MikkoAhola

Kauppojen aukioloaikojen vapautus kaatoi yhteiskuntasopimuksen

Hallitus rymisteli alkutaipaleellaan, ja sääti Palveluajlojen ammattiliitolta, PAMilta, mitään kysymättä lain kauppojen aukioloaikojen vapauttamiseksi. PAM oli vastustanut aukioloaikojen vapauttamista pitkään. Nyt yhteiskuntasopimuksen ollessa kyseessä PAMilla avautui mahdollisuus näpäyttää hallitusta ja Sipilää oikein kunnolla, ja tehdä tämä mitätöimällä Sipilän lempilapsen, yhteiskuntasopimuksen. Syyksi yhteiskuntasopimuksen hylkäämiselle PAM ilmoittikin, että suurimpana syynä hylkäykseen oli epäluottamus hallituksen politiikkaan.

Tietenkin Sipilän hallitus voisi perua kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen yhteiskuntasopimuksen pelastamiseksi, mutta se taitaa olla jo liian myöhäistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pakkolakirymistely taitaa olla taustalla se suurin syy hallitukseen kohdistuvaan epäluottamukseen. Aukioloaikojen vapauttamisellakin saattaa olla oma osuutensa joillakin paikkakunnilla, täällä periferiassa ei muuttunut käytännössä mikään.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ongelma on PAM:in sisäpiirissä. Valtaosa kaupan myyjistä on varsin tyytyväisiä aukioloaikojen pidennyksiin, hyviin lisätienisteihin, työaikojen joustavuuteen ja työajoista sopimiseen. Nuoret PAM:ilaiset eivät vanhaan aukioloaikaan halua palata. Nyt on töitä ja joustavuutta.

Tässäkin tapauksessa ne henkilöt jotka eivät itse kaupanalan töitä enää tee, eivät ymmärrä jäsentensä etuja. Politikointi on tärkeintä. Vanhat aatteet ja vanhat kujeet.

Reijo Jokela

PAM vastustaa pakkolakeja ja polttaa päreensä kun hallitus purkaa aukioloaikoja koskevia pakkolakeja. Aika loogista sanoisin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ahola varmaankin oikeassa. Taisi olla 80-luvulla jokin ylen ohjelmassa esiteltiin työaikoja, joita autotehtaat (Volvo, Saab) oli ottaneet käyttöön. Niitä oli vajaa 10, joista muistan seuraavat; normaali 5x8h, kaksivuorotyö, kolmivuorotyö, yövuoro 4x4h 01.00-05.00, La+Su 12h+12h ja viikkotäysi ja muutama muu lisäksi. Haastateltavat Volvon työtekujät oli valikoitunut suomalaisiksi siirtolaisiksi ja kovasti tykkäsivät mahdollisuuksista. Sekin ykisnhuoltajaäiti, joka sai yövuoron avulla lastenhoidon itseään tyydyttäväksi. Minulle olisi sopinut toi viikonlopun 12+12 ja olisin saunonut maanantaina ja käynyt kirkossa kääntymässä tiistaina.
Ohjelman jälkeen heräsi keskustelu lehdissä ja arvatkaa kenelle se ei käynyt? Sitä ei kyllä sentään pidetty ulkopoliittisesti arveluttavana , mutta jotakin siinä oli kapitalistien riistosta synkällä SAK:n rintaäänellä suoraan juoksuhaudasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset