MikkoAhola

Helsinki-viha pahentaisi koko Suomen työttömyyttä

 

 

Helsinki-viha on ilmiö, jossa lähinnä keskustan ja perussuomalaisten poliitikot haluavat asettaa jarruja Helsingin ja pääkaupunkiseudun kasvulle. Helsinki-vihan taustalla on logiikka, että jos estetään Helsingin seudun kasvaminen ja ihmisten muuttaminen sinne, niin omalla seudulla ei tapahdu niin paljoa muuttotappiota ja työvoima jäisi ja työpaikat syntyisivät omalle paikkakunnalle.

 

Helsinki-viha on kuitenkin itsensä pettämistä. Vihreiden Otso Kivekäs kertoo Helsingin Sanomien yleisönosastokirjoituksessaan hyvin ne perusteet, joiden mukaan koko Suomen etu on ihmisten vapaa muuttaminen pääkaupunkiseudulle ja tämän muuton edellyttämä asuntorakentaminen. Kivekäs kirjoittaa. ”Kaupungistuminen ei perustu pakkoon, vaan moni kokee kaupungin paremmaksi paikaksi itselleen. Kaupunki tarjoaa laajemmat sosiaaliset piirit ja kaupungissa on laajemmat työmarkkinat, helpompi löytää töitä ja enemmän mahdollisuuksia erikoistua. Jokaisella Helsinkiin muuttavalla on omat syynsä muuttaa, mutta ne kaikki ovat heille itselleen hyviä ja tärkeitä syitä.”

--

Muuttoliikkeen taloudellisista seurauksista Kivekäs kirjoittaa osuvasti: Globaali talous on muuttunut sellaiseksi, että metropolit tuottavat uutta taloutta ja hyvinvointia. Jos ihmisiä estetään muuttamasta Helsinkiin, menetetään kaikki se korkeampi tuottavuus, jonka he voisivat Helsingissä luoda. Helsingin seutu vastaa yli puolesta Suomen viennistä.

Kaupungissa syntyvät vientiyritykset tuottavat kysyntää alihankinnalle myös kaupungin ulkopuolelle. Koko Suomi kärsii, jos kaupungistumista aktiivisesti estetään.

 

Ei tietenkään ole miellyttävää asua muuttotappiopaikkakunnalla, josta omat lapsetkin muuttavat Helsinkiin. Toiveiden unelmissa olisi se, että omalle paikkakunnalle sattuisi muuttamaan joku yritys, joka toisi työtä ja toimeentuloa paikkakunnalle. Tämä on kuitenkin hyvä tunnistaa toiveajatteluksi, ja olisi parempi myöntää itselleen mihin suuntaan kehitys on kehittymässä. Helsinki-vihaa lietsovat poliitikot löytävät kyllä suopean maaperän ajatuksilleen, kun he luovat mielikuvia Helsingin seudun kasvun hillitsemisestä milloin Pisara-rataa vastustamalla, milloin vastustamalla Malmin lentokentän asuntorakentamista. Helsinki-viha ei kuitenkaan johda mihinkään hyvään, vaan on haitaksi koko Suomen työllistymisen paranemiselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Mikko hyvä... jotain tehdään muuallakin... ehkä enemmän kuin hesassa... on muitakin kasvukeskuksia ja huipputiede tehdään aivan muualla... pikkasen jos kuuklettaisit...

Niin ja jopa yli 4500000 suomalaista on valinnut toisin...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ahola aika hyvin kertookin sen, että Helsinki itse asiassa on myös maan suurin "maan tavan" harjoituspaikka.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Helsinkiin pitäisi rakentaa edes yksi pilvenpiirtäjä, jotta kaupungin valot näkyisivät houkuttelevina kauemmaksi maaseudulle.

Sitä odotellessa, nimimerkki Täystyöllistetty.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eikö tämän keskinäisen nokittelun voisi jo lopettaa? Me tarvitsemme pääkaupunkia, ja Helsinki tarvitsee maakuntia. Onhan tässä nyt malka kummankin silmässä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pääkaupunki olisi syytä siirtää sisämaahan. Jyväskylä olisi hyvä vaihtoehto Tampereen mahdollisesti kieltäytyessä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Liian kallista. Helsinkiin kun on jo ehditty rakentaa kaikki hallinnon tarvitsemat pytingit.

Vaikka onhan niitä kyllä valtion vetäytymisen myötä tyhjillään pitkin maakuntia...

Käyttäjän JanneVasama kuva
Janne Vasama

Helsingin seutu ei tuota 50% suomen viennistä. Tuo tulos saattaa tulla jos lasketaan asia pääkonttorin sijainnin perusteella, mutta jos lasketaan vientiin tuotettujen laitteiden tai palveluiden osalta Helsingin seudun merkitys on huomattavasti pienempi.

Arto Tuomisto

Helsingin vihreitten kannattaisi miettiä omassa kuplassaan sitä, miten monta helsingin vihreää tekee tuottavaa työtä Suomen hyväksi? Odotan vastausta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset