MikkoAhola

Säilyttäisikö kasvissyönti suomimiehen mieskunnon?

 

Kasvihuoneilmiön voimistuminen ja ilmastonmuutoksen hidastaminen vaatii laajojen kansalaispiirien siirtymistä kasvissyöjiksi. Kasvissyönti aiheuttaa selvästi vähemmän kasvihuonekaasujen päästöjä ilmakehään, kuin mitä lihansyönti ja lihan tuotanto aiheuttaa. Poliitikoista esimerkiksi Paavo Arhinmäki on jo ryhtynyt kasvissyöjäksi, ja presidentti Niinistön perheessä lihaa syödään vain kerran viikossa. Vihreistäkin usea on kasvissyöjä, mutta en ala heitä tässä kehumaan, koska vihreät käyttävät niin paljon lentokoneita lomamatkoihinsa, että heillä kasvissyönnin hyödyt hukkuvat lentokoneiden hiilipäästöihin.

Moni meistä voi harmitella kasvissyöntiin siirtymistä, mutta kasvissyönnin edut tulevat miehille esille myöhemmällä iällä. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa, ja se vaanii miehiä lisääntyvästi 50 ikävuoden jälkeen. Eturauhassyöpä on viheliäinen sairaus, sillä se voi viedä mieheltä potenssin täydellisesti. Kyse on siitä, että eturauhasen, joka sijaitsee virtsarakon alla, pinnalla kulkevat hermot, jotka hermottavat penistä. Kun eturauhassyöpää hoidetaan leikkauksella, niin näitä hermoja pyritään säästämään. Aina tämä hermoja säästävä leikkaus ei onnistu. Tietenkin voi valita hoitomuodoksi sädehoidon, tai brakyhoidon, jossa radioaktiivisia jyväsiä istutetaan eturauhaseen. Ongelma näissä sädehoidoissa kuitenkin on, että myös ne usein vievät potenssin.

Mutta eturauhassyövän ei tarvitsisi olla miesten yleisin syöpätyyppi. Japanissa eturauhassyöpä on harvinainen. Se on kolme kertaa harvinaisempi, kuin Yhdysvalloissa. Syövän harvinaisuus Japanissa selittyy elämäntavoilla, sillä kun japanilaiset miehet muuttavat Yhdysvaltoihin, heidän sairastumisensa eturauhassyöpään nousee amerikkalaisten tasolle.

Yhtenä selityksenä sille, miksi eturauhassyöpä on harvinainen Japanissa, on pidetty japanilaista tapaa syödä soijaa. Soijaa epäillään aineeksi, joka ehkäisee eturauhassyöpää, koska soijassa on naishormonin sukuisia aineita, eli estrogeenin kaltaisia aineita. Näitä aineita on soijassa niin paljon, että soijavalmisteiden syöttämistä lapsille ei suositella, sillä soijasta saa nopeasti naishormonien kaltaisia aineita enemmän, kuin ehkäisypillereissä on.

Jos ryhtyy kasvissyöjäksi, niin on vaikea välttää soijavalmisteita, sillä soijassa on proteiinia, joka aminohappokoostumukseltaan on täydellistä, eli vastaa lihan aminohappokoostumista.

Kasvissyöjämiehet saavat soijaa koko elämänsä ajan, mutta saavat tästä ilmastonsuojelutyöstään palkintonsa vasta vanhempana. Heille ei synny eturauhassyöpää. Näin he välttyvät syöpähoidoilta, jotka vievät potenssin, ja viettävät tässä mielessä onnellisempia varttuneiden miesten päiviä.

Soijansyöntiä on epäilty myös siitä, että se vaikuttaa japanilaisten naisten harvinaisempiin rintasyöpiin. USAssa yksi nainen  kahdeksasta sairastuu rintasyöpään, kun taas soijaa syövistä japanilaisnaisista vain yksi 38:tä.

Kasvissyönnistä olisi ilmaston lämpenemisen hidastumisen lisäksi myös muita etuja ihmiskunnalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Soijassa on nk. "kasvisestrogeniä", mutta se ei vaikuta esim. miesten rintojen kasvuun tai muuhun "epämiehisinä" pidettyihin asioihin, kuten jotkut pelottelevat. Itse asiassa itse olen syönyt soijaa ja tofua aika paljon elämäni aikana ja kävin viime kesänä luovuttamassa siittiöitä. Olin valmistautunut siihen, että siittiöitä ei paljoa olisi, koska 16-vuotiaasta asti olen pitänyt tiukkoja farkkuja, polttanut tupakkaa ja käyttänyt alkoholia nuorena reilusti yli suositusten. Toki vieläkin tulee otettua kaljaa tai viiniä joskus kaksikin päivää viikonloppuna. No joka tapauksessa siittiöt olivat hyvässä kunnossa ja määrä oli hyvä. Lihansyöntihän vähentää siittiöiden määrää. Itse olem naureskellut, että kun "hc-lihansyöjien" sperma on yhtä tehokasta kuin kivennäisvesi, niin siinä vaiheessa tarvitaan ituhippejä hedelmöittämään näiden hc-lihansyöjien vaimoja.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Niin, lisääntyvä kasvisten ja vähenevä lihan kulutus parantaisi kansanterveyttä monella eri alueella ja sitä myötä tuottaa säästöjä terveydenhoitokuluissa sekä säästäisi ympäristöä ja maa-alueita rehun tuotannolta. Oikeastaan pelkkä naudanlihan syönnin lopettaminen on valtava askel sillä naudanlihan tuottamiseen menee niin valtavat määrät resursseja että voidaan pohtia onko se enää järkevää. Jenkeissä n. 70% peltopinta-alasta menee pelkästään naudan rehuille. Siksi jonkinlainen lihavero voisi olla ihan paikallaan. Itse kannattaisin tuotteen hiilijalanjälkeen perustuvaa veroa joka myös toimisi tässä tapauksessa samalla tavalla sillä kasvisten hiilijalanjälki on yleensä lähes poikkeuksetta reilusti pienempi kuin lihan.

Toimituksen poiminnat