MikkoAhola

Globaali talouslama alkaa ehkä ensi vuonna

 

Talousennusteet näyttävät ensi vuodelle vakaata kasvua, mutta ne taloustieteilijät, jotka ovat erikoistuneet talouden riskeihin näkevät ensi vuoden pessimistisemmin. Ylen ohjelma Brysselin kone, julkaisi jakson ”Onko euron hajoamiseen syytä varautua, jos maailmantalous alkaa kiristyä” , jossa GnS Economicsin toimitusjohtaja ja Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen ennustaa synkempiä talousnäkymiä, globaalia talouslamaa ja euron hajoamista. https://areena.yle.fi/1-4532222 Gns Economics on erikoistunut tekemään riskianalyysejä sijoittajille ja rahalaitoksille, ja se aktiivisesti etsii kriisejä ja muita kielteisiä talousilmiöitä tulevaisuudesta. Ensi vuodelle taloudellista syvää romahdusta ennustetaan lähes 30 prosentin todennäköisyydellä. Syinä romahdukselle on pitkään jatkunut keskuspankkielvytys, joka on jatkunut liian pitkään ja on globaalia. Maailmassa on nyt liikaa rahaa, kuten presidentti Sauli Niinistökin on huolestuneena todennut. Myös Kiinan talous on vaarassa romahtaa, sillä Kiinassa  yksityisen velan määrä on jo 545 % bruttokansantuotteessa.

Osakkeiden arvojen romahtamiselle ensi vuonna vähintään 10 prosenttia Gns Economics

Tuleva talouskriisi johtaa Malisen mukaan myös Euron hajoamiseen. Joko osittain tai kokonaan. Euron hajoamiseen tulisi varautua, ja esimerkiksi Saksa on säilyttänyt D-markkansa varastoissa euron hajoamisen varalle.  

Tuntuu ristiriitaiselta, että nyt Suomen valmistautuessa eduskuntavaaleihin, keskitytään vain sellaiseen todellisuuteen, jossa globaalia talouskriisiä ei tulisikaan. Puhutaan vain mallista, jossa kriisi vältetään, ja eläkkeitä voidaan nostaa sadalla eurolla. Poliitikkojen pitäisi puhua ennen vaaleja siitä, miten globaalin talouskriisin tulisi suhtautua.

Velkaa ei kenenkään nyt tulisi ottaa, sillä korot nousevat kriisien seurauksena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

EU-maiden BKT käyrä on ollut alaspäin jo koko kuluvan vuoden kolme ensimmäistä kvartaalia eli kasvu on hidastumassa.

Ikävä asia seuraavaan taantumaan tultaessa on se, että EKP taitaa olla silloin täysin aseeton korkojen ollen jo valmiiksi nollan seudulla ja QE tuskin enää tulee kysymykseen.

Suomen kannalta todella ikävä uutinen on se, että kauppatase on tammi- syyskuun ajalta 1,9 miljardia miinuksella.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos maailmassa on liikaa rahaa, niin se merkitsee, että velkaa on otettu liikaa. Keskuspankkien velkakirjojen osto-ohjelman vaikutus lienee marginaalinen siihen, kuinka arvoa tyhjästä luoneet investointipankit painaneet rahaa luottoluokittajien ja vakuutusyhtiöidensä avulla. Mieletön ruletti, jolla ei ole reaalitalouden kanssa paljonkaan tekemistä, muuten, kuin että reaalitalouskin romahtaa samalla.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Itsekin arvelen taantuman alkavan jo ensi vuonna, johon mennään laput silmillä korkojen ollessa nollassa.

Globaalia ylivelkaantumisongelmaa on yritetty "ratkaista" keskeisten keskuspankkien yhteiselvytyksellä, mikä on entisestään pahentanut velkaantumista ja luonut asset-kuplia (erityisesti velkakirjoihin).

Kokonaisvelkaantuminen on pakko pitää käynnissä ettei ajauduta taantumaan, sillä silloin huonot velat alkaisivat kaatua niskaan.

Veikkaan, että taantumassa käynnistetään uudelleen keskuspankkien elvytysohjelmat (QE, LTRO) ja lisäksi aloitetaan julkinen elvytys kokonaisvelkaantumisen ylläpitämiseksi. Jenkit ovatkin jo aloittaaneet julkisen alijäämän huiman kasvattamisen (n. 1000 mrd/v) mikä on täysin edesvastuutonta toimintaa suhdannehuipulla.

+ Eliitti ei puhu eikä pukahda ongelmista mitään, kuten ei ennen edellisiäkään kriisejä.

Toimituksen poiminnat