MikkoAhola

Litiumia juomaveteen itsemurhien ehkäisemiseksi?

 

Litiumia, alkuainetta, käytetään kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon, ja sen on todettu tässä hoidossa vähentävän selvästi itsemurhariskiä. Miksi litium vaikuttaa tasaavasti kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä ei ole selvillä. Mutta voisiko litium toimia itsemurhia estävästi myös koko väestössä? Vastaus näyttää olevan kyllä, sillä useissa maissa tehtyjen tutkimusten mukaan juomaveden litiumpitoisuuden ja itsemurhien välillä löytyy negatiivinen korrelaatio 1, 2, 3. Eli niillä paikkakunnilla, joissa juomavedessä luontaisesti on enemmän litiumia, itsemurhia tehdään vähemmän. Juomavedestä löydetyt litiumin pitoisuudet ovat vain tuhannesosia siitä litiumin määrästä, jota käytetään kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa.

 

Meillä aikanaan lisättiin fluoria juomaveteen, jotta hampaiden kiille vahvistuisi ja hampaiden reikiintyminen vähenisi. Voisiko suomalaisten korkeaan itsemurhakuolleisuuteen vaikuttaa myös siten, että alkaisimme lisätä litiumia pieniä määriä juomaveteen?

7Up juoma sisälsi alun perin litiumia, niin kuin Coca colakin sisälsi alun perin kokaiinia, ennen kuin näiden ainesosien käyttö kiellettiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ei liity varsinaisesti aiheeseen, mutta en voinut olla päätymättä ajatukseen, että aikojen saatossahan on harrastettu jonkin verran myös syanidin ynna muiden astetta tujumpien shottien lorauttelua juomaveden ja kulloistenkin mahdollisten lisäainesosien joukkoon.

Eräänlaista itsemurhien ehkäisyä sekin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varmaan voidaan myös tilastollisesti todistaa, että Suomessa viimeisten 30 vuoden aikana yleistyneet litiumpattereilla toimivat vempeleet (esim. kellot) ovat selkeästi myötävaikuttaneet itsemurhien vähenemiseen, koska nekin ovat olleet laskussa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Litium... Ei voi olla tulematta mieleen Kurt Cobain. Taisi litium kuitenkin olla liian kevyttä Kurtin ongelmiin ja vasta lyijy ammuttuna aivoihin toi mielenrauhan.

Amy Lee on onneksi selvinnyt 27 vuoden rajasta hengissä ja hyvä niin. Ehkä on juonut enemmän alkoholilla laimentamatonta litiumvettä kuin Kurt.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mikä ettei haitattomaksi havaittuja pitoisuuksia voisi lisätäkin. Siis juuri niillä tasoilla, mitä parhaissa luonnonvesissä esiintyy.
Litium-ioni tuskin aiheuttaa ongelmia vesijohtoverkostolle tai jäteveden käsittelylle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen taipuvainen konservatiivisuuteen moisissa aatoksissa, sillä usein on havaittu, että jotkut yhtäkkiä saadut terveysopilliset ahaaoivallukset ovatkin osoittautuneet hyvin kyseenalaisiksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Litium on mahtavan hyvä lääke, mutta uusia tutkimuksia ei rahoiteta, koska sitä ei voi patentoida. Suomi olisi parhaita koekenttiä sille, mitä pieni litiumannos väestötasolla vaikuttaa. Intialaisessa kirjallisuudessa kuvataan litiumin käyttöä tuhansia vuosia sitten. 1800-luvulla sitä käytettiin moniin sairauksiin.

Litiumin käyttäjillä myös riski Alzheimeriin vähenenee.

Toimituksen poiminnat