MikkoAhola

Kaurajuoma maksaa maltaita

Suhteessa maitoon ympäristöystävälliset kaura- ja soijamaitojuomat maksavat suhteettoman paljon. Kun rasvaton maito maksaa 74 senttiä litralta, niin kauramaidosta  saa maksaa 1,74 euroa litralta ja soijamaidosta 1,59 euroa litralta. Jos haluaa valita elintarvikkeensa niin, että ilmastonmuutos hidastuisi tai pysähtyisi kokonaan, niin siitä joutuu maksamaan pitemmän sentin.

Tällä hetkellä soijamaito ja kauramaito pakataan erilaisiin pakkauksiin, kuin lehmänmaito, joka lisää kustannuksia. Mutta ihmetyttää tämä hintojen ero, sillä kaura- ja soijamaidoissahan kyse on yksinkertaisemmasta tuotteesta. Ei luulisi tulevan niin kalliiksi sekoittaa kauraa veteen tai soijajauhoja veteen, että hinta siitä kaksinkertaistuisi.

Lehmänmaidon alhainen hinta selittyykin maataloustuilla. Me myönnämme maataloustukia tuotantoon, joka johtaa ilmastonmuutokseen. Jotta ilmastonmuutos pysyisi kohtuullisissa rajoissa, pitäisi maitotaloustuotteiden kulutusta vähentää 60 % http://mikkoahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262507-ilmastonmuutoksen-torjunta-tuhoaa-suomen-maatalouden

Jos haluaa torjua ilmastonmuutosta siirtymällä esimerkiksi kaurajuomaan, niin siitä joutuu maksamaan. Suurperheelle tästäkin tulisi jo merkittävä menoerä kuukausittaiseen ruokalaskuun.

Maataloustuki vääristää hintoja ja halventaa liha- ja maitotaloustuotteita. Näin Härkistä ja Nyhtökauraa ostavat joutuvat epäedullisten valintojen eteen kaupoissa. Tilannetta pitäisikin seuraavalla hallituskaudella korjata joko vähentämällä maataloustukia tai tuomalla kuvioon ympäristötukia ilmastonmuutosta vastustaville vaihtoehtoisille elintarvikkeille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Rasvaton maito nyt sopii lähinnä perinnemaalien valmistukseen.

Ehkä piakkoin saamme jonkun ison toimijan tekemää kotimaista kauramaitoa. Piskuiset Kaslink ja Juustoportti jotain yrittelevät. Se olisi melkoinen gamechanger, jos Suomen maataloudessa laajasti älyttäisiin mahdollisuudet isoon suunnanmuutokseen. Tukiaiset, Keskusta ja MTK estävät ja haittaavat tätä kaikin voimin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Suomella olisi ollut tässä mahdollisuuksia, mutta niitä ei käytetty vaan keskityttiin lähinnä hankaloittamaan kaurajuoman tuloa kunnes sitten nämä pari pientä tuottajaa ryhtyivät tekemään sitä ja nyt myös Valio.

Samaan aikaan Ruotsissa nähtiin mahdollisuus ja parhaillaan Oatly valloittaa maailmaa. Nyt se etenee kovaa vauhtia USA:ssa. Suomessakin sillä on suurin markkinaosuus ja liikevaihto kasvoi taannoin viisinkertaiseksi vuodessa.

Ei tarvitse kuin katsoa Oatlyn pakkauksia ja mainontaa verrattuna vaikkapa Kaslinkkiin, niin selviää miksi ruotsalainen tuote valtaa maailmaa ja suomalaiset jäävät paikallisiksi.

Samaan aikaan Karhinen selvittää ruokaketjua kertoen kuinka suomalaisen maatalouden osalta tuote on kunnossa. Raaka-aine voi olla kunnossa, mutta tuote kokonaisuutena on kaikkea muuta kuin kunnossa. Makukin on koko lailla sama kuin ruotsalaisella kilpailijalla, mutta tuote kaipaa ympärilleen kaikkea myös muuta ja brändiä.

Harmittaa, että tähänkään buumiin ei olla osattu mennä mukaan ja naapuri korjaa tuoton. Kun tuosta vielä Amer myydään, niin suomalaisilla ei ole kohta yhtään varteenotettavaa kansainvälistä kuluttajabrändiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Puhumattakaan kaurasta valmistetusta Oatly Gurt -jugurtista. Se maksaa jotain 3,5 € litran tölkki.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Mutta nyhtökaura vasta kallista on!

Jos ostan porsaan ja ruokin sen kauralla teuraskuntoon, niin sian kautta jalostettuna kaurasta tulee halvempaa kuin nyhtönä. Veikeä juttu.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Voi olla, että Aholan mainitsema maataloustuen vääristymä näkyy hinnassa, mutta kyse voi olla myös hinnoittelusta eli voittojen maksimoinnista. Minun piti monena kertana käydä Suomessa ennen kuin satuin hyllyltä löytämään nyhtökauraa, vaikka varta vasten sitä etsin. Menekki oli niin kova, että minulle ei riittänyt. En edes kiinnittänyt hintaan huomiota, sitten kun lopulta sitä lopulta sain. Mainio tuote, jolle olisi kysyntää varmasti täällä Uudessa-Englannissa hipstereiden joukossa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Paljonkohan rasvaton voi maksaa? Varmaan paljon kun ensin pitää maidosta keskittää se rasva voin aikaansaamiseksi ja sen jälkeen pitää vielä poistaa se rasva siitä voista. Mutta minkäs teet, kun nykymuoti vaatii suosimaan näitä uusia ja ympäristöystävällisiä ja terveellisiä tuotteita... :P

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vierastan aina tuotteita, joissa lukee jotain tyyliin rasvaton, vähärasvainen, laktoositon, gluteeniton, kofeiiniton, alkoholiton, nikotiiniton, j.n.e.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Taas yksi asia, jossa olemme ns. samoilla linjoilla.

Erityisesti minua tympii kaupassa se jos tyypillisiä rasvatuotteita (voi, ruokaöljy tms.) mainostetaan sillä, että ne eivät sisällä sokeria tai jos tyypillisiä sokerituotteita (limsat, karkit tms.) mainostetaan sillä, että ne eivät sisällä rasvaa.

Silloin harvoin kun ostan esimerkiksi limsaa, katson tarkkaan, että sisältää ihan oikeaa sokeria eikä keinotekoisia makeutusaineita, koska uskon vilpittömästi, että sokeri on vähemmän epäterveellistä. Vastaaavasti ja samasta syystä syön ihan oikeaa voita ja kermaa, enkä margariinia tai kevytkermaa tms.

Ja jos joskus tulee sellainen olo, että haluan välttää sokeria ja/tai rasvaa, niin jätän yksinkertaisesti sensorttiset ruoat syömättä kokonaan sen sijaan, että söisin niitä jäljitteleviä korvikkeita.

(Ja kun ystäväni kysyvät, miksi syön niin kuin syön, annan vastaukseksi, että se johtuu siitä, että olen fundamentalisti ja uskontoni pakottaa minut syömään niin.)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #8

Aikanaan totesin, että miksi ostaa mautonta, vähärasvaista juustoa, kun voi nauttia maukkaasta ja rasvaisesta. Sitähän voi leikata vähemmän. Samoin nykyään en syö juuri mitään muuta jugurttia kuin 10-prosenttista maustamatonta. Tykötarpeet voi silloin lisätä tasan oman maun mukaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #9

Tuosta muistuu mieleeni joskus kauan sitten lukemani väite, jonka mukaan aromiaineet ovat enimmäkseen rasvaliukoisia ja tämän takia rasvainen ruoka maistuu paremmalta kuin rasvaton.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #10

Diettiruoista on poistetu rasva, mutta lisätty sokeria. Eli ne lihottaa ;)
Rasvaahan pitää olla, ei sokeria.
Vitamiinitkaan ei imeydy, jos syö liian rasvatonta ruokaa.. esim D-vitaminoitu rasvaton maito.

jukka pietikäinen

Saahan ne kauran viljelijätkin niitä tukia...
Todellinen syy tähän hintaeroon on siinä, että ahne kauppa/teollisuus hyödyntää sumeilematta ilmastonmuutos buumia. Kauran tuottajakilohinta on 0.1-0.2 € per kilo.
Tämä on vain yksi esimerkki siitä miten ihmisiä huijataan mielikuvilla maksamaan itsensä kipeiksi.

Kaikkien maataloustuotteiden tuottajahinnat ovat käytännössä samat euroopan alueella, silti suomalainen maksaa kaupassa aina enemmän. Miksi?

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Se on selvää, että mitä pienempää erää tehdään, sen kalliimpaa. Sapettaa, kun maustamaton liha ja kana on kalliimpaa kuin öklöllä marinadilla maustetut, mutta minkäs teet. Kysyntä vaikuttaa hintaan.

Kaura- ja soijatuotteet eivät kai ole sen ympäristöystävällisempiä kuin maitotuotteet.

https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/727007-vali...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kaura"maitoa" voi valmistaa itse kaurahiutaleista melko yksinkertaisesti. Litraan tarvitsee ehkä 2 dl hiutaleita, jolloin kilon paketista (1+ euroa) saisi 5 litraa.

Jos vielä halvemmalla haluaa, niin maanviljelijät myyvät kauraa suuremmissa erissä vähän yli 0.20 euron kilohintaan. Jyvistä sitten vain mankeloimaan hiutaleita ja niistä juomaa. Saattaisi juoman saada jyvistä puristettua suoraankin. Tulee jalanjälkeäkin vähemmän kun juomapurkki ei kierrä ympäri Eurooppaa.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

"Lehmänmaidon alhainen hinta selittyykin maataloustuilla."

Kauranviljelykö ei saa tukia?

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Kasvinviljelytiloilla tukien osuus tuloista on merkittävästi suurempi kuin kotieläintiloilla, joten tämä ei selitä miltään osin kaura- ja maito-pohjaisten juomien hinnaneroa.

