MikkoAhola

Suomen uudet ydinvoimalat ja CO2-päästöt

  • Itsekkyyden muistomerkki nykyisin
    Itsekkyyden muistomerkki nykyisin

Vuonna 2010 vihreät ja ydinvoiman vastustajat pystyttivät Itsekkyyden muistomerkin, kivipaaden, johon he kaiversivat kaikkien niiden kansanedustajien nimet, jotka olivat äänestäneet ydinvoiman lisärakentamisen puolesta. Ympäristöpolitiikan kehitystä kuitenkin kuvaa se, että nykyisin tämä Itsekkyyden muistomerkki on tuhrittu CO2 maalauksin. Painopiste ympäristöpolitiikassa on siirtynyt vuodesta 2010, jolloin ydinvoimaonnettomuus ja ydinjätteiden sälytys nähtiin suurempana ympäristöuhkana aikakauteen, jolloin ilmastonmuutos on suurin uhkakuva. Hiilidioksiidipäästöt nähdään nyt suurimpana uhkaajana.

Erityistä huolta hiilidioksiidipäästöissä on herättänyt se, että ilmastonmuutos aiheuttanee valtavan ihmisten muuttoliikkeen Lähi-idästä ja Afrikasta Euorooppaan, joka merkitsisi myös sitä, että valtava ilmastopakolaisten tulva toisi myös satoja tuhansia maahanmuuttajia myös Suomeen. Muuttajien määrä voi olla vielä suurmpikin.

Meillä on kokemusta jo ydivnoimaloiden toimintavarmuudesta ja kahden ydinvoimalan tuhosta, Tshernobyl ja Fukushima, ja tiedämme kokemuksesta, että ydinvoimalaonnettomuuden seuraukset ovat pienemmät, kuin ilmastopakolaisten vyöryn seuraukset Euroopalle ja Pohjolalle.

Ydinvoimalat voisivat toimia hyvänä hiilidioksivapaana energianlähteenä siirtymäajan, ennen kuin teknologia kehittyy niin pitkälle, että ydinvoimalat jäävät tarpeettomiksi. Ydinvoimaloiden rakentamista kylläkin jarruttaa se, että niillä tuotettu energia on suhteellisen kallista, ja fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö on nykyisin jo edullisempaa, kuin ydinvoimalla tuotettu. Mutta toisaalta kalliiksi tulisi myös ilmastopakolaisten massiivinen aalto Eurooppaan ja Suomeen.

Ydinvoimalla katetaan noin 17 % maailman sähköntuotannosta, 6,2 % primäärienergiantarpeesta ja 2,5 % maailman loppuenergian käytöstä.[2][3] Loppuenergiaa mitatessa ei kuitenkaan oteta huomioon energian arvoa ja erityisesti sähkön suurta energiasisältöä. Maailman hyödyntämiskelpoisesta energiasta eli energiasta ydinvoimalla tuotetaan 7 %.

Ilmastonmuutoksen Suomen eduskunnassa otti ensimmäisenä esille Kokoomuksen kansanedustaja Martti Tiuri, joka jo Ville Komsin ollessa kansanedustajana varoitti hiilidioksidin määrän kasvusta ilmakehässä ja sen tuomista ympäristöongelmista. Tuolloin vielä Ville Komsi vain lähinnä naureskeli Tiurin esittämille uhkakuville.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Taisi muistomerkistä tulla lähinnä Vihreiden itsekkyyden muistomerkki. Muistoksi siitä kun Vihreillä oman vanhan propagandan ja vanhan kaartin ahtereiden suojelu meni ilmaston ja luonnonsuojelun ohi. Muutosta ei myöskään ole ilmassa, sillä ilmastonpelastuksesta ei ole tietoakaan kun maan ilmastotoimia ajetaan karille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"ydinjätteiden sälytys nähtiin suurempana ympäristöuhkana aikakauteen, jolloin ilmastonmuutos on suurin uhkakuva."

Vihreiden suurin uhka on perussuomalaiset jos heidän kirjoituksistaan voi päätellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset