MikkoAhola

Vaaraton rattijuoppous lisääntynyt

Polisiisi rapotoit YLE-uutisille, että rattijuoppojen määrä on noussut. Nousu johtuu siitä, että uusilla testilaitteilla kannabiksen käyttäjät jäävät helpommin kiini rattijuoppusratsioissa. Tilannen voisi olla huolestuttava, mutta Amerikassa tehtyjen tutkimusten ja selvitysten mukaan kannabis ei nosta juuri lainkaan onnettomuusriskiä liikenteessä.

Poliisin mielestä tietenkin kannabiksen käyttäjien ratsaaminen on tärkeää, sillä paitsi huumeen vaikutuksen alaisena ajamisesta, on kyse laittomasta huumausainerikkomuksesta.

Liikenneturvallisuuden kannalta kannabiksen käytöllä ei kuitenkaan ole merkitystä, ja oikeastaan poliisin tekemät kannabistestit autoilijoille ovat kalliita ja turhia. Poliittisten puolueiden konservatiivinen painostus kuitenkin ajaa poliisijohtoa tekemään näitä turhia testejä.

http://norml.org/library/item/marijuana-and-driving-a-review-of-the-scie...

http://blog.caranddriver.com/marijuana-doesnt-pose-significant-risk-in-c...

http://www.livescience.com/51450-driving-on-marijuana-alcohol-dangerous....

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Nyt, kun rattijuoppoja on niin vähän, voidaan kaikki toimittaa vankilaan. Virolaisviinaa juoneille vuosi extraa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomessa jää kiinni keskimäärin 50 rattijuoppoa vuorokautta kohti.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Ahola

Nythän kaupallisessa radiossa on alkanut joku kampanja rattijuopumuksen vähättelemiseksi.

Mainoksessa muija jää kiinni rattijuopumuksesta ja toteaa iloisella äänellä, että hyvinhän tässä kävi. Ajo-oikeuden saa takaisin, kun vuokraa firmalta xxxx alkolukon !!!

http://alcolock.fi/valvottu-ajo-oikeus/

Mitä tässä enää ketään puhallutetaan. Kaikkiin autoihin alkolukko vakiovarusteena.

Pekka Iiskonmaki

#2
Pitää suhteuttaa. 50:2.000.000 = ?

Pekka Iiskonmaki

#2
Nostamalla promilleraja 0,75 rattijuoppoja olisi vain muutamia päivässä. Englanti pärjää ihan hyvin 0,8 rajalla ja esim. Irlanti.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä tuon voisi varmaan uusiin autoihin pistää. 20v se olisi siis kaikissa autoissa. Paatuneita juoppokuskeja se ei estä. Mutta sellaiset yön pikkutuntien typerät päähänpistot varmaan pääosin.

Toisaalta vastustan kaikkia uusia määräyksiä. Niitä kun on liikaa. Mutta ehkä tästä kiittäisivät monet, jotka olisivat voineet sortua ajamaan humalassa. Autoilussa on kuitenkin määräyksiä, esim katsastuksessa, joita voisi taas höllentää ja katsastuksen kilpalua lisätä. Esim tuo säännöllinen huolto-ohjelma. Tuskin se kuitenkaan menee läpi.

Yksi on kuitenkin unohtunut. Takavuosien liukuestesukat. Montako onnettomuutta ne vähentäisivät suomessa. Halpa ja yksinkertainen. Liukuestesukkapakko. Poliisille tarkastusvelvollisuus kadulla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Rattijuoppous on Suomessa kautta aikojen ollut eurooppalaisittain erittäin matalalla tasolla. Ratsiatilastojen mukaan Suomessa autoa ajavista alle kaksi promillea on rattijuoppoja, kun mannereuroopassa vastaava luku on nelisen prosenttia. Osuudet tosin vaihtelevat ajankohdan mukaan, mutta mannermaalla kyse on siis noin kymmenen kertaa suuremmasta määrästä kaikista autoilijoista.

