MikkoAhola

Onko Jani Toivola musta- vai valkoihoinen?

 • Uusi kansanedustaja, Jani Toivola (Wikimedia commons)
  Uusi kansanedustaja, Jani Toivola (Wikimedia commons)

Median edustajat ovat jo maininneet, että Jani Toivola on ensimmäinen mustaihoinen kansanedustaja Suomessa. Mutta miten niin mustaihoinen? Janin äiti on suomalainen ja isä afrikkalaisperäinen. 50 % perimästä on mustaihoiselta, 50 % valkoihoiselta. Miksei Jani olisi yhtä hyvin valkoihoinen, kuin mustaihoinen?

Samaa on alunperin kysytty presidentti Obaman kohdalla. Myös hänellä on valkoihoinen äiti ja kenialainen isä. Onko Obama musta vai valkoinen? Amerikassa on kuitenkin omat perinteet ihonvärin määrittelyssä, ja siellä riittää jo se, että joku esivanhemmista on ollut musta, jotta ihminen määritellään mustaihoiseksi. Ehkä jopa Ruotsin pääministeri, jonka isoisän isän isä oli mulatti New Yorkista, 1/32-osamusta, voitaisiin laskea värilliseksi, ainakin kiihkomielisimpien luokittelijoiden mielestä.

Mielestäni ihmisten nimittäminen mulatiksi tai puoliveriseksi ei sovellu enää nykypäivään.

Myös ajatus siitä, että ihminen määritellään värilliseksi sillä perusteella, että joku hänen esivanhemmistaan on ollut esimerkiksi afrikkalaisperäinen, tuo mieleen mielikuvan siitä, että ihonväri on kun joku tarttuva sairaus, joka levää ulkomaalaisista terveisiin ja puhtaisiin suomalaisiin saastuttaen heidät.

Ehkä olisi parasta, että ihmisten, joilla on toinen vanhempi suomalainen ja toinen kaukaisemmasta maasta, luokittelu ja nimeäminen biologisin perustein lopetettaisiin kokonaan. "Mikä sen nimi oli sen näyttelijän, joka pääsi eduskuntaan, se joka oli Idolseissa, se tummaihoinen?"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

j.olavi heikkinen

jani toivola on afrosuomalainen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Afrosuomalainen on vain toinen tapa sanoa mustaihoinen suomalainen.

j.olavi heikkinen

niin on, mutta korrektimpi. yleensä ottaen ihonvärin mainitseminen tällaisissa yhteyksissä, joihin se ei olennaisesti kuulu, on epäasiallista.

ihonväri on tietysti geeniperimään liittyvä ominaisuus, mutta eihän sentään jokaista esimerkiksi isonenäistä julkisuuden henkilöäkään erikseen esitellä ison kolvinsa kautta, tai muun fyysisen ominaisuutensa avulla.

mielestäni media, vaikka tarkoituksenaan onkin ollut rasismin vähentäminen, syyllistyy siis asenteellisuuteen alleviivatessaan toivolan ihonväriä. sen pitäisi olla hyväksytty itsestäänselvyys ilman erityismainintoja.

/kommentin kirjoittaja on kierosilmäinen savolainen/

Pertsa Palkkola

Mulatti ja puoliverinen kuulostavat vähän vanhahtavilta, mutta minkä värinen iho Toivolalla on? Kai sen voisi ilmaista objektiivisesti vaikka rgb-arvoina tietyssä valaistuksessa, mutta arkikielessä on helpompi puhua muilla termeillä. Minulla on pieni maha ja iso nenä, jos vertaan useimpiin kavereihini, mutta saa kai tästä puhua ja onko eroilla mitään väliä?

Minulle ei jostain syystä tule samanlaista mielikuvaa kuin sinulle.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Yksityisissä keskusteluissa tietenkin sanot: "Kuka oli se isonenäinen laulaja, se käheä-ääninen?" Lehteen ei tietenkään olisi sopiva kirjoittaa laulajan isosta nenästä. Tai punakasta ihosta.

Pertsa Palkkola

Entä voidaanko lehdessä puhua "vaaleasta kaunottaresta"? Sanoilla on erilaisia merkityksiä eri ihmisille, joku voi loukkaantua, joku ei. Kieli kyllä muuttuu; aiemmin puhuttiin imbesilleistä, nyt kehitysvammaisista (välissä muitakin termejä), ja aiempi kalskahtaa omaan korvaan jotenkin loukkaavalta.

Mika Samuel Kiekkijev

Entä jos Toiviola olisi vaaleaihoinen ja heteroseksuaali, niin olisiko hän kansanedustaja?

Tämä on mielestäni paljon suurempi kysymys kuin se, että onko hän musta vai valkoihoinen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ehkä kaikki valkoiset heteromiehet olisivat äänestäneet häntä, koska hän on noussut puolustamaan tämän syrjityn ryhmän oikeuksia.

Mika Samuel Kiekkijev

Hänhän ei ole noussut, vaan Vihreät nostivat hänet puolustamaan Vihreiden mielestä syrjittyä vähemmistöä.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Meille opetettin aikoinaan koulussa, että valkoisen ja neekerin jälkeläinen on mulatti.

Wikipedia puolestaan kertoo mulatista seuraavaa:
"Mulatti on nimitys kaukasoidin ja negridin jälkeläisestä. Sanan alkuperän uskotaan olevan peräisin espanjan kielen sanasta "mula" (muuli), joka alkujaan tarkoittaa yleisesti mitä tahansa hybridiä."

Jos ei halua hienotunteisuussyistä kutsua Jani Toivolaa mulatiksi, voisi häntä kutsua vaikkapa sivistyneesti kaukasoidinegridiksi.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Oliko se ennen vai jälkeen sotia?

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Wikipediaa lainasin muutama minuutti sitten.
Siellä on myös valokuva, jonka alla lukee:
"Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on mulatti"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mulatti

Mika Samuel Kiekkijev

Jani Toivolahan oli Vihreän vaalikampanjan sisältö ilmielävänä ihmisenä, jota sitten höystettiin dramaturgisesti kuolleilla minkeillä.

Ihme ja kumma kun ei tullut menestystä.

Jouni Kokkonen

Tartuitpa asiaan. Olen joskus ajatellut samaa, miksi mulatit ovat mustia eivätkä valkoisia. Valkoisuus on siis määritelmällisesti puhdasta ja musta epäpuhdasta. Toki voi olla tosiasia että tumman ihonvärin määrittelevät geenit ovat dominoivampia, jolloin on erittäin harvinaista, että mulatti olisi piirteiltään euraasialainen ja iholtaan vaalea.

Tosin eräässä dokkarissa oli brittiläinen poika, joka oli täysin punapäisen pisamanaamainen vaalea brittipoika vaikka isä oli musta. Pojan kaverit olivat vaaleita ja hän eli kuin muutkin ympäristönsä valkoiset pikkupojat. Pojan äiti joka oli jo eronnut lapsen isästä, muistutti pojalle jatkuvasti, että hän on musta eikä valkoinen ja hänen tulisi kunnioittaa isänsä kulttuuria ja elää kuten mustat.

Poika tietysti kieltäytyi pitämästä itseään mustana. Ihmettelen kyllä dokumentissa olleen pojan äitiä. Miksi tälle Maila-Katriinalle oli niin tavattoman tärkeää, että vaalean pisamanaamaisen pikkupojan pitäisi olla jokin mustankulttuurin etutaistelija ympäristössä jossa kaikki oli pääosin valkoisia?

Seppo Hildén

"Onko Jani Toivola musta- vai valkoihoinen?"

No tää on pease of cake, menee samaan sarjaan kun kysymys, onko seepralla valkoinen vai musta pohjaväri.

Koska valkoisessa värissä ei ole pigmenttiä, mutta mustassa on, on seepra valkoinen pohjaväriltään mutta Jani Toivola mustaihoinen.

Muuta kysyttävää?

Mika. H

En muuta tiedä kuin sen, että täysvaaleana perunanenänä hän olisi eduskunnan idioottipuolueen puheenjohtajana.

Vai mitä tykkäätte hänen vaalikonevastauksistaan?

http://www.vaalikone.iltasanomat.fi/eduskuntavaali...

esim.

""Jani Toivola: Olen verojen leikkauksen kannalla koska jostain on säästyettävä....""

Lukekaapas ajatuksella nuo vastaukset läpi. Joukossa on todellisia helmiä..;)

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Jos sekoitat mustaa pigmenttiä väripaletilla ja valkoista saman verran - tulos on lähes musta. Tumma pigmentti on hallitseva.

Erik Alt

Mikä helvetin väli Toivolan ihonvärillä, tai kenenkään muulla, on minkään kanssa? Nyt kohkataan sitä että saatiin eka ei kalpean valkoinen eduskuntaan. Entä sitten? Kuka oikeasti välittää, rasistit ja suvaitsevaiset? Pah, hölynpölyä.

Heikki Knookala

Käynti optikolla riittää,ellei tätä pysty ilman pohdintoja ratkaisemaan. Näin tuon haastattelun ja Janilla loksahti leuka maahan kun toimittajatytteli kommentoi hänen olevan ensimmäinen mustaihoinen...Tuliko tuo Janille yllätyksenä? Eikö kukaan ole hänelle kertonut?

Mika Samuel Kiekkijev

" En muuta tiedä kuin sen, että täysvaaleana perunanenänä hän olisi eduskunnan idioottipuolueen puheenjohtajana."

Ja tummaihoisena joutuu tyytymään riviedustajan paikkaan.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

No voi,voi!
Ensikertalaiset joutuvat yleensä tyytymään rivikansaedustajan paikkaan.
Toivola on etnisen taustansa takia saanut julkisuudessa aivan kohtuutonta huomiota.
Maltetaan nyt katsoa kausi tai pari niin nähdään, kuinka pitkälle Toivolan kyvyt tulevaisuudessa riittävät. Ainakaan intoa häneltä ei puutu. Usein liian nopea nousu ja kykyihin nähden liian vaativat tehtävät tuhoavat kuitenkin lupaavasti alkaneen uran.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minulle on ihan sama vaikka olisi violetti-ihoinen, kun muuten en kyllä ole ihan vakuuttunut hänen kansanedustajataidoistaan... noh, ilmeisesti se, että on tumma ja edustaa seksuaalivähemmistöä, korvaa muut puutteet.

Harri Lahtinen

Jani Toivola on niin ennakkoluuloinen ja vielä naivi narsisti että hän vilpittömästi lulee että jos joku on eri mieltä hänen kanssaan tai ei pidä hänestä niin se johtuu vain ja ainoastaan siitä että hän on musta ja homo.

Seppo Hildén

osui ja upposi.

Nämä olivat myös hänen valttikorttinsa läpimenoon. Keräsi vähemmistöjen äänet.

Toivola tulee yllättymään eduskunnassa, kun hän huomaa ettei pelkillä näillä avuilla kansan asioita hoidella.

Markus Lehtipuu

KAIKENLAINEN sormella osoittelu on verrattavissa rasismiin.

Jani Toivolasta on vain sanottava, että hän on suomalaisen ja kenialaisen jälkeläinen. Leimaaminen, luokittelu ja nimittely on rasismia.

HS syyllistyy jatkuvasti rasismiin puhumalla "Mustista".

Musta on negatiivisen konnotaation sisältävä leimakirves, joka tuo mieleen mustan surman, mustan pörssin tai mustan kirjan.

Enni Kulovaara

Jaa. Negatiivinen konnotaatio? Minkä värinen takki sinulla on ylläsi tuossa kuvassa?

K Veikko

“ihmisten ... luokittelu ja nimeäminen biologisin perustein”

Tämä luokittelu ulkonäön perusteella on syvällisesti lajikäyttäytymisessä mukana eikä sitä voida muuttaa muuten kuin sukupolvia kestävässä muutosprosessissa. Tämäkin muutos vain lisää ymmärrystä, mutta ei muuta käyttäytymismallia.

  Jos tuo käyttäytymismalli poistetaan kokonaan, ihminen ei osaa pelätä minkäänlaista vaaraa.

Tähän lajille ominaiseen käyttäytymismalliin vetoaminen, joko sitä kannattamalla tai sitä vastustamalla, on vain yksi tapa kerätä huomiota ja sitä kautta saada kannatusta itselleen henkilökohtaisesti.

Ehkä helpompi vaikutustie (kuin kieltää lajikäyttäytyminen) olisi neutraloida lajikäyttäytymiseen vetoamisen (poliittiset) vaikutukset, äänien kalastelu.

K Veikko

Pieni lapsi, johon ei vielä ole kasvanut hahmon tunnistuksen ja vaarallisuuden välistä yhteyttä, ei osaa tehdä eroa ihmisen ja tiikerin vaarallisuuden välillä.

Kun tuo hahmon ja vaarallisuuden välinen yhteys on opittu, seuraa siitä luonnollisesti, että myös karhu on lähtökohtaisesti vaarallinen, vaikka karhua ei olisi koskaan nähnytkään.

  Käytännön elämässä vaarallisten hahmojen tunnistaminen kehittyy ja monipuolistuu. Esimerkiksi karkkeja tarjoava setä on vaarallinen, mutta ei kuitenkaan vaarallinen, jos setä on eno; jne.

On käytännössä mahdotonta, ja aivojen kapasiteetille ylivoimaista, oppia maailman kaikki vaaralliset hahmot. Turvallisten hahmojen oppiminen on helpompaa, mutta siitä seuraa, että lähtökohtaisesti kaikki muu on vaarallista.

K Veikko

Voisimme tietenkin kasvattaa ihmisen yhteiskuntakelpoisemmaksi, ottamalla hänet pois vanhempiensa hoidosta jo vielä varhaisemmassa vaiheessa kuin nykyisin ja kasvattaa hänet vallitsevan poliittisen näkemyksen mukaiseksi. Haittapuolena luonnollisesti on, että

  tällainen ihminen ei selviä luonnossa (vapaana).

Jotta yhteinen poliittinen tahto toteutuisi kasvatuksessa jäljelle jäävä vaihtoehto on:

  Luonto on muutettava sopeutumaan ihmisen käyttäytymistä vastaavaksi ja tuhottava sieltä kaikki ihmiselle vaarallinen.

Toimituksen poiminnat