Suomessa maito on myös lähes ainoa tuote, jonka tuottajahinta on ja on koko EU-jäsenyytemme ajan ollut eurooppalaisen keskiarvon yläpuolella. Viljanviljelijät tuntevat liiankin hyvin käsitteen Itämerivähennys. Se tarkoittaa sitä, että vilja Suomessa maksaa rahdin verran vähemmän kuin Saksassa, Puolassa, Virossa tai Ruotsissa. Syyt kaura-juoman ja maidon hintaerossa ovat siis jossain muualla kuin raaka-aineissa.

Joku neropatti voisi ajatella, että maidon pitäisi olla kauramaitoa halvempaa, kun kaura on valmis tuote ja ennen kuin lehmä sen jalostaa maidoksi, sitä on tarvittu moninkertainen määrä yhtä maitokiloa kohti.

Kaura on valmis tuote, mutta niin on maitokin. Sen sijaan kauramaito ei ole.

Lehmä ei myöskään tee maitoa kaurasta, vaan pääasiassa nurmesta. Nurmisato per hehtaari on kolminkertainen kaurasatoon verrattuna. Nurmi kasvaa Suomessa lähes yhtä hyvin kuin Keski-Euroopassa, mutta kaurasato jää lähes puolet pienemmäksi. Sitä paitsi Suomen lehmien eniten syömä vilja on ohra.

Kaurajuoma on suhteellisen uusi keksintö kaupallisessa mielessä. Sitä on tehty Suomessa ehkä vuoden tai kaksi. Meijeritoiminta käynnistyi todenteolla 1860-luvulla. Ruotsissa kummankin tuotteen historia on muutaman vuoden Suomea vanhempaa. Kauramaidolla on siis vielä hiukan tuotekehityskustannuksia katettavana. Tunnettuuskaan ei liene ehtinyt vielä samalle tasolle.

Suurin syy hinnan eroon kaurajuoman ja maidon välillä on tietenkin kysyntä ja tarjonta, eli markkinatalous, jota saisi ilmeisesti maa- ja elintarviketaloudessa esiintyä vain silloin, kun se johtaa hintojen halpenemiseen.

Ruotsalainen kaurajuoma menee maailmalle kaupaksi korkeallakin hinnalla. Turha sitä on myydä yhtään sen halvemmalla kuin on pakko. Huono omatunto on hyvä markkinamies. Sitä sopivasti ruokkimalla kysyntä pysyykin korkealla. Myöhemmin markkinoille tulleet suomalaisyritykset ovat tietenkin kovan paikan edessä yrittäessään raivata tilaa hyllyjä aikaisemmin hallinneelta länsinaapurilta. Kauppa tekee varmasti kaikkensa painostaakseen niitä alentamaan hintoja. Toivottavasti eivät niin tee. Tyhjän kun saa pyytämättäkin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Oletteko koskaan nähnyt tai kuulleet puhuttavan, jostakin kepulaisesta, joka osaa markkinoida jotakin.
Minä olen vain tavannut kepulaisia viennin jarruja. Ja tosin kyllä he myydä silloin osaavat kun jostakin tuotteesta saavat monopolin.

Esim. Sipilän jutut perustuivat paskalailla pelottelemiseen ja tietenkin siihen, etteivät uskon veljet ja sisaret joltakin kereettiläiseltä osta, sitten on ollut nämä poliittiset kytkennät, tosin nyt kait osakkeet siirretty lapsille jne..

Henry

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Näin maanviljelijän poikana muistuu mieleen 1960 luvulta kun isä ja äiti katsoi aina meijeritilin yhteenvedosta maidon rasvaprosentin eli mitä rasvaisempi maito oli sen enempi siitä maksettiin. Maidot lähetettiin tonkissa meijeriin ja palautuksena sai kurria joka on nykyajan kevytmaitoa taitaa olla tuo ansiokkaan blogistin 74 centin litralta kevytmaitoa.

Tuo kommentti 17 on ruoan tuottajasta tehty mustamaalaus vihakirjoitus.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onpa minullakin kesäisiä muistoja 1960-luvun maitolaiturilta. Paavo-enon kanssa veimme kaksi tonkkaa Pösön peräkontissa tienvarteen, ja maitoautoa odoteltiin kylänmiesten porukassa. Silloin tällöin paluupostina todellakin oli piimää tai Paimenpoika-juustoa, ja tietysti ne tyhjät vaihtotonkat!

Tämä Mersun ohjaamomalli 1950-luvun lopulta oli tyypillinen lapsuusaikojeni maitoautoissa:

https://i.pinimg.com/originals/f6/23/86/f6238671e5...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En puhu ruuan tuottajista vaan Kepulaisista.

Henry

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Yle kyseenalaisti kaurajuoman maitoa pienemmän hiilijalanjäljen. Kauraan kuluu energiaa, koska sitä esimerkiksi kuivatetaan satoa korjattaessa.
https://yle.fi/uutiset/3-10541812

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Niin ja soijamaito tuhoaa loputkin Amazonaksesta.

Toimituksen poiminnat