteekin tiskiltä jo hyvissä ajoin ennenkuin hätävarani loppuvat. Usein tuo tilanne on tosin kesäisin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aina välillä jokin lääke loppuu, kun sitä ei merkkinoilta kerta kaikkiaan ole saatavissa. Varastointia vaikeuttaa vanheneminen. En tunne asiaa tarkemmin, mutta ainakin Terveystaloon saatiin juuri lisää influenssarokotetta, rahalla saa, ja hevosella pääsee.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ei rahallakaan saa, sillä Suomessa kaikki lääkkeet pitää myydä samaan määrättyyn hintaan. Hinnat kaikissa apteekeissa ovat samat ja jos tuote on alennusmyynnissä, sitä ei luokitella lääkkeeksi, vaan on esimerkiksi luontaistuote.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tarkoitin sitä, jotta Terveystalosta maksua vastaan saa influenssarokotuksen, jos ei tk:sta saa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos tukussa ei ole niin ei ole, eivätkä yksittäiset apteekit osta suoraan kuten joku suurempi yksikkö esim. Terveystalo. Tai varaa riittävästi.

Edit:

Pekka Roponen, kummasta on kyse, suoraan ostamisesta vai riittävästä varastosta?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Pari päivää sitten Terveystalo tilasi ja sai lisää rokotetta, mutta en tiedä, mistä.Lisää kuulemma saa tarvittaessa. Namilta voisi kysyä.

Ilmeisesti apteekitkin voivat itse tuoda maahan lääkkeitä tukun ohi. Harmaatuontikin on sallittua, ts. ostetaan ulkomaisesta apteekista ja tuodaan maahan.

Helena Makinen

Ymmärtääkseni influenssarokotteet ovat joka vuosi erilaisia, joten varastoinnissa ei ole juurikaan järkeä. Toisaalta myös koko rokotteen ottamisen järkevyys on kyseenalaista, koska yleensä kohdalle oleva influenssavirus on eri varaatio ja rokote tehoton.

Lääketehtaille ja yksityiselle terveysbisnekselle se on tietenkin hyvä bisnes. Ei ne muuten mainostaisi ja painostaisi kansaa piikille.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Lääkkeiden loppuminen voi johtua joissakin tapauksissa myös siitä, että lääkeainetta ei ole toimittaa ulkomaisista (tai kotimaisistakaan) lääketehtaista.

Muutamat Yhdysvaltalaiset lääkevalmistajat ovat lopettaneet toimitukset Kreikkaan, koska maa ei pysty maksamaan laskujaan.

Lääkkeiden toimituksesta kriisitilanteissa huolehtii Suomessa Huoltovarmuuskeskus (Laki huoltovarmuuden turvaamisesta ja Vnp 539/2008), mutta muutama vuosi sitten myös Huoltovarmuuskeskuksen varat olivat niin vähissä Kreikkaan annettavien tukien vuoksi, että kansalaisille ei voitu ostaa tuolloin tärkeinä pidettyjä influenssarokotteita.

Taas yksi näkökohta, millä tavoin Suomesta ollaan tekemässä kehitysmaata. Väite Suomesta "rikkaana länsimaana", jonka pitää tukea "köyhiä kansakuntia" on ohi ja kuuluu 1980-luvulle.

Toimituksen poiminnat