MikkoAhola

MeToo ja vainoharhainen skitsofrenia

Vainoharhaisessa skitsofrenian muodossa oireena usein esiintyy potilaan käsitys siitä, että hän on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Tämä harha on sukupuolittunut siten, että naiset kertovat lääkärilleen joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi miesten taholta. Samaten paranoidisesta skitsofreniasta kärsivät miehet kokevat joutuneensa ahdistelun kohteeksi miesten taholta. Kun mies ahdistelee miestä, niin kyse on homoseksuaalisuudesta, ja siksi miehen sairastuessa paranoidiseen psykoosiin ei ole harvinaista, että hän kuvittelee muiden ihmisten luulevan häntä homoseksuaaliksi, esimerkiksi vihjailevan, että hän on homoseksuaali. Tällaisesta tietenkin seuraa oma vaikea psyykkinen problematiikkansa.

Miksi sekä naiset, että miehet kokevat paranoidisessa psykoosissa juuri miehet ahdistelijoiksi, on mysteeri. Ilmeisesti seksuaalinen aloitteellisuus on niin voimakkaasti sukupuolittunut yhteiskunnassamme, että se on syöpynyt niin syvälle alitajuntaamme, että vain miehet voidaan kokea seksuaalisina ahdistelijoina.

Miten sitten voidaan tietää onko todella tapahtunut seksuaalista ahdistelua, vai onko kyse vain vainoharhasta? Tätä erottelua onkin vaikea tehdä. Paranoidisesta skitsofreniasta kärsivä voi tulkita mitättömimmänkin ja neutraalin teon seksuaaliseksi ahdisteluksi ja kääntyä viranomaisten tai työpaikan hallinnon puoleen ja syyttää jotain henkilöä seksuaaliseksi ahdistelijaksi. Tällöin syyttömän voi olla vaikea todistaa syyttömyyttään seksuaaliseen ahdisteluun, sillä kyse on todellisuudessa vainoharhasta, eikä todellisesta ahdistelusta.

Huoli vääristä ahdisteluilmoituksista ei ole aivan mitätön, sillä skitsofreniaa esiintyy 0.7% - 1.1%:lla väestöstä ja eri skitsofrenian muodoista paranoidinen skitsofrenia on yleisin muoto. Tosin kaikilla paranoidista skitsofreniaa sairastavilla eivät harhat seksuaalisesta ahdistelusta ole keskeisiä, mutta jos MeToo-kampanjan seurauksena seksuaalisesta ahdistelusta ilmoittamisesta tulee muotiasia, vaara sille, että tulee syyttömästi syytetyksi seksuaalisesta ahdistelusta kasvaa.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Älä huoli. Jos ihminen on oikeasti vainoharhainen, asia tulee äkkiä selville. Aidosti vainoharhaisella on muitakin harhoja kuin yksittäisen miehen tekemä seksuaalinen ahdistelu. Äläkä aliarvioi lääkäreiden ammattitaitoa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tämäkin voidaan laitaa kannabiksen piikkiin. 2-3% ihmisistä on altiita psykoosille ja skitsofrenialle.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No jos nyt kuitenkin jätetään nää diagnosoinnit täältä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

On paljon tilanteita joissa seksuaalisen häirinnän raja on kuin veteen piirretty viiva.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201801032200642888_...

Tällaista todella tapahtuu. Kuinka monet tuomitaan perättömien väitteiden myötä. Naistahan yleensä uskotaan, jos todisteita ei ole. Aitoon feministiseen henkeen tämän katsotaam palvelevan hyvää päämäärä, joten ihan sama.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Totta on se, että noinkin voi käydä. On kuitenkin harhaluulo, että naista yleensä uskotaan. Sana sanaa vastaan -tilanteessa tuomio jää usein antamatta näytön puutteen johdosta, mikä toki onkin oikea tapa oikeuskäytännössämme.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Muistan kauniin lääketiedettä opiskelleen nuoren naisen, joka oli muuten ihan ok, mutta valitteli kuulevansa joka yö siskonsa rakastelevan poikaystäväänsä naapurihuoneessa. Tosin hänen naapurihuoneensa oli Nikkilän sairaalassa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Onko bloggaajan viesti siis luettava niin, että naisten ei pidä ottaa esille kokemaansa seksuaalista ahdistelua, koska väestön 0,7-1%:sta jokin murto-osa voisi siitä innostua syyttämään miehiä, ja että se myös uskottavana väitteenä onnistuu vaarantamaan syytettyjen miesten oikeudellisen aseman?

Suhteellisen heppoinen yritys vaientaa todellisen ongelman esille tuonti.

Toimituksen poiminnat