MikkoAhola

Sukupuolittunut seksuaalinen häirintä

Suomessa seksuaalisten aloitteiden tekeminen on sukupuolittunut miesten tehtäväksi. Iskemisessä miehen rooli on sukupuolittunut aktiiviseksi ja ehdotuksia tekeväksi. Naisten rooli on sukupuolittunut passiiviseksi, ja naisen rooliin kuuluu vastata joko myönteisesti tai kielteisesti miesten seksuaaliseen lähestymiseen tai ehdotteluyrityksiin.

On esitetty, että miesten pitäisi aina puhua naisille kuin siskolleen, jotta vältyttäisiin seksuaaliselta häirinnältä. Tällainen käyttäytyminen ei kuitenkaan johda siihen, että tavallinen keskustelu muuttuisi seksuaalisväritteiseksi ja johtaisi ennen pitkään seksiin. Jos seksi on päämääränä, niin keskustelun aiheiden pitää jossain vaiheessa muuttua eroottissävytteisiksi. Pitääa astua askel neutraalin keskustelun ja eroottissävyisen ehdottelun rajan yli. Jos nainen pitää miehestä ja on valmis etenemään suhteessa eroottiseen suuntaan, niin miehen eroottissisältöisiä puheita ei koeta ahdisteluna. Sen sijaan, jos nainen ei ole valmis etenemään suhteessa eroottiseen suuntaan, niin miehen eroottissävyiset puheet voidaan kokea epämiellyttävinä ja häiritsevinä. Koska seksuaalinen aloitteellisuus on yhteiskunnassamme sukupuolittunut miesten tehtäväksi, niin lähinnä naiset kokevat eroottissävyisen puheen ja käytöksen häiritsevinä. Mies taas joutuu iskemisyrityksissään aina ottamaan sen riskin, että naiset kokevatkin eroottisen ehdottelun kielteisenä, ja miehet saavat naisilta kielteisen vastaanoton, joka voi tuntua miehestä nöyryyttävältä.

Jos seksuaalisten aloitteiden teko sukupuolitetaan niin, että mies tekee aina aloitteet, niin ainan osa naisista tulee pahastumaan miesten tekemistä seksuaalisista aloitteista. Kyse ei ole siitä, niin kuin feministit väittävät, että miehillä on yhteiskunnassa enemmän valtaa ja seksuaalinen häirintä olisi osa tätä patriarkaatin vallankäyttöä. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että jos toinen osapuoli toimii aktiivisesti ja toinen passiivisesti, niin passiivinen osapuoli tulee aina kokemaan osan aktiivisen osapuolen aloitteista häiritsevinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Perinteinen seksiin tähtäävä lähentely sopii miehille hyvin harrastuksena eikä tosiaan syytä järjestelyä edes muuttaa.

Ja naiset saavat pitää roolinsa mukamas vastaan hangoitellen. Toiset tosin heistä ottavat roolinsa täysin tosissaan. Siitähän nämä #metoo- metelit johtuvat. Taistelusta luonnonvoimia vastaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ettäkö epämieluisaksi koettu lähentelyä yrittävä mies, joka ei tajua että ei saa vastakaikua olisi luonnonvoima?

Juha Hämäläinen

Niin siinä miehessä jyllää luonnonvoima. Kyllä tuohon 25v ikään varmaan tiedät minkälaisia miehet usein ovat. Toiset ovat sivistyneempiä lähentelyissään kuin toiset, mutta samat ovat tavoitteet.

Jollei näitä seksivietin voimia olisi niin väitän, ettei heterosuhteista olisi olemassa kuin 1% nykyisistä. Ne perustuisivat naisen ja miehen yhteiseen harrastukseen kuten postimerkkeilyyn, joka olisi molemmille jokin fetisismin pohja.

Minusta on hyödytöntä taistella luonnonvoimia vastaan joka asiassa ja viimeiseen asti. Nyt ollaan jo siellä järkevän rajamailla näissä #metoo-puuhissa.

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Naisen Ei on monta kertaa vaikea tulkita oikein. Ainakin itse ole törmänyt joitakin kertoja Eihin joka on kuitenkin tarkoittanut Kyllää. Niin kauvan kun naiset ei pääsääntöisesti käyttäydy suoraviivaisesti on turha vaatia miesten suhtautuvan torjutuksi tulemiseen lähtökotaisesti hyväksyvästi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Niin kauvan kun naiset ei pääsääntöisesti käyttäydy suoraviivaisesti on turha vaatia miesten suhtautuvan torjutuksi tulemiseen lähtökotaisesti hyväksyvästi."

Niin kauan kun miehet eivät pääsääntöisesti ole kiinnostuneita suoraviivaisesti käyttäytyvistä naisista voi lukea esim. tämän:

http://jussikolehmainen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/va...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Suomessa tämä #metoo -kampanja on tavallaan epäonnistunut -ainakin mitä osasta uutisointia voi päätellä. Meiltä näet puuttuu sellainen "suuri julkinen ruumis", joka olisi joutunut eroamaan tehtävistään kohun vuoksi. Ruotsi ja Iso-Britannia ovat tässäkin suhteessa jälleen niitä oikeita sivistyneitä länsimaita...

Niin, no, onhan meilläkin se yksi näyttelijä, mutta mitätön pikkukalahan se.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Naiset hakevat käyttäytymisellään, pukeutumisellaan ja olemuksellaan aina vastakkaisen sukupuolen huomiota. Nyt en puhu marginaaleista homot, lesbot tms.
Miehet luonnostaan ovat aktiivisia naisia kohtaan ja naiset odottavat sitä. Mitä vikaa tässä luonnon mekanismissa on ?

Nyt, kun vielä sekoitetaan kaikki meetoot, munattomat ja pimpattomat neutrit soppaan, emme tiedä keitä me muka olemme. Ja vielä säestetään jopa lehdistössä Aamulehden typerintä sukupuoletonta ilmaisua ammateista; puhemies (puhehenkilö), lautamies (lautahenkilö) tähän soppaan - h.... tti !

On se hyvä, että meillä on Sinkkosia !

"Tytär antaa, jos tulee äitiinsä ja poika jopa pyytää, jos isäänsä tulee, sanoo kansanviisaus.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Naiset hakevat käyttäytymisellään, pukeutumisellaan ja olemuksellaan aina vastakkaisen sukupuolen huomiota."

Väärin. Joillekin miehille ei mene perille sekään että on lähtenyt työpäivän tai kokouksen jälkeen asiaan kuuluvissa vaatteissaan vain naisporukassa kaljalle.

"Miehet luonnostaan ovat aktiivisia naisia kohtaan ja naiset odottavat sitä."

Kts. edellinen vastaus, eikä sitä mm. työpaikallaankaan odota.

"Tytär antaa, jos tulee äitiinsä ja poika jopa pyytää, jos isäänsä tulee, sanoo kansanviisaus."

Naissankari Rahikainen Tuntemattomassa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minä olen ollut lukuisissa firmoissa hommissa, tiukin oli Unilever naisten pukeutumisen osalta aikanaan, jolloin housuasukin oli kielletty.
Se ei estänyt naisia olemasta viehättäviä silloinkin ja sen jälkeen, kun kaikki pukeutumisessa oli sallittua.
Pitäydyn tiukasta kannassani oli sitten työaika, työajan jälkeiset kaljat tai muu vapaa-aika, naisellisuus oli avaisana.
Mutta oli joskus naisiakin, jotka olivat pukeutumisessaan kuin kuorma-auton kuljettajia sätkä suussaan- heidät kierrettiin kaukaa.

Oliko Rahikainen väärässä ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

"Pitäydyn tiukasta kannassani oli sitten työaika, työajan jälkeiset kaljat tai muu vapaa-aika, naisellisuus oli avaisana."

Miesten näkökulmasta ehkä, mutta naisellinen nainen voi viestittää että ei kannata yrittää.

Mitä Rahikaiseen tulee niin sarjastamme miesten juttuja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Se ei muuten ollut Rahikainen, joka noin sanoi, vaan komppanian vääpeli, joka lohdutteli erästä sotamiestä, joka pelkäsi mitä siitä seuraa, jos ei edes kynää voi ottaa kirjeiden kirjoittamiseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #15

Seija

Miksi viestittää, ettei kannata yrittää ? Sen ymmärrän. jos on varattu. Mutta ei sekään viestintä henkistä ja sielujen sympatiaa eliminoi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Heikki, miksi antaa kenellekään turhaa toivoa, sama kuin pätkisi kissan häntää vähän kerrallaan.

PS. Flirttailu toki on elämän suola ja olen minä flirttaillut kaikkien nähden miehen hurmaavan enonkin kanssa, mutta silloin täytyy tietää että kumpikaan ei ole tosissaan.

Toni Rintala

Nauroin usein eilen keskustelua katsoessa.
Jos ruma mies lähestyy naista, on se seksuaalista häirintää. Jos komea mies lähestyy naista aivan samoin, on se mukavaa.
Eli ulkonäöstä riippuu onko lähestyminen häirintää vai ei.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Eli ulkonäöstä riippuu onko lähestyminen häirintää vai ei."

Osittain näin, koska kyse on todellakin siitä kuinka vastapuoli tilanteen kokee. (Tosin tuo määrite "ruma" miesten kohdalla on seksuaalisen kiinnostavuuden kannalta paljon monimuotisempi ja miltei määrittelemättömissä oleva käsite.)

Miehet usein väittävät, ettei heitä voi häiritä seksuaalisesti lainkaan, koska sellainen olisi vain miellyttävää. Mutta siihen pätee kyllä aivan sama asia sen ulkoisen habituksen suhteen.

Toni Rintala

Kyllä. Mutta miestä voi myös toinen mies ahdistella.
Ja jokunen seksuaalisesti ei-kiinnostava (ruma) nainen on väkisin hypänny syliini (ja siten ahdistellut).

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Monet ujommat miehet eivät uskalla tehdä seksuaalisia ehdotuksia, koska tuntevat ehdotuksen epäonnistuttua joutuvansa seksuaalisesti nöyryytetyksi. Jos naisten ongelma on seksuaalinen häirintä, niin vastaavasti miesten ongelma on seksuaalinen nöyryytys.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Camoon, eiköhän seksuaalinen nöyryytys ole jotain vallan muuta kuin torjutuksi tuleminen.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Mies lähestyy naista, nainen hyväksyy tai hylkää.
Jos nainen hyväksyy, mies alkaa liehitellä naista, jonka nainen joko hyväksyy tai hylkää.
Mies haluaa suhteen etenevän, jonka nainen hyväksyy tai hylkää.
Jos nainen hyväksyy, mies ehdottaa intiimiä kanssakäymistä, jonka nainen hyväksyy tai hylkää.
Jos nainen hyväksyy intimiimin kanssakäymisen, hän ilmoittaa ok, tyydytä minut.

Näin se menee :)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mies katsoo liian intensiivisesti ikkunasta tiskillä palvelevaa naista.
Mies passitetaan yli kahdeksi kuukaudeksi lukkojen taakse.

Näin se menee. :)

"Man jailed for creepily staring at Glasgow pharmacy assistant through window"
http://www.eveningtimes.co.uk/news/15622122.Man_ja...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Näinkin voi mennä, jotta mitäpä jos pysyttäisiin keskitiellä:

Pirkanmaan käräjäoikeuden tänään antama tuomio on herättänyt laajaa hämmästystä, sillä oikeus hylkäsi syytteen 10-vuotiaan tytön törkeästä raiskauksesta sillä perusteella, että sukupuoliyhteyksien ei näytetty tapahtuneen vastoin lapsen tahtoa.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/pikkutytto-ei-vas...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Olen samaa mieltä. Onneksi käräjäoikeuksien nopanheitot yleensä korjataan hovioikeudessa.

"Käräjäoikeus hylkäsi raiskaussyytteet, hovioikeus tuomitsi: mies lamautti naisen väkivallalla"
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711172200540580...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Nyt menee yli hilseen- puhutaan normaalista miehen ja naisen kanssakäymisestä.
Aina löytyy senkin tiimoilta vaikka mitä, jos kaivellaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sopeudutaan vaan nyt tähän uuteen aikaan. Silloin kun olin nuori en pitänyt seksuaalisena häirintänä kun joku vislasi kadulla perään, nykyään pitäisi varmaan närkästyä niim maan perusteellisesti:)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Joo, pitäisikö kaivella muistiaan ja kävellä poliisilaitoksella.
No, ainakin joskus menneisyydessä ruma nainen iski kouransa minun takamuksiin, puristeli ja ilmoitti ettei ole reppuperse. Toisaalla kaksi humalaista naista blokkasi baarinnurkkaan, iski kourat haarojenväliin ja kysäisivät, että onko näillä ollut hiljattain töitä.
Psyykkistä kuormaa näistä joskus -80 - 90 livuilla tapahtuneista ei ole jäänyt, mutta saisikohan niistä muutaman tonnin korvaukset, jos onnistuisin tekijät löytämään?

Toimituksen poiminnat