MikkoAhola

Vappu on feministinen karnevaali

Suomessa juodusta alkoholista vain 20 % juovat naiset. Valtaosan, eli 80 %, juovat miehet. Alkoholin käyttö on sukupuolittunutta, sillä patriarkaatti pakottaa naiset olemaan juomatta, samalla kuin alkoholin nauttiminen sallitaan miehille. Kaksinaismoralismi vallitsee, ja naisten alkoholin käyttöön suhtaudutaan paheksuen ja juova nainen nähdään ongelmaisena ja säälittävänä. Jos esimerkiksi jääkiekkomaajoukkueen edustajat kompastelevat tullessaan lentokoneesta, niin se kuitataan vain ”poikien juhlimisena”, kun taas olisi suuri skandaali, jos Kaisa Mäkäräinen Suomeen palatessaan kompuroisi humalassa. Miehet myös itse kehuskelevat juomisellaan, kun taas naiset eivät ole ylpeitä edellisillan voimakkaasta humalatilastaan.

Sama asia on seksuaalisuuden kohdalla. Etenkin silloin, kun on kyse tilapäisistä seksisuhteista. Miehille yhden yön suhteet ovat kehuskelun aihe, kun taas naiselle, jolla on liikaa tilapäisiä seksikumppaneita kyse on mainetta alentavasta asiasta. Patriarkaatti sallii miehille heidän olevan perverssejä seksihulluja ja miesten sallitaan yrittää saada seksiä naisilta kaikin mahdollisin keinoin. Seksuaalimoraali on sukupuolittunutta ja naisten tilapäinen tai muuten aktiivinen seksi on paheksuttua. Esimerkiksi liian monien miesten kanssa makaavista naisista kerrotaan vitseissä ja heitä pilkataan huumorissa, kun taas miespuolisesta Casanovasta ei vitsiä saa väännettyä, vaan ahkerista naistenkaatajista puhutaan kunnioitettavaan sävyyn. Patriarkaatti sallii kaksinaismoralistisesti miehille tilapäisen seksin, ja samaan aikaan kieltää sen naisilta.

Nämä sukupuolittuneet alkoholin ja seksin kiellot ovat niin sisäistyneitä, että vanhemman polven feministit itsekin uskovat siihen, että naisten tulee pidättäytyä alkoholin runsaasta käytöstä ja irtoseksi on heille kauhistus. Uudemman polven feministit taas näkevät, että sisäistetyt sukupuoliroolit voivat olla yksilöllisesti joustavia, ja sukupuolia ei ole vain kaksi, vaan jopa tuhansia,  ja siksi kaikkien ei tarvitse noudattaa naisille ja miehille tyypillisiä rooleja, vaan asioita voidaan vaihdella. Niinpä biologisen naisen ei tarvitse välttämättä kieltäytyä runsaasta alkoholin käytöstä, jos nainen ei halua sisäistää naisen sukupuoliroolia, ja tilapäisiä seksisuhteitakin voi harjoittaa, jos ei katso pidättyvyyttä naisellisena ominaisuutena itselleen ihanteellisena ominaisuutena.

Vappu on kuitenkin karnevaali ja karnevaalin aikana valtasuhteet käännetään hetkeksi ylösalaisin. Tavallinen kansalainen on karnevaaleissa kuningas ja  kuningas ja hallitseva luokka kansan käskettävinä. Karnevaali on väärän kuninkaan päivä. Vappuna naiset ottavat päiväksi miesten patriarkaatin vallan ja käyttävät valtaansa halujensa mukaan. Vappuna naisella on oikeus juoda viinaa ja iskeä miehiä yhden yön seksiseuraksi. Siksi vappu on vuoden tärkein feministinen juhla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä hiukan mutkan kautta haettu johtopäätös tuo kuitenkin.

Naisten alkoholin sietokyky on keskimäärin paljon heikompi kuin miehillä ja siksi suhtautuminen naisten juomiseen on myöskin erilainen.

Toisaalta miehet tuntevat ylpeyttä siitä, että ovat saaneet kaadetuksi "mimmin ketoon", kun taas naiset pääsääntöisesti tuntevat sellaisesta morkkista, jos se on tapahtunut humalan vuoksi. Tämä ei kuitenkaan liene pelkästään opitun kultttuurisisäistämisen syy, vaan paljon syvällisempi geneeettisfysiologinen muuttamaton tosiasia.

Siispä tuo vapun feministisyyskin saattaa olla lumetta. Kyse on pikemminkin siitä, että vappuna naiset "mokaavat" useammin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

"mokaaminen" voi olla ihan positiivisesti koettu juttu, jos sen pystyy laittamaan alkoholin piikkiin. Alkoholin käyttö on samalla myös lupa naisille yhden yön suhteisiin.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Missähän tynnyrissä vielä elät? :D No, voihan sitä maailmaa katsella ja kuvitella omien vanhojen linssienkin läpi. Eipä siinä... :)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

"Patriarkaatti sallii miehille heidän olevan perverssejä seksihulluja ja miesten sallitaan yrittää saada seksiä naisilta kaikin mahdollisin keinoin"

Painosanalla yrittää. Baarissa kun mies ja nainen tapaavat on hyvin todennäköistä että nainen tietää ennemmin saako mies seksiä vai ei. Naisille seksin saaminen tuossa mielessä ei ole haaste koska sen harrastaminen on kiinni heidän päätöksestään. Mies voi joutua "metsästämään" koko illan ja käyttämään aikaa ja ehkä rahaa saadakseen naisen suostumaan seksiin kanssanssa, ehkä. Nainen voi päättää tämän jo 5 minuutin jutustelun jälkeen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Isännöin joskus yhden EU-projektin puitteissa seuruetta, jossa oli edustajia kaikista EU-maista. Mentiin illan lopuksi mummotunnelin kautta Storyvilleen. Osanottajat päivittelevät vieläkin, että eivät ikinä ole nähneet niin paljon humalaisia ja päällekäyviä naisia missään.

Samaa kuin Viivi ihmettelen, missähän tynnyrissä blogisti oikein elää?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mummotunnelissa on tullut käytyä lukuisia kertoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset