MikkoAhola

Lentoveron tulisi olla autoilun verotuksen luokkaa

 

Vihreiden eduskuntavaaliehdotus lentoveron säätämisestä jää todellisuudessa vain näennäisen hyvän omantunnon ostamisen luokkaan, jos se jää vain muutamiin kymmeniin euroihin, tai vaikka sataan euroon lentoa kohti. Jotta lentovero todella vähentäisi lentämistä ja toisi näin helpotusta ilmastonmuutoksen kiihtymiseen, niin veron tulisi olla tuntuva. Mielestäni vero voisi olla samaa luokkaa, kuin mitä verotusta kohdistetaan autoiluun. Autoilussahan meillä on sekä tuntuva autovero, että polttoaineeseen kohdistuva korkea vero. Jos lomalentoja verrataan autoiluun, niin lomalennot ovat paljon turhempia. Autoilu on harvaan asutussa Suomessa haja-asutusalueilla asuville välttämätön paha.

Lentovero olisi siis kohdallaan, jos se nostaisi lentolippujen hintoja noin kaksinkertaiseksi.

Jos vihreät ajaisivat lentojen hintojen kaksinkertaistamista verotuksen kautta, niin ilmastonmuutoksesta huolestuneet äänestäjät voisivat ensi eduskuntavaalien äänestyskopissa tehdä päätöksen: ”Me emme enää lennä lomalentoja”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Todellinen "vihreys" ja tulevien sukupolvien mahdollisuuksien suojelu tuskin vieläkään nostaisi ketään suureen suosioon. Olemme siinä suhteessa vielä sivistymätön kansa.

Kiireisen ja stressaavan työvuoden jälkeen palkitsemme itsemme lomamatkalla etelään. "Olemmehan sen ansainneet!"

Kiire on kaiken pahan sydänjuuri. Jos poliitikkomme ohjaisivat elämäämme vähemmän kiireiseen suuntaan, voisi pikaiset lomamatkat etelään korvata jollakin rauhallisemmalla ja ekologisemmalla lomailulla. Rauhallisempi elämäntyyli on aivan mahdollista, kun karsimme hyödytöntä ja elämälle haitallista tekemistä pois yhteiskunnastamme. Suurin osa tekemästämme työstä on turhaa, ja selittyy vain ihmisien heikolla itsetunnolla ja itsetuntemuksella.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tavoitehan näyttää olevan, että pienituloiset ihmiset saadaan pysymään lähiöissään. Korkeintaan bussilla sitten ostoskeskukseen ja takaisin.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Jotenkin tuntuu, että Vihreiltä on kadoksissa se ns "suurten lukujen" matematiikka. Tarkoitan tässä lentoveroehdotuksen tapauksessa sen veron hyttysen pissan kokoista vaikutusta todellisuuteen, eli vaikka Suomessa korotettaisiin lentolippujen hinnat pilvien yläpuolelle, niin sillä ei kokonaisuuteen olisi vaikutusta. Tietysti kaikissa asioissa on hyvä edetä edes pienin askelin oikeaan suuntaan mutta jos se kauhea ilmastonmuutos osittaisine maailmanloppuineen väijyy nurkan takana, niin sen estämiseksi tarvittaisiin jättiläisen harppauksia pienten piperrysten sijaan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kuinka onnettomia olivatkaan ihmiset ennen Wrightin veljeksien suurta läpimurtoa. Juuri niin onnettomia kuin esim. minä.

Toimituksen poiminnat