MikkoAhola

Poliittiselta johtajalta edellytettävä moraalista itsekuria?

Luin juuri Michael Foucaultin teosta Seksuaalisuuden historia, jossa käsiteltiin antiikin Kreikan ja Rooman seksuaalimoraalia. Foucaultin mukaan antiikin aikana keskeinen seksuaalimoraalin tekijä oli se, että voidakseen johtaa toisia, oli yksilön kyettävä ensin johtamaan itseään, eli hänen oli hillittävä omat viettinsä ja pystyttävä pysymään kohtuudessa. Focault siteeraa Sokratesia. Hillittömällä ihmisellä halun mahti valloittaa johtoaseman ja hallitsee tyrannina, j mutta järkevällä ihmisellä (sõfrõn) hallitsijan on järki, joka jakaa hänelle käskyjä ja ohjeita ihmisolennon rakenteen mukaisesti.

Focaultin kirjasta löytyy esimerkki siitä, miten nuorena harjoitettu liian villi seksielämä oli tekijä, joka myöhemmällä iällä esti poliittisen nousun kansankokouksessa. Kreikkalaisessa filosofiassa syy seksuaalisen pidättyvyyden harjoittamiseen, askeesiin, liittyy nimenomaan siihen, että miehet, jotka käyttivät valtaa, eivät voineet käyttää valtaa oikein, jos eivät pystyneet ensin hallitsemaan omia halujaan. Esimerkiksi miehet käyttivät valtaa suhteessa vaimoihinsa ja kotitalon hoitamiseen, ja myös tämä vallankäyttö edellytti sitä, että mies ensin pystyi hallitsemaan omat intohimonsa.

Focault itse oli homoseksuaali ja siksi häntä kiinnosti se, miksi toiset kulttuurit suhtautuivat homoseksuaalisuuteen hyväksyvästi, kun taas toiset tuomitsivat seksin samaa sukupuolta olevan ihmisen kanssa. Focault halusi tutkia sitä, miten seksuaalimoraali kehittyy historiallisesti yhteiskunnan muutosprosessissa. Historiallista menetelmäänsä Focault kutsui genealogiaksi. Tämän genealogia käsitteen hän oli lainannut Nietzcheltä.

Focaultin löydös siitä, että oman seksuaalimoraalin vaaliminen johtui siitä, että omat halut piti pitää järjen (logos) hallinnassa juuti sen vuoksi, että muiden johtaminen vaati ensin itsensä johtamista, pätee vain antiikin seksuaalimoraalin kohdalla. Nykyisin emme enää ehkä vaadi poliittisilta johtajilta sitä, että he hillitsevät omat halunsa, ennen kuin valitsemme heidät johtamaan meitä. Vai vaadimmeko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....voidakseen johtaa toisia, oli yksilön kyettävä ensin johtamaan itseään.....

ooo

Tuskin on huono ajatus tänäänkään.

Käyttäjän SiniLappalainen kuva
Sini Lappalainen

Nykyaikana vaaditaan ehkä enemmän poliitikoilta vanhempina kuin aikaisemmin. Poliitikkojen tulee suojata lapsiaan huonolta puheelta ja puhuessaan omista lapsista on osattavat valita sanansa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ajankohtaiseen persujen puheenjohtapeliin liittyen voidaan katsoa kärkiehdokkaiden eroavan toisistaan suhteessa moniavioisuuteen. Suomalais-Kansallista vai rajat ylittävää islamilaisuutta?

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Poliittiselta johtajalta edellytettävä moraalista itsekuria?''

Onneksi Suomessa ei olla niin turhan tarkkoja. Linnatuomio on poliitikolle meriitti.

Muuten Suomessa ei olisi koko vasemmistoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset