MikkoAhola

Helsinki kieltää vuokra-asuntonsa mielenterveyskuntoutujilta

Amerikassa 47 savuketta sadasta myydään ihmisille, joilla on yksi tai useampi mielenterveyden häiriö. Helsingin kaupunki on päättänyt olla vuokraamatta asuntojaan vastedes tupakoitsijoille. Mielenterveyskuntoutujat ovat usein tupakoitsijoita, joita Helsingin päättäjät eivät nyt halua päästää vuokralle kaupungin asuntoihin.

MItä vaikeammista mielenterveyden ongelmista yksilö kärsii, sitä todennäköisemmin hän myös tupakoi. Skitsofreniaa sairastavista polttaa jjopa 90 %:a. Tupakointi vapauttaa aivoissa dopamiinia, jonka erittymisen aivoissa skitsofrenian hoidossa käytetyt lääkkeet estävät. Kun tupakoi, niin dopamiinia erittyy edes jonkin verran. Siksi tupakan polttaminen on hyvin tyypillistä skitsofreniaa sairastaville.

Myös muissa mielenterveyden ongelmissa tupakointi on yleistä.

Helsingin kaupunki on nyt keksinyt keinon, jolla se voi estää mielenterveyskuntoutujia saamasta Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja. Tupakointikielto on vain hienompi nimi tälle estämiselle.

Asiasta raportiu YLE http://svenska.yle.fi/artikel/2016/05/11/helsingfors-stad-forbjuder-rokn...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ensinnäkin tulkintasi on täysin vainoharhainen. Toiseksi tupakointi kielletään sisällä asunnoissa ja parvekkeilla. Tupakoitsija saa edelleen mennä ulos tupakalle, ei häntä syrjitä asukasvalinnoissa.

Kuka toope edes haluaa polttaa sisällä? Koko kämppä haisee.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sisällä ei saa polttaa eikä yhteisissä tiloissa. Parvekkeella ja muualla saa. Kielto ei onnistu nykyiselläänkään ja aiheuttaisi haittaa esim. ramppaaminen rappukäytävillä jatkuvasti. Kielto myös alentaa asunnon arvoa. Kielto myös syrjii perustuslain vastaisesti.

Tässä vähän tietoa:

http://www.kiinteistoposti.fi/artikkelit/parveketu...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Nykyisen lain mukaan kyllä kuten kerrot. Vireillä on kuitenkin eduskunnassa HE:t tupakkalain muutokseen, joka hyväksyttäessä tarkoittaa sitä, että asuntoyhtiöllä on
käytännössä oikeus hakea kieltopäätöstä parveketupakointiin mikäli tupakointi aiheuttaa toistuvaa haittaa. Hakemuksen tekisi taloyhtiö ja kiellon määräisi kunnan viranomainen.

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kir...

Lakiesitys tullee eduskunnan käsittelyyn vielä tässsä toukokuussa.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/uusi-t...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #5

Mutta kun ei käytännössä onnistu kuitenkaan. Asuntoyhtiöiden pitäisi siten rakentaa uudet ilmastoinnit kaikkiin asuntoihin ja se perustuslakiin omistaja turvautuu ja siihen ei mahda mikään laki pureutua.

Tuomarin ohjeet: Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden, kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja on hylättävä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ihan sama mitä Ameriikassa tehdään, mutta vertaappa Ruotsiin. Sieltä ne opit tulevat.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Uudemmat psykoosilääkkeet salpaavat dopamiinireseptoreja vain heikosti, ts. ei tavitse enää larkkua vastavaikuttaa nikotiinilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset