MikkoAhola

Lemmikkieläimet säästynevätkin ilmastonmuutoksessa hyönteisravinnolla

Moni on jo ollut huolissaan siitä, että kissoista ja koirista joudutaan luopumaan lemmikkeinä ilmastonmuutoksen vastustamisen vuoksi. Kissoilla ja koirilla on ollut suhteettoman suuri hiilijalanjälki sen vuoksi, että ne syövät lihaa. Tämän vuoksi on ehdotettu, että myös kissat ja koirat laitetaan kieltolistalle ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Mutta nyt on alettu kehittää hyönteisiin perustuvia ravinteita lemmikeillemme. Tämä olisi ratkaisu lemmikkien ravitsemukseen, sillä hyönteisten kasvattamisen hiilijalanjälki on lihaa pienempi. Joissain tapauksissa hyönteisravinnon hiilijalanjälki on jopa pienempi, kuin kasvispohjaisen ravinnon.

Hyönteisravinto on ongelmallista ihmisten kohdalla, sillä ihmisten on vaikea psyykkisesti sopeutua syömään toukkia ja sirkkoja. Eläimillä tätä ongelmaa ei ole, vaan ne ovat tyytyväisiä, kun saavat proteiinipitoista ravintoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Koirien ja kissojen määrän räjähdys on ongelma siinä missä ihmistenkin määrän räjähdys.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kissalle hyöntrisravinto saattaa sopiakkin, ne sentään syövät hyönteisiä luonnossakin oienten lintujen, nisäkkäiden ja matelijoidrn lisäksi. Naudan ja sian lihan antamista kissoille tulisi sen sijaan välttää, jotkut kissoista saavat siitä samanlaisia oireita kuin maidosta ja kalastakin. Suuret nisäkkäät kuten nautaeläimet eivät muutenkaan kuulu kissan luonnolliseen ruokavalioon.

Koirista en sen sijaan tiedä, enkä osaa sanoa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Meitin kissa söi hiiriä, broilerinlihaa ja kesäisin muutaman pupun ja rottiakin se toi kotiin melko paljon. Kerran löysin puoliksi syödyn rotan keittiön lattialta - kissa oli tuonut puolikkaan koiralle, onneksi koira ei ehtinyt...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

" Kissoilla ja koirilla on ollut suhteettoman suuri hiilijalanjälki sen vuoksi, että ne syövät lihaa. "

Asia ei kuitenkaan ole aivan noin yksiselitteinen, lemmikeille voidaan, tai ainakin voitaisiin, tehdä se lihapitoinen ruoka sellaisista ruhonosista, joita ei ihmisravinnoksi kelpuuteta. Oma koirani söi hyvällä ruokahalulla jauhelihan tapaista, ja tätä ei tosiaan olisi edes voinut kuvitella itse syövänsä.

ps. Niin ja onhan lemmikeillä suuri hiilijalanjälki, niillähän on neljä tassua maata kohti...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hankkikaa alkukantaisemia koiria, niin ne ruokkivat osittain itsensä. Akitat kaivoivat myyrät esiin ja shibat syövät päästäisiä ja metsähiiriä, kun ne päästää välillä irti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikö pieneläimet ole Suomessa rauhoitettuja? Ainakin muistan, että ainakin myyrän ja päästäisen surmaamisesta on Suomessa säädetty sakko rangaistus. En tosin muista paljonko siitä joutuu maksamaan jos jää taposta kiinni, mutta joka tapauksessa päiväsakko oli joitain satasia per elukka.

Edit: tässähän se olikin. Ei suinkaan satasia vaan onneksi joitain kymppejä esim tapetusta myyrästä sakko on 17 euroa https://yle.fi/uutiset/3-5443253
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000...

Toimituksen poiminnat