Tässä ei ole kyse käryämistodennäköisyydestä eikä rangaistusasteikosta, ei myöskään rattijuopumuksen määritelmästä, joka on nykyään lähes sama koko EU:n alueella. Kyse on vain siitä, että suomalaiset suhtautuvat asiaan tuomitsevammin eikä alkoholin nauttiminen edelleenkään ole Suomessa yhtä arkipäiväinen täysin kynnyksetön asia.

Tätä voisi siis pikaisesti ajateltuna pitää suomalaisen alkoholikulttuurin mukanaan tuomana positiivisena asiana, mutta lähemmin tarkastellen havaitaan kuitenkin, ettei liikenneturvallisuus Suomessa kuitenkaan kuolonkolarien kohdalla ole sen parempi kuin mannermaallakaan. Kaikista rattijuopoista Suomessa esiintyy törkeitä tapauksia suhteessa enemmän kuin mannermaalla ja lisäksi Suomessa on jostain syystä suhteessa enemmän sellaisia ihmisiä, jotka "menettävät järkensä" humalassa.

Voimme siis todeta, että ainakaan promillerajan kiristäminen ei ole ajankohtaista, koska tilanne nimenomaan alkoholirattijuopumuksien kohdalla on Suomessa parantumassa eikä promillerajoilla ole merkitystä ongelmaisiin törkeisiin tapauksiin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Olen hieman eri mieltä, kyllä kannabis vaikuttaa reagointikykyyn ja koordinaatioon, varsinkin suurilla annoksilla. Ongelma on enemmänkin siinä, että näillä testilaitteilla ei mitata päihtymystä, vaan aineenvaihduntatuotteita, mitkä voivat näkyä viikkojakin veressä.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Ei taida kannabis selittää huumeista johtuvan rattijuopumuksen kasvua kuin pieneltä osin. Amfetamiini on yleisin huumausaine josta Suomessa jäädään liikenneratsissa kiinni. Kannabis ei näy ajokäyttäytymisessa useinkaan ja rutiininomaisesti poliisi ei tee pikahuumetestejä niiden kalleuden vuoksi. Amfetamiini sitä vastoin näkyy jo silmistä ja vaikuttaa ajamisen tyyliin huomattavasti, siksi näitä vauhtipäitä testaillaan useammin ja tilastot ovat sen mukaisia, vaikka kannabista esiintyy varmasti satunnaisotoksissa moninkertaisesti amfetamiinia enemmän.

Käyttäjän anttialien kuva
Antti Laine

Kyse ei ainakaan kannabiksen osalta ole useinkaan aineen vaikutuksen alaisena ajelusta, vaan siitä, että on joskus lähipäivien aikana tullut käyttäneeksi. Testit mittaavat aineenvaihduntatuotteita, ja lakikin on säädetty siten, että pelkkä aineenvaihduntatuotteen löytyminen verestä riittää laittomien huumausaineiden osalta rattijuopumustuomioon. Tätä voisi verrata siihen, että etanolin sijaan etsittäisiin etyyliglukuronidia tai fosfatidyylietanolia, jotka ovat mitattavissa useita päiviä alkoholin poistumisen jälkeen.

Puhuit uusista testilaitteista, mutta onko poliisilla tosiaan sellaisia? Itse en ainakaan löytänyt tietoa asiasta. Ainakin aiemmin käytetyt testilaitteet ovat antaneet kannabiksen, kokaiinin ja opiaattien käytöstä vääriä positiivisia tuloksia suurinpiirtein kaksi kertaa kolmesta, joten jos luvut perustuvat pikatestin perusteella tehtyihin rikosilmoituksiin, saa lukuihin suhtautua äärimmäisen varautuneesti.

Oikeusasiamieskin tästä on poliisia huomauttanut jo vuonna 2010, mutta ylimmän laillisuusvalvojan näkemykselle on viitattu vain kintaalla ja jatkettu testien käyttämistä yhä enenevissä määrin.

Toimituksen poiminnat