MikkoAhola

Keinoäly erottelee kasvokuvista seksuaalisen suuntautuneisuuden

Standfordin yliopiston uusi tutkimus 1 2 käytti keinoälyä erottelemaan deittipalveluihin lähetetyistä kasvokuvista kuka lähettäneistä oli homoseksuaali ja kuka hetero. Keinoäly osoittautui erittäin tehokkaaksi "homotutkaksi" (gaydar). Miespuolisista kasvokuvista keinoäly tunnisti sukupuolisen suuntautuneisuuden 81 %:ssa kuvista, naispuolisten kohdalla vastaava luku oli 74 %:a. Jos kuvia oli enemmän kuin yksi, eli vähintään viisi, tarkkuus miespuolisten kohdalla nousi 91 %:iin ja naisten kohdalla 83 %:iin. Tutkimusjoukkona oli 35 000 amerikkalaisille deittisivustoille lähetettyä kasvokuvaa.

Ihminen on keinoälyä huonompi arvaamaan kasvokuvien perusteella kuvatun henkilön seksuaalisen suuntautuneisuuden. Ilman tietokonetta ihmiset arvaavat suuntautuneisuuden vain 61 % kohdalla miesten ollessa kyseesså ja 54 % naisten ollessa kyseessä.

Tuloksen voisi ajatella johtuvan esimerkiksi homojen ja heteroiden erilaisista hiustyyleistä, mutta kun tutkijat häivyttivät hiustyylien eron, niin keinoäly toimi silti tehokkaana erittelijänä, joskin ei niin tehokkaana , kuin jos hiustyylit ym. olivat mukana.

Keinoälytutkimus herättää kysymyksiä. Yksi selitys sille, miksi keinoäly toimii niin hyvin voisi olla siinä, että homoseksuaalisuus olisi synnynnäistä ja selittyisi ennen syntymää raskausaikana vaikuttavista sukupuolihormonien määristä sikiöllä. Tämä hormooniero aiheuttaisi paitsi seksuaalisien suuntautumisen, myös muutoksia kasvojen luissa. Keinoälyohjelma sitten erottelisi nämä pienet muutokset kasvojen luissa mm. sen, että gaymiehillä on kapeampi leuka, pidempi nenä ja laajempi otsa kuin heteromiehillä, ja lebonaisilla on isompi leuka ja pienempi otsa verrattuna heteronaisiin. Kysymyksiä herättävää on myös se, että jos keinoälyä käyttämällä pystytään selvittämään sukupuolinen suuntautuminen, niin on myös mahdollista väärinkäyttää tällaista ohjelmaa etenkin syrjivissä tarkoituksissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Miten se erottelee biseksuaalit?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Katso minun kuvaani. Se keinoäly ei kerro yhtään mitään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mielenkiintoinen tulos. Arpomallahan osuvuus olisi kaiketi prosenttitasolla. Epäilys herää, että jospa homous onkin terveys, koska sairaushan se ei ole ollut enää vuosikymmeniin.
Linkin kuvista päätellen olen itse enempi lesbosuuntautunut. Se saattaa selittääkin paljon.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tuo ohjelma saattaisi olla erinomainen työkalu itsensä tutkimiseen. Uskaltaisitko tehdä testin ?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Junnu Vainio tiesi jo aikoja sitten, että " sen näkee naamasta, kun lakkaa saamasta."

Matkalla pohjoiseen - iskelmässä ei kuitenkaan tarkemmin kerrota tuolloin kasvoissa näkyvistä muutoksista.

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

"Miksi keinoäly toimii niin hyvin voisi olla siinä, että homoseksuaalisuus olisi synnynnäistä ja selittyisi ennen syntymää raskausaikana vaikuttavista sukupuolihormonien määristä sikiöllä. Tämä hormooniero aiheuttaisi paitsi seksuaalisien suuntautumisen, myös muutoksia kasvojen luissa." Tämä pohdiskelutulos on merkittävä siinä, kun seurataan homouskeskustelujen uskomuksia. "Olen löytänyt kadoksissa olleen homouteni" on nimittäin yksi esimerkki niistä perusteettomista uskomuksista, jota käytetään jopa jonkinlaisen uskonnon katekismuksessa. Miten saisikaan tähän liitettyä sen teesin, että ympäristö vaikuttaa jopa aivojen koostumukseen ja aivokemiaan.

Toimituksen poiminnat