MikkoAhola

Videostriimaus netistä ja ilmastonmuutos

 

Vuonna 2016 IT vei noin 10 %  maailman energiankulutuksesta ja jo vuonna 2030 sen arvioidaan vievän jo 20 % kaikesta energiankulutuksesta. Toisten lähteiden mukaan internetliikenne vie nyt noin 3.5% kaikesta maailman sähköstä, ja voi nousta 20 %:iin vuonna 2025 vastaten 5.5% maailman hiilipäästöistä. Vuonna 2020 internetliikenteen energiankulutus ohittaisi lentämisen ja laivaliikenteen hiilidioksidipäästöt.

Videostriimaus vie jo suurimman osan nettiliikenteen kasvusta. Videostriimauksen osuus on yli 65 % nettiliikenteestä. BBC esitti, että nettiliikenne vie nyt noin 8 % kaikesta sähköenergian kulutuksesta, joka vastaa 3% kasvihuonepäästöistä, eli yhtä paljon, kuin lentoliikenne. Tavalliseen televisioon verrattuna netin tilausvideopalvelut vievät 2- 3 kertaa niin paljon energiaa, kuin tavallinen televisio.

Nettiliikenteen kasvu on noin 20 % vuodessa.

Videostriimauksessa ollaan myös siirtymässä entistä teräväpiirtoisempiin videoihin, jolloin myös siirrettävänä datan määrä moninkertaistuu. Vuonna 2021 UHD-tasoisen videovirran olevan noin 3.5% maailmanlaajuisesta videovirtauksesta.

Suomalaiset ovat Nokian kautta rakentamassa maailmaan 5g verkkoja, jotka tulevat liittämään esineiden internettiin uusia laitteita ja jatkavat internetin kuormittamista kasvattaen samalla energian tarvetta ja hiilidioksidipäästöjä.

Greenpeacen selvityksen mukaan IT-keskukset käyttävät 80 prosenttisesti fossiilisia polttoaineita energian lähteinään ja vain 20 % uusiutuvia energianlähteitä. Tästä on poikkeuksena Google ja Youtube, jotka ovat panostaneet läpinäkyvästi uusiutuvan energian käyttöön ja ostavat 100 % sähköstään uusiutuvilta energialähteiltä https://www.greentechmedia.com/articles/read/google-officially-hits-100-renewable-energy-target#gs.th_J3l0

Hallitusten politiikkana näyttää tähän asti olevan pikemminkin internetyhteyksien parantaminen ja internetin saatavuuden takaaminen syrjäseuduille. Koska ilmastonmuutoksen kannalta internet on varsinainen energiasyöppö, niin hallitusten pitää tehdä muutoksia internetpolitiikkaansa. Linjana tulisi olla turhan internetliikenteen välttäminen ja internetliikenteen verottaminen sen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen vuoksi. Esimerkiksi Suomessa voitaisiin luopua siitä, että internetin käytön kuukausimaksu on aina sama, riippumatta siitä, kuinka paljon gigabittejä käyttäjä käyttää. Jos autoilua haittaverotetaan hiilidioksidipäästöistä, niin miksei lentoliikennettä ja Netflixin käyttöä.

Myös YLE:n politiikka: ”Netti edellä”, on arveluttava energiankulutuksen kasvun ja ilmastonmuutoksen kannalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Tämä on asiaa.

Mieleen tuli myös automaatio ja robotit.
Toki tylsistä työvaiheista voi olla hyvä päästä eroon, mutta mitä enemmän koneet tekee esim. ruohonleikkuuta tai imurointia, sitä enemmän ihmisten pitää erikseen hankkiutua ruumiin kunnon harjoitukseen. Autolla kuntosalille?
Se ei ole järkevää.

Ja itsestään ohjautuvan auton projektin voi suosiolla lopettaa.
Ei se tule edes onnistumaan. Tilanteista on niin suuri määrä variaatioita.
Ihminen on varsin hyvä aisteillaan täyttämään auton ohjaajan vaatimukset.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ja mikäs se olikaan se ns. miesten käsityövideoiden osuus nettiliikenteestä? 30-50%? Tumputus videoiden äärellä kiihdyttää ilmastonmuutosta!? Ja eräiden jenkkiselvitysten mukaan eniten pornosivustoilla vieraillaan keskilännen Raamattuvyöhykkeeltä ja Lähi-Idästä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ennen ainakin oli internetin rakenteissa välipalvelimia, jotka tallettivat Suomeen kuvat ja tekstit, ehkä myös videot, joita usein katsottiin ulkomaalaisilta sivuilta Suomessa. Välipalvelimien käyttö vähentää nettiliikenteen tarvetta ja säästää sähköä. En tiedä, onko näitä välipalvelimia enää käytössä? Käsittääkseni Netflix hakee elokuvat ja ohjelmat aina ulkomaalaiselta palvelimelta, jotta samalla voidaan tarkistaa, että katsoja on maksanut elokuvasta?
https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4lityspalvelin

Veikko Pitkäkari

Jokainen netin datakeskus kuluttaa sähköä saman verran kuin pareritehdas. Käynnyköissä jokainen uusi G lisää sähkön kulutusta. Ilmastosta huolissaan olevat henkilöt voisi ensiksi irtisanoa netin ja lopettaa jatkuvan kännykän rappaamisen.

Toni Rintala

5G tulee just videosiirtoa varten..

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Eli hinnoittelun pitäisi korreloida datamäärään.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Jotenkin voi havahtua siihen, että pelkkä ajanviete, videoiden katseleminen, vie noin paljon energiaa.
Kyllä länsimaissa on nukuttu ilmastonmuutoksen suhteen.

Toimituksen poiminnat