MikkoAhola

Joulukuusikauppa säädellään monopoleiksi ja hinnat nousevat

Joulukuusikaupan säätely on tyypillinen esimerkki sääntely-Suomea. Kaupunkien viranomaiset pyrkivät siihen, että kaupungin alueille syntyy joulukuusikaupan monopoleja, jonka seurauksena monopolin herra voi nostaa joulukuusten hintoja ja siksi hän maksaa myyntipaikasta vuokraa kaupungille jopa useita tuhansia euroja.

Tämä on juuri vanhaa sääntely-Suomi ajattelua. Virkamies ajattelee, että hänen tehtävänään on kerätä mahdollisimman paljon vuokratuloja kaupungille jolukuusien myynnistä. Virkamies ei ajattele, että hänen tulisi ajatella kuntalaisia kuluttajina, ja sitä, että kuluttajat hyötyisivät vapaasta kilpailusta, sillä vapaa kilpailu laskisi hintoja. Kuluttaja saisi näin joulukuusen selvästi halvemmalla.

Virkamiehen ajattelu laahaa tässä ajalta, jolloin kaikenlainen säätely oli viranomaisten itseisarvo. Harkittiinhan aikanaan sitäkin, että tietokoneen ostajan pitäisi hankkia lupa tietokoneen omistamiselle.

Virkamiehet eivät ole sisäistäneet ajatusta, että heidän ensisijainen tehtävänsä kaupan säätelyssä on kilpailun edistäminen ja uusien mahdollisuuksien luominen yrittäjille. Sen sijaan, että jollekin torille pyritään sääntelyllä rakentamaan monopoli, ja joulukuusten myynti annetaan yksinoikeudeksi kyseisellä alueella, virkamiehen pitäisi pyrkiä nimenomaan estämään monopolien synty ja vaalia vapaata kilpailua. Esimerkiksi myöntämällä samalle torillle useita joulukuusen myyntilupia, jolloin voisi syntyä kilpailua eri kuusten myyjien välillä.

Nyt kunta tai kaupunki saa jonkun tuhatlappusen joulukuusen myyntipaikkojen vuokrista, mutta kuntalaiset maksavat itsensä kipeiksi joulukuusten hinnoissa.

Uudempi linjaus olisi se, että vapautettaisiin täysin joulukuusikauppa, ja niitä saisi halukkaat myydä julkisilla paikoilla seillä, missä haluavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Näyttävät huutokauppaavan "luvat", eli hinta nousee juuri niin korkeaksi kuin mitä ihmiset haluavat maksaa:

http://www.huuto.net/kauppa/rakennusvirasto

Kannattaa ostaa osa jonkun päätehakattavan kuusikon "hakkuutähteistä" jonka saanee muutamalla kympillä hehtaari. Sitten myy ylijäämälatvat "ekologisena vaihtoehtona" jota varten ei ole tarvinnut varastaa oikean joulukuusen elintilaa metsästä. Niissä on yleensä vielä kävytkin valmiina, joten koristelukin hoituu värjäämällä ne valkoisella elintarvikevärillä, mikä on loistava ja luontoa säästävä vaihtoehto kiinalaiselle muovikrääsälle.
Taitavat tosin kiireiset motomiehet laittaa puut päreiksi latvaa myöten, mutta se nyt on pelkkä järjestelykysymys.

Mitä siellä muuten kuuset maksavat? Lähinnä kiinnostaa, että onko hankeen jätettävä latva jo talteen kerättävää runkoa arvokkaampi?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Monopolihakuisuus on jo Rakennusviraston ilmoituksessa:

"Helsingin kaupungin alueelta vuokrattavat joulukuusien yksinmyyntipaikat myyntikaudeksi "

Toimituksen poiminnat