MikkoAhola

Trumpin nimittämät tuomarit kieltänevät abortin USA:ssa

Feministit iloitsevat MeToo kampanjasta ja Irlannin kansanäänestyksestä, jossa abortti sallittiin. Trumpin USA:ssa tilanne on kuitenkin toinen. Abortista päättää käytännössä Yhdysvaltion korkein oikeus ja sen yhdeksän tuomaria. Kun Trump astui valtaan, niin tuomareista neljä oli konservatiiveja ja neljä liberaalia. Yksi tuomari oli nimittämättä, ja Trump nimitti virkaan konservatiivin. Tuomarit nimitetään eliniäksi. Tällä hetkellä kaksi liberaalia tuomaria ovat jo iäkkäitä, ja on odotettavissa, että Trump pääsee nimittämään vielä kaksi konservatiivista tuomaria.

Jos Trumpille tarjoutuu mahdollisuus nimittää mieleisensä tuomari Kennedyn tai jonkun liberaalituomareista tilalle, korkein oikeus saattaa kumota vuonna 1973 tehdyn päätöksen, joka pakottaa kaikki osavaltiot sallimaan abortin. Myös toissa vuonna tehty, samaa sukupuolta olevien parien avioliitot koko maassa salliva päätös saattaa kokea saman kohtalon.

Käytännössä USA voi jakautua kahtia niin, että liberaalit osavaltiot säilyttävät mahdollisuuden aborttiin, ja konservatiiviset osavaltiot kieltävät abortit kokonaan.

Maailmassa USA:lla on tietty ideologinen johtoasema ja tulee varmasti vaikuttamaan myös muiden maiden aborttilainsäädäntöön, jos USA päättää kieltää abortit.

Oikeutta aborttiin feministit pitävät suurimpana saavutuksenaan. Nyt kun oikeus aborttiin on murenemassa, voisivat feministit pohtia sitä, miksi he pitävät aborttikieltoa miesten ylivallan ilmentymänä. Abortin kieltäjäthän ovat useimmiten naisia. Abortin kieltämisen ideologia lähtee uskonnosta, ja naiset ovat kaikissa maissa ja kulttuureissa uskonnollisempia kuin miehet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Toimituksen poiminnat