MikkoAhola

Li Andersson haistattelee patriarkaatille juomisellaan

 

Suomessa kaikesta alkoholista 80 % juovat miehet. Naisille jää vain 20 %. Alkoholin käyttö on sukupuolittunutta ja patriarkaatti pyrkii kieltämään naisilta alkoholin käytön ilot tuomitsemalla naisten alkoholinkäytön, kun samalla herrakerhot ja muut patriarkaatin valtaapitävät itse päihtyvät vapaasti ja jopa ihannoivat humaltuneena oloa. Mutta Li Andersson ei tyydy vain puhumaan tästä naisia alistavasta patriarkaatin käytännöstä, vaan irtisanoutuu naisten juomakiellosta käytännön teoin. Ainakin jos Seiska-lehden juttuihin on uskomista.

Ennen naisten juomakielto oli vielä ehdottomampi. Ennen kieltolakia ja kieltolain aikana yhteiskunnan normit olivat sellaiset, että naisia kiellettiin kokonaan juomasta alkoholia. Ja naiset noudattivat tätä normia. Samanlaisia normeja on muuallakin maailmassa. Esimerkiksi Intiassa patriarkaatti on säätänyt, että naiset eivät saa juoda lainkaan alkoholia, ja niinpä Intiassa humalassa ovat vain miehet. Muissa kulttuureissa asiat saattavat olla toisin, ja esimerkiksi Portugalissa naiset lipittävät viiniä suuria määriä.

Ei kai kukaan kuvittele, että Seiska-lehti olisi tehnyt jutun, jos joku miespoliitikko tai tunnettu mieshenkilö olisi risteilyllä päihtynyt ja ehkä jatkanut iltaa risteilyn jälkeen. Lehtijuttu on todiste siitä, että patriarkaatti ei salli naisille juomista samalla tavoin kuin miehille. Eikä vain Seiska-lehti tehnyt tästä Anderssonin alkoholin käytöstä juttua, vaan iltapäivälehtien päivystävät patriarkaatit nousivat heti paisuttamaan juttua kapinallisesta naispoliitikosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Toni Rintala

Naisille riittää vähempi määrä. Jotta mies saa nautinnon, hänen pitää juoda enemmän. Ei siinä sen kummempaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tuo nyt ei täysin pidä paikkaansa. Toki naiset joivat myös kieltolain aikaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #2. "..Toki naiset joivat myös kieltolain aikaan."
Naisten juomisesta muistan lukeneeni jostakin, että vaimon suuteleminen miehen kotiin tullessa alkoi antiikin Roomassa. Kun aviomies palasi kotiin raskaan työpäivän vietettyään torilla ja kylpylässä, hän tarkisti suutelemalla, ettei vaimo ollut viettänyt aikaansa liikaa viinikellarissa vaan hellan ääressä. Jos henki pölähti likaa vuosikerralta, remmi viuhkui ja vaimo vinkui.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #3

#3

Asiasta on varmaankin liikkeellä monenlaisia selityksiä.
Eräs on se että tietyissä tilanteissa mies haluaa tukkia naisen suun. Mikä sen nokkelampaa kuin suudella. Alkuun tapa olisi lähtenyt Japanista.

Toni Rintala

En ymmärrä miten kieltolaki liittyy kommenttiini. Enhän väittänyt, että naiset eivät olisi juoneet.. Taisit vahingossa vastata minun kommenttiini?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tutkija Aija Kaartinen on kirjoittanut asiasta mielenkiintoisen kirjan: Kansan raittiudeksi ja kotien onneksi http://mikkoahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174616-...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Naiset painavat vähemmän ja heidän elimistössään on suhteellisesti enemmän rasvaa, mutta tämä ei selitä 80%/20% jakaumaa sukupuolten välillä alkoholin käytössä.

Toni Rintala

"mutta tämä ei selitä 80%/20%"

Selitys on se, että väitteesi on satua.

Martti Nurmi

#metoo-dokaajilla onkin tuossa hyvä vakioselitys ;D Sillä voisi olla laajempikin perustelu jonkun sektorin nautinnoille. Saa jopa patriarkaatin etenemään itsariin saakka, ehkä.

Toni Rintala

"Suomessa kaikesta alkoholista 80 % juovat miehet."

Ja mikä olikaan lähde tälle hassulle väittämälle? Se sinulta hassusti unohtui..

Joskus 2006:
"nykyään naiset juovat noin neljänneksen kaikesta alkoholista."
https://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietois...

"Vuo­sien 1968 ja 2008 vä­lillä mies­ten alko­ho­lin­ku­lutus on hie­man yli kaksin­ker­tais­tunut, kun nais­ten ku­lutus on lä­hes kuusin­ker­tais­tunut. "
https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartik...

Mikä naisia nykyään vaivaa? ;)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Me miehet olemme äitiemme kasvattamia.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Paitsi kaikilla ei olemollutäitiä kasvattamassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulisin, että naiset juovat noin 35% kaikesta alkoholista - näppituntumani mukaan. Ja se tarkoittaa silloin sitä, että naiset juovat sietokykyynsä nahden aivan yhtä paljon kuin miehet. Joten eiköhän se tasa-arvo vallitse tällä saralla myös.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

THL:n Juomatapatutkimukseen perustuvan Suomi juo -kirjan mukaan naisten kuluttaman alkoholin osuus on noussut 12 prosentista 26 prosenttiin.

https://yle.fi/uutiset/3-5586341

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Halla-Aholla on tärkeää asiaa, persuja aina sorretaan, heh...twiitti:
”Ei mulla muuta, mutta jos Li olisi persu, asiaa puitaisiin muuallakin kuin Seiskassa, ja joku mainitsisi sanat "vakaa ja arvokas käytös".”

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsin Gudrun Schyman ja myllyhoito (johon Gudrun meni) kuulunevat jotenkin tähän? No ei tietenkään. Li Andersson kuuluu Suomen vasemmistoeliittiin, mikä on kaiken tämän yläpuolella!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Eli nyt Li on muka joku juoppo koska irroitteli kerran kesässä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pois minusta tuollainen päättely. Lue kommenttini tarkempaan! Tietenkin vasemmistoideologia vaatii pitkästä juoksussa veronsa...Gudrun oli vanhempi, kun joutui myllyhoitoon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

Jaa kumpikohan ideologia vaatii nuorilta politiikaas eteenpäinpyrkivältä enemmän huonoja "hintoja", vasemmisto tai oikeistoideologia. Mihin ja miksi katosi tämä nuori persuministeri jonka nimeäkään ei muista. Piilotettiin jonnekin ulkomaille ja piiloon jäi.
Miten ovat oikeistokollegat kohdelleet Tiina Elovaaraa?
Miten ovat päässeet puolueissaan esiin nuoret ja kyvykkäät naiset oikeistossa? Kysyä sopii.
Asiahan on päinvastoin. Valovoimanen Li on kaikki mitä tarvitaan kumoamaan vääristynyt maailmankuvasi tässä asiassa, Pertti.
Gudrun Schyman myös hienosti pystyi jatkamaan uraansa selätettyään hoidon avulla alkoholisminsa! Tehkää perässä!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #18

"Valovoimanen Li on kaikki mitä tarvitaan kumoamaan vääristynyt maailmankuvasi tässä asiassa, Pertti.
Gudrun Schyman myös hienosti pystyi jatkamaan uraansa selätettyään hoidon avulla alkoholisminsa! Tehkää perässä!"

Li Andersson päinvastoin vahvistaa maailmankuvaani, joka on eheän konservatiivinen. Mikko Aholan kirjoitus täydentää käsitystäni Li Anderssonista.

Mitä tulee Schymaniin, hän on ollut jo pitkään politiikan sivuraiteella. Hän on maksanut kovan hinnan urastaan politiikassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #20

Hän (GS) on iän takia väistynyt mutta tyylikkäästi.
Li on saanut kyselyssä puoluejohtajien suosiosta voittanut ylivoimaisesti. Mielipiteesi ovat ekstreemejä.
Mikon blogi perustuu ideologiaan kännäyksen etuoikeudesta tms. Tartut siihenkin koska puhutaan Listä kriittisesti tulkitsettavissa olevasti.
Noinhan kristityksi itseään kutsuva oikeisto toimii. Viihtyy esim satanistien kanssa jos nämä haukkuvat normikristittyä vasemmistolaista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #21

Mikä/kuka on "normikristitty vasemmistolainen"?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

Kaikki ne kristityt jotka eivät ole ns trumpilaisia. Trumpilaiset lähinnä ovat uskossaan ainoastaan liberaaleja ja vasemmistolaisia vastaan ja se on heidän uskontonsa. Siksi heille on OK että Trump on tyhmä syntisäkki. Trump on heille tärkeä koska Trump nitistää kristittyjä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On melkoinen väite blogistilta, kun hän toteaa, ettei juopuneesta miespoliitikosta olisi tehty vastaavaa lehtijuttua Seiska-lehteen.

Pääministeri Sipilä perskännissä ylittäisi varmasti uutiskynnyksen.

Onhan meillä toki mieskansanedustaja Hakkarainen, jonka juopottelu julkisuudessa ei enää nostata lööppejä edes iltapäivälehtiin.

P.S. Täytyy muistaa, että kansanedustaja Li Andersson on myös puolueensa puheenjohtaja.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kokoomus-naiset dokaa muuten aika vahvasti... tuleepa mieleen taannoinenkin Sirpa Pietikäisen rattijuopumuskin.
Moni sutjakka nais-poliitikonalku oltuaan politiikassa mukana jonkin aikaa, alkaa kasvaa leveyttä kummasti. Onhan toki se kahvi-kampaviineri-linjakin tässä mukana, mutta kun muistetaan, kuinka paljon alkoholi sisältää kaloreita.
Lienee kuitenkin niin, että poliitikon ura vertautuu jopa keikkamuusikon elämäntaipaleeseen ja mehän tiedetään, kuinka kuluttavaa se voi olla.

Toimituksen poiminnat