MikkoAhola

Keinokohtu kehittyy, pitäisikö abortin takarajaa alentaa?

Keinokohdussa, eli kehon ulkopuolisessa muovipussissa, on onnistuttu kasvattamaan karitsoja menestyksellisesti. Entistä nuoremmat sikiöt voivat tulevaisuudessa selvitä samanlaisessa keinokohdussa myös ihmisillä. Nykyisin abortin takarajaksi on määritelty 20 viikkoa lähinnä sillä perusteella, että tämän aikarajan jälkeen ei syntynyt lapsi enää eläisi kohdun ulkopuolella. Abortin takaraja on nykyisin 12 viikkoa, ja myöhempään raskaudenkeskeytykseen tarvitaan aina Valviran myöntämä lupa, joka voidaan myöntää äidin nuoren iän, sikiöpoikkeavuuden tai muiden painavien syiden perusteella. Viimeinen takaraja on 20. raskausviikko, sikiöpoikkeavuuden kohdalla 24. raskausviikko.

Abortin takarajaa on perusteltu sillä, että lapsi ei pystyisi itsenäisesti elämään kohdun ulkopuolella.

Jos ja kun keinokohtuhoidosta tulee todellisuutta myös ihmisten kohdalla, niin herää eettinen kysymys siitä, tulisiko abortin takarajaa alentaa? Keinokohtuhoidolla karitsoja on pystytty nyt jo hoitamaan neljä viikkoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Abortti tulisi pääsääntöisesti kieltää!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mitä tarkoitat pääsääntöisesti?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Se tarkoittaa, että raskaudenkeskeytys voidaan tehdä, jos äiti joutuu hengen vaaraan raskauden jatkuessa.

Juuso Hämäläinen

Juuri näin. Abortti on kehittymässä olevan yksilön murha. Sillä ei mitään tekemistä asiassa, missä kehitysvaiheessa yksilö on.

Abortin käyttö elämän mukavuustekijänä on raakaa. Abortissa ei ole kyse odottavan äidin oikeudesta päättää kehostaan. Ihminen hänen sisällään on yksilö hedelmöittymisestä alkaen ja jatkaa yksilönä kuolemaansa asti. Äidin tehtävä ja oikeus ei ole päättää odottamansa lapsen elämästä. Poikkeustilanteita abortin oikeutukselle on toki, mutta ne ovat harvinaisia.

Tätä abortin hulluutta yhteiskunnassa kuvastaa se, että samat ihmiset, joille abortti ei mikään ongelma, ovat usein jyrkästi vastaan eutanasiaa. Ei haluta elämäänsä väsynyttä ja kärsivää auttaa kuolemaan, mutta elämänsä alussa oleva voidaan murhata. Ja tähän murhaamiseen osallistuvat myös lääkärit. Missä heidän etiikkansa silloin on?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jännä. Minä kannatan aborttia ja myös eutanasiaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #5

Tuo on johdonmukaista, haluat lyhentää ihmiselämää molemmista päistä! Tai jopa haluat tuhota sen heti alussa?

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

On teitä enemmänkin. Mutta on hyvin yleistä, että eutanasiaa vähintäänkin epäillään, mutta syntymättömän pitkälle kehittyneen lapsen lopetus on ok, koska muutkin sen hyväksyvät sen antaman mukavan joustavuuden takia.

Minä en pysty parhaalla tahdollakaan määrittämään erilleen oikeudetonta ihmisen alkua ihmisen alusta, jolla yhtä äkkiä tietyllä elinviikolla onkin oikeudet ja oikeus elää.

Tämä ei ole vain moraalinen kysymys vaan myös looginen ongelma. Ja suunniteltu tappo on murha. Sovellan samaa sääntöä sotaan. Kukaan ei menehdy sodassa kaatumiseen vaan murhaan.

Meillä on ihmisinä suuri ongelma rehellisyyden suhteen. Me mielellämme luokittelemme samoja tekoja eri tavoin mukavuutemme takia. Mukavuutta edistetään muuntamalla totuutta.

En koe olevani sen moraalisempi ihminen kuin muut keskimäärin. Mutta hyväksyn vähemmän moraalista valehtelua kuin enemmistö. Haluan, ettemme keksi satuja ja valheita peittääksemme raadollisen itsemme huonouden ja itsekkyyden.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #7

Onko kierukkakin mielestäsi murha-ase? Sikiöllä ei ole persoonallisuutta, eikä mieltä, joten sitä ei voi pitää ihmisenä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kun abortti oli kiven alla, niin naiset kuolivat ja vammautuivat sikiönlähdettäjien käsissä. Lääkärikunnan kollektiivisessa muistissa tuo aika vielä on. Ei kukaan halua sitä takaisin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Helpompi steriloimisen saaminen kotimaisessa terveydenhoidossa vähentäisi ei-toivottuja raskauksia, abortteja ja huostaanottoja.
Suomessa oikeutta sterilointiin pitäisi laajentaa.

Suomen nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.
Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 vuotta.

Nyt on käynnissä kansalaisaloite "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi.

Siitä ei ole kerrottu isoimmissa tiedotusvälineissä.
Kansanedustajista 99,5 % ei ole kertonut kantaa lakimuutoksen tarpeeseen.

Joten jos kannatatte pohjoismaista oikeutta sterilointiiin, kannattakaa ja jakakaa kansalaisaloitetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset