MikkoAhola

Paperittomien turvapaikkakaupungit USA:ssa ja Suomessa

USA:ssa osa kaupungeista on julistautunut turvapaikkakaupungeiksi (sanctuary cities), jotka eivät aktiivisesti osallistu paperittomien karkottamiseen maasta. Suomessa on samalla tavoin herännyt ajatus, että kaupunki tai kunta voisi toimia turvapaikkana paperittomille. Kirkko on ollut aktiivinen kummassakin maassa tässä asiassa. USA:ssa ensimmäiset turvapaikan saaneet nukkuivat kirkonpenkkien välissä, mutta myöhemmin turvapaikkapolitiikkaa alkoivat enimmikseen ajaa poliisit ja seriffit.

Samanlaista turvapaikkapolitiikkaa eivät suomalaiset ja amerikkalaiset turvapaikkakaupungit kuitenkaan voi harjoittaa, sillä kyse USA:ssa on siitä, että siellä ulkomaalaisten karkottamisesta huolehtii liittovaltion viranomainen Maahanmuutto ja tullivalvonta, Department of Homeland Security's Immigration and Customs Enforcement (ICE) Agency , kun taas tavalliset poliisit ovat osavaltion tai kaupungin palveluksessa. Esimerkiksi Los Angelesissa on oma poliisinsa, TV:stä tuttu LAPD, joka on kaupungin, ei liittovaltion alainen. Sanctuary city –politiikka tarkoittaa USA:ssa sitä, että paikallispoliisi ei ilmoita maahanmuuto- ja tullivalvontaviranomaisille siitä, että ovat pidättäneet tai ottaneet kiinni paperittoman maahanmuuttajan. Turvapaikkakaupungin poliisi ja viranomaiset eivät usein edes ilmoita maahanmuutto- ja tulliviranomaisille, että vankeusrangaistuksen kärsinyt paperiton siirtolainen on vapautumassa vankilasta. Muissa, kuin turvapaikkakaupungeissa lainvalvontaviranomaiset pitävät paperittoman siirtolaisen 48 tunnin ajan lukkojen takana, jotta maahanmuuttoviranomaiset voivat hakea hänet ja karkottaa maasta. Turvapaikkakaupungeissa on jopa annettu säännöksiä, joiden mukaan poliisiviranomaiset eivät saa ottaa selville, onko joku henkilö paperiton siirtolainen, eli oleskeleeko hän laittomasti maassa.

Samanlaista poliisien ja maahanmuuttoviranomaisen välistä ristiriitaa ei Suomessa voi syntyä, sillä täällä kaikki poliisit ovat valtion virkamiehiä, ja jos joku kaupunki haluaa esimerkiksi vihreiden tai RKP:n aloitteesta julistautua turvapaikkakaupungiksi tai kunnaksi, niin kunnan alueella olevat poliisit toimivat valtion ohjeistuksen mukaan ja ottavat kiinni ja toimittavat karkotettavaksi ne paperittomat, jotka ovat saaneet määräyksen poistua maasta.

Suomalainen versio turvapaikkakaupungista tai turvapaikkakunnasta olisikin lähinnä se, että kunnallisesti paperittomille järjestetään asunto, toimeentulotukea, lapsille paikka kouluun tai terveydenhoidon palveluita. Tällöin kunta kantaisi taloudellisen vastuun paperittoman, esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen, mutta silti Suomeen jäädä päättäneen turvapaikanhakijan kustannuksista. Myös kirkko voi olla aktiivinen ja tarjota asuintiloja ja toimeentulotukea paperittomille. Tällaista toimintaa valtion edustajat taas ovat kritisoineet, sillä tukien tarjoaminen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille toimisi vetovoimatekijänä, joka houkuttelisi lisää turvapaikanhakijoita Suomeen, eivätkä he jäisi muihin Euroopan maihin. Erilaisia aloitteita, jotka ovat saaneet vaikutteita Amerikan turvapaikkakaupungeista, on Suomessakin jo alustavasti tehty. Kyseessä olisi siis kunnallinen päätöksenteko.   

Kun Suomessa paperittomien maassaolo on suhteellisen uusi ilmiö, niin USA:ssa paperittomia tai laittomia siirtolaisia on ollut jo pitkään. Maassa arvioidaan olevan noin 11 miljoonaa paperitonta siirtolaista. Heitä on myös karkotettu ahkerasti. Obaman ensimmäisellä kaudellakin karkotettiin noin kaksi miljoonaa paperitonta.

Samanlainen ristiriita liittovaltioiden ja osavaltioiden ja kaupunkien välillä vallitsi jo ennen USA:n sisällissotaa pohjoiseen karanneiden orjien kohdalla. Liittovaltion laki edellytti, että pohjoisvaltioihin karanneet orjat olisi tullut palauttaa etelävaltioissa eläville omistajilleen, mutta pohjoisvaltioiden asukkaat syyllistyivät kansalaistottelemattomuuteen liittovaltion lakia vastaan ja eivät suostuneet useinkaan palauttamaan orjia omistajilleen.

Turvapaikkakaupungeista ja niiden politiikasta on kiistelty USA:ssa pitkään. Osavaltiot ovat säätäneet lakeja, joilla kaupunkeja on yritetty kieltää turvapaikkakaupungeiksi ryhtyminen. Välineenä tässä kieltämisessä ovat olleet uhkaukset siitä, että liittovaltion tai osavaltion rahalliset avustukset turvapaikkakaupungeille kiellettäisiin. Presidentti Trump otti vaalikampanjassaan turvapaikkakaupungit tulilinjalleen, ja hän vetosi mm. tapaukseen, jossa turvapaikkakaupungissa oleskellut vankeudesta vapautunut mies oli ampunut naisen, Kathryn Steinlen, ja lupasi lopettaa turvapaikkakaupungit katkaisemalla niiltä liittovaltion rahoitukseen. Trump ryhtyikin toimiin presidentiksi päästyään, mutta liittovaltion tuomari jäädytti Trumpin päätöksen toimeenpanon ja asiasta käydään nyt oikeutta.

USA:ssa ovat jotkut osavaltiot, kuten Kalifornia ovat julistautuneet turvapaikoiksi. Lisäksi suuri joukko läänejä on julistautunut turvapaikoiksi. Turvapaikkakaupunkeja ovat esimerkiksi Berkeley, San Francisco, Los Angeles, Chicago,  Boston, New York, Baltimore, Washington

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"...kunta kantaisi taloudellisen vastuun paperittoman, esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen, mutta silti Suomeen jäädä päättäneen turvapaikanhakijan kustannuksista. "

Olisi täysin mieletöntä antaa päätösvalta elinikäisestä sosiaaliturvasta hautaan saakka veronmaksajien kustantamana sellaiselle henkilölle, joka ei itse koskaan ole pannut tikkua ristiin Suomen asumisperäisen sosiaaliturvan rahoittamiseksi.

Päätösvallan oleskeluluvasta ja sen myötä asumisperäisestä sosiaaliturvasta lakiemme mukaan tulee kuulua Suomen viranomaisille, eikä työmarkkinoiltaan, lainsäädännöltään ja sosiaaliturvaltaan täysin erilaisten Yhdysvaltojen rinnastaminen Suomeen ole tässä suhteessa mielekästä.

Henkeä kohti elinikäinen sosiaaliturva Suomessa maksaa veronmaksajille noin miljoonan euron luokkaa olevan potin, sisältäen mm. tarvittaessa erikoissairaanhoidon aina yliopistosairaalatasoa myöten. Tällaisia jättipotteja ei ole tarjolla missään muuallakaan maailmassa vain sillä perusteella, että joku "on päättänyt" jäädä niistä nauttimaan.

Niko Sillanpää

Ruotsihan on koko maa kuvaamasi "fristad'", jossa laittomasti maassa oleskelua ("paperiton" on idioottimainen, ideologisoitunut eufemismi) katsellaan läpi sormien. Joka kerta, kun poliisi päättää ryhdistäytyä asiassa, alkaa aivoton kohkaaminen "etnisestä profiloinnista" ja mössömoralismivinkuminen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ilmaisen leivän perässä kyselijöitä riittää miljoonia maailmalla. Eihän se pyytäjä hullu ole, vaan se antaja.

Toimituksen poiminnat