MikkoAhola

Aiheuttavatko infraäänet kuulovaurioita diplomaateille Kuubassa?

Amerikkalaiset diplomaatit ovat Kuubassa kärsineet kuulon heikkenemisestä ja muista oireista. Myös yksi kanadalainen diplomaatti on joutunut saman kohtalon uhriksi. Kuulon heikkenemiseen on oletettu olevan syynä jonkinlainen äänilaite, joka toimii kuuloalueen ulkopuolella. Siitä, mihin äänilaitetta on käytetty, on täysin arvoituksellista.

Jos äänilaite toimii kuuloalueen ulkopuolella, niin vaihtoehtoja on kaksi. Äänilaite toimii joko niin korkeilla äänitaajuuksilla, että ihminen ei kuule niitä. Tällöin on kyseessä infraäänet. Toinen vaihtoehto on, että äänilaite toimii ihmisen kuuloaluetta matalammilla äänitaajuuksilla. Tällöin kyseessä ovat infraäänet.

Infraäänistä ja niiden aiheuttamista terveysongelmista on ollut puhetta tuulivoimaloiden yhteydessä.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Toinen vaihtoehto on, että äänilaite toimii ihmisen kuuloaluetta matalammilla äänitaajuuksilla. Tällöin kyseessä ovat infraäänet."

Vai olisivatko kuitenkin ultraäänet?

Peruspointti lienee: jos tuollaista on syytä epäillä niin nuo äänet voidaan kyllä melko helposti todentaa nykytekniikalla.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Infraäänten kohdalla olisi oletettavaa, että rakenteet ja esineet resonoisivat äänen monikerroilla - ja siis korvin kuultavilla taajuuksilla.

Lähinnä sopasta tulee mieleen ensiksi, että Venäjä olisi operaation takana ja yrittäisi laittaa kapuloita rattaisiin USAn ja Kuuban lähentyessä toisiaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tämä sotii infrääniteoriaa vastaan. Monissa soittimissa on kaikukoppa juuri tuottamassa perusäänen monikertoja resonaation kautta.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Lausumasi kumoaa itse itsensä.

Ota akustiikan oppimäärä uusiksi - ei ole sekään ole rakettitiedettä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Venäjä olisi operaation takana ja yrittäisi laittaa kapuloita rattaisiin USAn ja Kuuban lähentyessä toisiaan."

On tuo Venäjä mahtava sotilasmahti ja pystyy vaikuttamaan jopa USAn ja UKn vaaleihin maapallon toiselle puolelle lähettämien ultraäänien lisäksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

https://www.youtube.com/watch?v=b9sXvLKDekU&index=...

Venäläinen tv-sarja, jossa sakslaiset käyttävät infraääniasetta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Katossa pyörivä tuuletin kannattaa viedä tutkimuksiin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tai sitten koko juttu on täyttä paskaa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Lukuisat tuulivoimaan liittyvät tutkimukset ovat osittaneet, että infraäänet eivät voi aiheuttaa terveyshaittoja.

USA:n Kuuban suurlähetystössä on todennäköisesti homeongelma.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Homealtistukset voidaan hoitaa siedätyshoidolla. "Nosebo, tuulimyllyt ja homealtistus", Kati Juva, dosentti, neurologian erikoislääkäri:

"osa epämääräistä ja useassa eri rakennuksessa ilmenevistä sisäilmaoireita liittyy myös nosebovaikutukseen ja ehdollistumiseen. Aina ei ole osoitettavissa selkeää biologista mekanismia oireille. Tämä ei tarkoita sitä, että vika olisi ns. korvien välissä ja että nämä ihmiset tarvitsisivat psykiatria. Ei heidän mielenterveydessään ole mitään vikaa, mutta jostain syystä (huono työilmapiiri, koettu voimakas huoli, ehdollistuminen) heidän elimistönsä on oppinut reagoimaan tiettyihin hajuihin tai paikkoihin poikkeuksellisen voimakkaasti. Ongelmat ja oireet ovat näille ihmisille täysin todellisia ja invalidisoivia".

http://viite.org/2016/11/nosebo-tuulimyllyt-ja-hom...

Käyttäjän JukkaTanttari kuva
Jukka Tanttari

Hmm.

Jos kyseisten oireiden [mitattavissa oleva kuulon alenema] aiheuttaja on taajuudeltaan kuuloalueen ulkopuolinen jollakin laitteella tuotettu ääni, niin sitten todennäköisemmin ultraääni kuin infraääni.

Voimakkaan infraäänen tuottaminen vapaaseen tilaan vaatii suurehkoja rakennelmia. Sen sijaan ultraäänen tuottaminen, vieläpä kapeina keiloina, on pienen aallonpituuden vuoksi olennaisesti helpompaa. Tämä voitaneen toteuttaa varsin pienikokoisilla lähettimillä.

En ole kuulon asiantuntija, mutta intuitiivisesti arvelisin, että kuulovaurioita [sisäkorvaan] aiheuttava ääni aiheuttaisi myös kuuloaistimuksia ja siksi laite myös havaittaisiin ennen pitkää.

Muistettakoon tärkeänä seikkana se, että myös moninaiset kemialliset aineet voivat vaikuttaa heikentävästi ihmisen kuuloon: https://en.wikipedia.org/wiki/Ototoxicity

En ymmärrä, mikä näiden oireiden tahallisen aiheuttamisen motiivi tai tavoiteltava hyöty voisi olla. Tarun esittämä vaihtoehto on myös varsin mahdollinen.

JT

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset