MikkoAhola

Ilmastonmuutosmatkailu. Suomi vai Kreikka syyllinen?

 

Lentomatkailu on suuri hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi turhista lomalennoista olisi päästävä eroon. Suomalaistenkin lomamatkan etelän lämpöön ovat tuomittavia sen vuoksi, että ne kiihdyttävät ilmaston lämmön nousua.

Mutta kumpi on ”syyllinen” tällaiseen matkailuun ja ilmaston lämpenemiseen. Ovatko syyllisiä suomalaiset matkailijat, jotka näitä matkoja etelään tekevät. Vai ovatko syyllisiä etelän maat, jotka rakentavat hotelleja ja kehittävät lomakohteita houkutellakseen matkailijoita.

Tämä kysymys tulee esiin silloin, kun lasketaan maakohtaisia vastuita  hiilipäästöistä. Lasketaanko lennon hiilidioksidipäästöt kohdemaan kontolle, joka taloudellisesti hyötyy matkailusta. Vai lasketaanko lentoliikenteen hiilidioksidipäästöt Suomen kontolle, koska suomalaisturistit nämä lennot ostavat ja maksavat?

Kun lentäminen tiedostetaan yhdeksi pahimmista ilmastonmuutoksen aiheuttajista, niin on tehtävä myös selväksi, kuka matkailun hiilidioksidipäästöistä on vastuussa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... ilmastonmuutoksen torjumiseksi turhista lomalennoista olisi päästävä eroon."

- Hyvä kun mainitsit tuon "turhuuden"! Minä olen nimittäin kuivilla, ja pahempaa: kuivana. Tällä hilseilyttävällä ihodiagnoosilla (jonka vaikutuksia en ryhdy yksityiskohtaisesti kuvailemaan) terveydestä huolehditaan parhaiten aurinkoannoksella kaamosaikaan.

Olisiko reilu kompromissi, että sairauslomalennot hyväksytään, mutta pelkän lystinpidon vuoksi etelään ei ole lennähtelemistä?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jaa, enpäs ole nähnyt hiilipäästötilastoissa kansainvälistä lentoliikennettä, vaikka siellä on ollut kansainvälinen meriliikenne, muistaakseni.
Oikeudenmukaisessa maailmassa päästöistä ei syyllistettäisi väliin jääviä maita, kuten Baltian ja Balkanin maita. Tämä saattaa olla myös tämän hetken tilanne, joten jotain oikeudenmukaisuutta on havaittavissa.

Käsittääkseni päästösynti menee siihen maahan, missä lentokone tankataan. Tällöinhän se edestakaisella lomamatkalla kaatuu sekä lähtömaahan että kohdemaahan melko tasan tyyppitapauksessa. Maksaisiko matkustajakin vielä jotain hiiliveroa lippujen hinnoissa?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Syyllisyyttä voi jakaa myös kolmannelle osapuolelle, eli öljyä maasta pumpanneelle valtiolle, joka on hyötynyt tästä toiminnasta ehkä eniten.

Toimituksen poiminnat